Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot direktrapporterar om Libyen 6 mars

Uppdaterat söndag 6 mars 2011 kl 22.21
Publicerat söndag 6 mars 2011 kl 06.00
Båda sidor propagerar för sina segrar
(2:01 min)
1 av 2
Klicka för karta - Libyen
2 av 2
Libyska motståndsmän utanför byn Bin Jawwad, väster om oljestaden Ras Lanuf. Foto: Kevin Frayer/Scanpix.

Striderna fortsätter i flera städer i Libyen även i dag. Samtidigt pågår propagandakriget mellan de Kadaffitrogna och de som vill ha bort regimen.

22:21

FN kräver i kväll omedelbart tillträde till den libyska staden Misrata efter rapporter om stora mängder svårt skadade och döende människor som behöver vård.

Misrata, som ligger cirka 20 mil öster om huvudstaden Tripoli, har beskjutits med granateld av libyska regeringsstyrkor, efter att rebeller tagit kontroll över staden.

FN:s katastrofhjälpskoordinator Valerie Amos, som befinner sig i regionen, säger till AFP att hon uppmanar myndigheterna i Libyen att omgående släppa in hjälparbetare i Misrata för att rädda liv .

19:46

Brittiska myndigheter uppger att man har tagit hem den "lilla diplomatiska grupp" som man sände för att samtala med ledare för Kadaffi-motståndarna i Libyen.

I morse rapporterades medlemmar ur de brittiska specialstyrkorna ha gripits i Benghazi.

Storbritanniens utrikesminister William Hague bekräftar att delegationen varit i Benghazi för att ta initiativ för diplomatiska kontakter med den libyska oppositionen.

Hague säger att man tar hem gruppen eftersom det varit svårigheter i kommunikationen, men att man ska skicka nya diplomater för att hålla kontakten med libyerna.

Officiellt finns ingen brittisk bekräftelse på att det fanns brittiska soldater från elitstyrkan SAS med i gruppen och inte heller någon förklaring till att den var beväpnad.

16:45

I morse kom uppgifter om att Kaddfitrupperna tagit tillbaka kontrollen över bland annat staden Ras Lanuf, men i en intervju för brittiska BBC ger en av motståndsarméns män en annan bild.

– I morgon tar vi Sirte och sedan intar vi Tripoli. Kadaffi far åt helvete, säger mannen till BBC:s reporter på plats i Ras Lanuf.

16:00

FN varnar för risken för spridning av sjukdomar i de stora flyktinglägren vid gränserna mot Libyen.

Biståndsarbetare vittnar om en skarpa stank av latrin och att man ständigt måste ha munskydd.

14:30

Stridsvagnar besköt på söndagen centrala delar av den oppositionskontrollerade staden Misrata, uppgav boende i staden till AFP. Källan varnade för "blodbad" om inte omvärlden ingriper.

– Stridsvagnar beskjuter stadskärnan, nära radiostationen. Vi hör också ljudet av tunga automatvapen.

12:30

Den libyska statliga televisonen har under morgonen visat bilder från huvudstaden Tripoli där det sägs att människor gick ut vid gryningen för att fira att Kaddafitrupperna lyckats återta kontrollen över städerna Misrata, Ras Lanuf och Tobruk.

Detta är något som enligt nyhetsbyråer helt tillbakavisas av boende och anti-Kaddafigrupper i dessa städer. Och BBC reporter i Benghazi säger att de han haft kontakt med helt tillbakavisar uppgifterna om att Kadaffis styrkor skulle ha tryckt tillbaka oppositionen där.

Och när det gäller staden Tobrouk som ligger nära den egyptiska gränsen är det svårt att tro att Kadaffis soldater skulle ha återtagit kontrollen, där då Sveriges Radios korrepsondent Cecilia Uddén passerade igenom den sent igår eftermiddag och då inte rapporterade om att motsåndsstyrkorna på något sätt var på väg att förlora kontrollen där.

En i motståndsstyrkan säger till nyhetsbyrån Reuters att i stället så har dom lyckats ta sig ännu närmare Kadaffis födelsestad Sirte.

Hur många civila som dött i striderna är också omöjligt att säga. FN uppskattar att totalt sedan upproret mot diktatorn Kadaffi började så har minst 1000 människor dött i striderna.

12:05

Enligt en representant för motsåndsmännen i Zawiya, fem mil väster om huvudstaden Tripoli, har Kaddafis styrkor upprepat gårdagens försök att inta staden på söndagen, men hållits tillbaka.

