Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skador i vården

HSAN betade av anmälningar så gott man kunde

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 12.39
"Lyckades komma ner till 2 300 ärenden"
(1:31 min)
Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.

Den som anmäler skador i vården kan få vänta länge på att ärendet behandlas. 3 000 anmälningar väntar på granskning hos Socialstyrelsen, som tog över ansvaret från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd vid årsskiftet. HSAN:s generaldirektör säger att man arbetat hårt under hösten för att minska antalet ärenden.

– När jag var som mest optimistisk trodde jag att vi skulle kunna komma ner till 2 500 anmälningar. Genom hårt arbete lyckades vi komma ner till 2 300. De har också haft en skyldighet att förbereda det här, så de har känt till de här siffrorna hela tiden. Jag anser att vi absolut har gjort vad vi kunnat, säger HSAN:s generaldirektör Aud Sjökvist.

De anser att det är ett berg som de har fått ta över. Du verkar inte hålla med om det?

– Nej, det gör jag inte. Vi har kommit under vad vi alla utgick ifrån och vi har också rapporterat hela hösten.

Nu är det Socialstyrelsen som har huvudansvaret för anmälningarna. Enligt den nya patientsäkerhetslagen ska man till skillnad från tidigare granska systemfel noggrannare än vårdpersonalen.

Nu manar socialminister Göran Hägglund (KD) Socialstyrelsen att ta tag i anmälningarna, samtidigt som han kritiserar HSAN för att ha lämnat alldeles för många ärenden efter sig.

– Uppenbarligen är det så att Socialstyrelsen har fått ta över många gamla ärenden. Men det är otillfredsställande under alla förhållanden. Därför ska det här naturligtvis arbetas bort.

Socialstyrelsen får helt enkelt kavla upp ärmarna?

– Ja, det kommer de att få göra. Det här är en tuff uppgift, men det måste genomföras, för patientsäkerhetens skull.

Vad vill du säga till patienterna bakom de här anmälningarna?

– Att man ska fortsätta att anmäla så att vi får en signal om riskfyllda situationer i vården och den enskilde får en möjlighet till upprättelse.

Fortsätt att anmäla trots växande högar och förmodligen ganska långa väntetider?

– Ja, köerna ska bort, säger socialminister Göran Hägglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".