Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
S-KRISEN

Ibrahim Baylan avgår efter extrakongressen

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 05.00
"Kan lösa upp en och annan knut vi har"
(2:20 min)
Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Ibrahim Baylan meddelade i går kväll att han avgår som partisekreterare efter Socialdemokraternas kongress i slutet av mars. "Inget oväntat", säger Ulf Bjereld som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Tidpunkten beror på att vi nyligen avslutat en omorganisation som jag tog initiativ till. Vi har precis tagit ställning till det slutgiltiga underlaget till partikongressen så manegen är krattad för det. Då kändes det rimligt att lämna detta besked till valberedningen och offentliggöra det för att kanske bidra till att lösa upp en och annan knut i den process vi har.

Efter att Socialdemokraternas omorganisation blivit klar väljer nu Ibrahim Baylan att avgå som partisekreterare, men han kommer att fortsätta som riksdagsledamot för Västerbottens län. Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och är inte förvånad över Baylans avgång.

– Avgången kommer på inget sätt oväntat, frågan var inte om utan när den skulle komma. Baylan var en av dem som hade ansvar för valförlusten och eftersom den nya partiledaren sannolikt blir en man fanns stora påtryckningar att det ska bli en kvinnlig partisekreterare.

Att Baylans lämnar sin plats öppnar upp för den socialdemokratiska valberedningen att hitta en lämplig kandidat som partiledare. Mycket pekar mot att den nya partiledaren kommer att bli en man, samtidigt som majoriteten av de 26 socialdemokratiska partidistrikten säger att de i sådana fall vill se en kvinna som partisekreterare.

Christer Isaksson är författare med god insyn i det socialdemokratiska partiet och tror att den nya partisekreteraren kommer att bli en kvinna med en annan politik än partiledaren, något som även gjordes när Göran Persson blev partiledare.

– Om man går tillbaka och tittar på hur Göran Persson löste frågan när det gällde EU-motståndet i partiet så var han själv för EU, men hade en partisekreterare, Marita Ulvskog, som var emot EU.

– Så tystade man EU-kritiken på så sätt. Har man en partiledare som viker åt ena hållet så kan man ta en partisekreterare som viker åt det andra. Blir det Mikael Damberg som blir partiledare som viker åt höger, som man tycker i partiet, blir det lättare att välja honom om man har en partisekreterare som står åt vänster, säger Christer Isaksson.

Socialdemokraternas extrakongress hålls den 25-27 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".