Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer jämlik behandling vid hjärtinfarkt

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 05.00
"Det är skillnad på hur kvinnor drabbas"
(1:59 min)

De som drabbas av hjärtinfarkt får bättre vård i dag än för två år sedan, visar en granskning från Hjärt-lungfonden. Dessutom har skillnaden i behandlingen av män och kvinnor minskat.

Varje år drabbas 15 000 kvinnor av hjärtinfarkt i Sverige. Britt Bergh är en som vet hur det känns när hjärtat slutar fungera.

– Alla tankar bara rusar genom huvudet, om man skulle bli något kolli som skulle ligga där i sängen, men så blev det ju inte.

Britta Bergh var på väg upp för en trappa, ganska nära Södersjukhuset i Stockholm, när hennes hjärta slutade slå. Hon hade tur, för en ung hjärtläkare råkade gå förbi några minuter senare, och räddade hennes liv. Det var för åtta år sedan, och i dag mår hon bra.

– Det kändes verkligen som att man hade blivit räddad till livet, genom den behandling jag fick. Det hoppas jag att alla ska få, oberoende av kön, säger Britt Bergh.

Hjärt- och kärlsjukdom, och då främst hjärtinfarkt, är den vanligaste dödsorsaken bland både män och kvinnor. Historiskt sett har dock kvinnor inte fått behandling vid hjärtinfarkt i samma utsträckning som män.

Britts förhoppning om lika vård kan infrias. Hjärt-lungfondens senaste granskning av hur Socialstyrelsens riktlinjer följs ute på sjukhusen visar att allt fler hjärtinfarktspatienter får rätt behandling.

Det gäller båda könen. Den tidigare skillnaden mellan män och kvinnor har nästan försvunnit sedan mätningen för två år sedan, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden.

– Det finns en mindre skillnad fortfarande, men eftersom det går åt rätt håll och har gjort det ganksa snabbttror jag att det här kommer att utjämnas, säger Staffan Josephson

Staffan Josephson säger däremot också att det inte är meningen att vården vid hjärtinfarkt alltid ska se precis likadan ut, eftersom det faktiskt är skillnad på män och kvinnors hjärtan. Ännu forskas det för lite på kvinnohjärtan för att läkarna ska kunna ge anpassad behandling.

– Vad vi ser är att det behövs mer forskning. Det kanske skulle skilja sig lite när man vet mer. I dag behandlar man ganska likartat män och kvinnor, men det är skillnad på hur kvinnor drabbas och hur läkemedel fungerar. Det kanske ska vara skillnader, men det vet man inte riktigt i dag och det är där vi tycker att forskningsinsatser ska sättas in, säger Staffan Josephson, generalsekreterare Hjärt-lungfonden.

Kvinnohjärtindex 2011

Hjärt-lungfonden har granskat statistik för tre olika hjärtinfarktsbehandlingar (baserat på statistik från Socialstyrelsen och SKL)

Kvinnor behandlas fortfarande i lägre utsträckning än män.

Många landsting har bättrat sig jämfört med 2009, men det är stora variationer mellan landstingen.

I följande landsting är läget oförändrat eller sämre:

  • Gävleborg
  • Halland
  • Kalmar län
  • Norrbotten
  • Stockholm
  • Sörmland
  • Västerbotten
  • Västra Götaland
  • Örebro

Övriga elva landsting har förbättrat sitt resultat jämfört med 2009.

Källa: Hjärt-lungfonden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".