Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Libyen

Inbördeskriget blir långvarigt

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 11.41
"Metoden och vapnen avgörande"
(2:06 min)
1 av 2
Kadaffimotståndare i strid i närheten av Bin-Jawad i östra Libyen. Foto: Hussein Malla/Scanpix
2 av 2
Klicka för karta - Libyen

Ett libyskt inbördeskrig. Så bör kampen om makten över Libyen karaktäriseras. Det anser professorn i internationell rätt Said Mahmoudi vid Stockholms universitet. Ett antal faktorer är avgörande för att det ska handla om ett inbördeskrig.

Striderna i Libyen är ett inbördeskrig, som håller på att utvecklas till ett fullskaligt långvarigt krig. Det hävdar Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

 – Motståndrörelsen har tagit till vapen och alla typer av vapen t om, mot regimen. De har lyckats att ta över flera städer och dom utökar för våld mot regelrätta trupper, statliga trupper. Det gör att man kan börja prata om inbördeskrig, som innebär att båda parter hamnar under folkrätten och har vissa skyldigheter hur de ska behandla motparten, civilbefolkningen och hur de ska beakta krigets lagar, säger Said Mahmoudi

I Egypten och Tunisien var motståndet enbart politiskt, till skillnad från Libyen. Det är alltså motståndets metod, mängden och typen av vapen och att det är organiserat med befäl och inte några spontana aktioner, som gör att det kan kallas för inbördeskrig. Jämförbart med Sudan och tidigare Tjetjenien i Ryssland, konstaterar professor Mahmoudi.

Men professor Mahmoudi ser inte kurdernas kamp i södra Turkiet som något inbördeskrig.

-- Det är inte omfattande, inte alla typer av vapen och oftast handlar det om terroristhandlingar, det kan inte jämföras med det som händer i Libyen.

Men det som händer i Libyen är också svårt att värdera utifrån. Informationen om vilken av sidorna som kontrollerar vilka områden och städer bygger inte alltid på oberoende källor. Det som kommer att avgöra vem som vinner är mängden av vapen, framförallt om motståndssidan får tillgång till mer vapen. Däremot uteslut Said Mahmoudi att det blir någon väpnad internationell inblandning i konflikten.

– FN:s säkerhetsråd kan inte enas kring det än så länge, hävdar professor Mahmoudi.

 Han är också skeptisk till uppgifter som spridits på nätet om att t ex Israel i hemlighet skulle försöka stötta Muammar Kadaffis regim att ta kontroll över landet:

– Jag bara undrar vad de skulle tjäna på det, om det var Egypten då fanns det viss förklaring. Att rädda Kadaffi för vad, Kadaffi har gjort allt mot staten Israel, så jag ser ingen anledning helt enkelt.

Ekot direktrapporterar om Libyen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".