Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kinas ledare lovar billigare bostäder

Publicerat lördag 5 mars 2011 kl 09.22
"Ska vända trenden av ökande inkomstklyftor"
(2:21 min)
Kinas premiärminister Wen Jiabao håller tal på Folkkongressen. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.

Minskade inkomstskillnader, bättre miljöskydd och en något lägre tillväxt men med högre kvalitet. Det utlovade Kinas premiärminister Wen Jiabao, när han höll sitt årliga tal till Kinas Folkkongress som ska godkänna regeringens nya femårsplan för Kinas utveckling.

Som vanligt när premiärminister Wen Jiabao läste upp sitt två timmar långa tal till folkkongressen möttes han av applåder på noga utvalda ställen, medan han räknade upp Kinas senaste ekonomiska och tekniska framsteg.

Men Wen berörde också de allvarliga problem som hans kommunistpartiregering inte har kommit till rätta med.

– Ett flertal problem som folket känner starkt för har vi ännu inte lyckats lösa, som bristen på utbildning och sjukvård av god kvalitet, trycket på priserna och överdrivna fastighetspriser, sa Wen Jiabao, och nämnde också olagliga husrivningar, korruptionen och den allmänna oron för gifter i maten.

Trots att det formellt sett är Folkkongressen som är Kinas högsta beslutande organ, är de viktiga besluten redan fattade på förhand av toppledarna i kommunistpartiet, och Wen Jiabao kunde redan i invigningstalet slå fast målen för den nya femårsplanen.

Målet för tillväxten i ekonomin i den nya femårsplanen blir sju procent. Det är lägre än tidigare år, men för 2011 behålls det invanda målet på åtta procent, som dessutom har brukat överträffas rejält i det officiella bokslutet över ekonomin varje år.

I femårsplanen syns en viss inriktning på kvalitet framför kvantitet, och miljöfrågor och energieffektivisering har blivit viktigare än tidigare. Dessutom nämns stora satsningar på billigare bostäder, förbättringar i sjukförsäkringarna och att försöken med pensionssystem för landsbygden ska utökas.

Under femårsperioden förväntas dessutom en symboliskt viktig gräns passeras, då över hälften av kineserna enligt officiella siffror kommer att hinna bli stadsbor. Men mitt i den snabba urbaniseringen och tillväxten och är det tydligt att klyftan mellan fattiga och rika har ökat.

– Vi ska så snart som möjligt vända den rådande trenden av växande inkomstklyftor, och låta folket få åtnjuta en större del av framstegens resultat, sa premiärminister Wen Jiabao i dag och fick nya applåder av Folkkongressens delegater, däribland Kinas rikaste man och många andra miljardärer i bänkraderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".