– I morse kom en ny attack, större än den i går. Striderna pågick i en och en halv timme. Två personer på vår sida dödades och många fler skadades, sade Youssef Shagan, talesman för motståndsrörelsen i Zawiya.

På annat håll i Misrata, tredje största staden i Libyen, uppgav ett vittne för AFP att stridsvagnar beskjutit stadskärnan.

11:05

Motståndsstyrkorna fått retirera från sina framflyttade frontpositioner i väst tillbaka till oljestaden Ras Lanuf, berättar ett vittne för nyhetsbyrån Reuters. Samtidigt ska de beskjutit en överflygande helikopter.

10:25

På förmiddagen pågick strider i byn Bin Jawad, där Kadaffi-motståndare attackerades av Kadaffis stryrkor. Enligt nyhetsbyrån AFP ska minst 11 personer ha skadats i striderna, bland andra en fransk fotograf.

Bin Jawad ligger mellan Kadaffis hemstad Sirte och oljestaden Ras Lanuf.

09:40

Motståndssidan har samlat 8 000 man mellan staden Ras Lanuf och samhället al-Nawfaliya. Det sa deras befälhavare Bashir Abdul Gadir vid en presskonferens. Han sa också att Kadaffis styrkor samlas vid staden Sirte.

07:20

Uppgifterna om att flera städer skulle ha tagits tillbaka av regimens trupper, motsägs av flera nyhetsbyråer, som har korrespondenter på plats. AFP uppger till exempel att Ras Lanuf fortfarande kontrolleras av motståndsmän.

06:45

Skottlossningen i Tripoli startade vid kvart i fem i morse. Ögonvittnen berättar att automatvapen användes. En regeringstalesman förnekade att det skulle pågå några strider i Tripoli. Han hävdar i stället att det handlar om fyrverkerier, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Statlig libysk tv uppger också att Kadaffis styrkor återtagit städerna Zawiya, Ras Lanuf, Misrata och Tobruk, men någon bekräftelse på det här från annat håll finns inte. Tv uppger dessutom att regimens trupper skulle vara på väg mot Benghazi, skriver Reuters.

06:00

Under söndagsmorgonen rapporteras det om intensiv skottlossning i huvudstaden Tripoli. Det rapporterar ögonvittnen, enligt flera nyhetsbyråer.

Det är oklart vad som sker, men korrespondenter på plats talar om de kanske mest intensiva striderna hittills.

04:25

Enligt uppgifter i bland annat den brittiska tidningen Sunday Times håller även de libyska motståndsmännen européer som fångar. Enligt tidningen är uppemot åtta brittiska soldater fångar hos styrkorna.

Soldaterna från den brittiska specialstyrkan Special Air Service, SAS, ska ha varit ute på ett hemligt uppdrag för att försöka få kontakt med libyska oppositionsledare.

De ska ha gripits av motståndare till Kadaffiregimen i östra Libyen, skriver tidningen. Brittiska UD vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

Enligt Sunday Times var soldaternas uppdrag att bana väg för höga brittiska diplomater att etablera diplomatiska relationer med den libyska motståndsrörelsen.

Anledningen till att gruppen greps av Kadaffi-motståndare kan vara att dessa befarar att Kadaffi i sin propaganda skulle använda de brittiska militärernas närvaro som bevis på att en kommande intervention från västländer.

02:00

Libyens Muammar Kadaffi säger att hans regim håller tre soldater från Nederländerna som fångar.

De tre soldaterna ska ha tillfångatagits i staden Sirte i norra Libyen, när de försökte genomföra en helikopterevakuering av två européer, en räddningsoperation som enligt Kadaffi saknade tillstånd.

Det här framkommer i en intervju som den franska veckotidningen Le Journal du Dimanche gjort med Kadaffi.

I intervjun säger Kadaffi också att han vill att antingen FN eller den Afrikanska Unionen, AU, ska utreda den oroliga situationen i landet.

Kadaffi vill att Frankrike ska leda en sådan utredning, som enligt den libyske diktatorn skulle få arbeta ostört.

Muammar Kadaffi säger vidare i den franska intervjun att han kämpar mot islamismen i Medelhavsområdet, och att han är besviken över bristen på stöd från omvärlden i den kampen.

Kadaffi säger också att om motståndsrörelsen i Libyen vinner, så kommer det att bli en våg av flyktingar från Libyen till Europa.

Ekot direktrapporterar om Libyen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".