Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialstyrelsen: 3000 klagomål samlat på hög

Uppdaterat måndag 7 mars 2011 kl 08.08
Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 06.59
3 000 patienter dör varje år
(1:26 min)
Klagomålen på sjukvård samlas på hög sedan Socialstyrelsen tog över ansvaret vid årsskiftet. Foto: Nina Varumo/Scanpix (arkivbild)

Sedan Socialstyrelsen vid årsskiftet tog över ansvaret för patienters klagomål på sjukvården, har inte ett enda ärende avgjorts.

Sedan Socialstyrelsen tog över ansvaret för anmälningar om vårdskador vid årsskiftet, har antalet ärenden vuxit, och nu väntar 3 000 anmälningar på att styrelsen ska börja granska dem. Tillsynschefen Per Anders Sunesson tillstår att även om man avgjort enklare ärenden, har man hittills inte kritiserat någon.

– Vi har inte avgjort något ärende som innefattar kritik mot enskild, säger Per Anders Sunesson.

Varje år dör omkring 3 000 patienter som en följd av skador i vården. Fram till sista december förra året kunde man anmäla vårdskador till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Nu har Socialstyrelsen huvudansvaret och enligt den nya patientsäkerhetslagen ska man granska systemfel noggrannare än vårdpersonalen. Men övergången har inte gått smärtfritt, säger Per-Anders Sunesson.

– Svårigheten ligger i att vi fick ärva en så pass stor ryggsäck från HSAN med 2 300 ärenden. Det är naturligtvis svårt att hantera för en ny verksamhet. Det är en uppförsbacke i detta, säger Per Anders Sunesson.

Ungefär 3 000 ärenden väntar på behandling, hur påverkar det patienternas förtroende för Socialstyrelsen?

– HSAN har haft handläggningstider på bortåt ett år, vår ambition är att i varje fall halvera handläggningstiderna och under en längre tid få ner dem ytterligare. Det är naturligtvis oerhört viktigt för förtroendet för hälso- och sjukvården och för den myndighet som ska utreda sådan här ärenden att ärenden inte blir liggande för länge. Samtidigt så måste det få ta den tid det tar för att det ska bli en ordentlig utredning, säger Per Anders Sunesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".