Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Måndag 7 mars 2011

Ekot direktrapporterar från Libyen

Uppdaterat måndag 7 mars 2011 kl 23.21
Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 15.05
Annika Digréus rapporterar
(1:18 min)
Rebeller nära Ras Lanuf i östra Libyen. Foto: Kevin Frayer/Scanpix

De libyska striderna är fortfarande hårda och eftersom internet stängts ned är det svårt att få veta exakt vem som har överhanden. Den östra delen av landet kontrolleras fortfarande av rebellerna, men Kadaffitrogna har tagit tillbaka delar av tidigare rebellfästen.


23.55

Rebellsidan i Libyen har tackat nej till förhandlingar som skulle kunna leda till diktatorn Muammar Kadaffis avgång, erfar tv-kanalen al Jazira.

Kadaffi krävde garantier för sin och familjens säkerhet samt rättslig immunitet för att lämna makten, något som rebellerna inte kunde acceptera, enligt vad källor i rebellernas nationella råd uppger för al Jazira.

23.20

Gulfstaterna kräver i kväll en flygförbudszon över Libyen. Kravet kommer som ett försök att skydda Libyens befolkning, enligt ett uttalande från Gulfstaternas samarbetsråd.

Även Storbritannien arbetar nu för att se till att Kadaffiregimens stridsflygplan inte ska kunna flyga över det egna territoriet. Utrikesminister William Hague säger att britterna, tillsammans med några andra länder, arbetar för att få till en FN-resolution om en flygförbudszon över Libyen.

Samtidigt är långt ifrån alla överens om det militära värdet av att omvärlden förbjuder flyg över Libyen.

22.21

I dag kommer flera tecken på att omvärlden håller på att förbereda någon form av militär intervention mot Kadaffis Libyen. Som försvars- och säkerhetsorganisation måste Nato göra kloka förberedelser för varje möjlighet, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

Han tillägger att han har svårt att tro att världssamfundet och FN i längden kan stå och titta på om överste Kadaffi och hans regim fortsätter med systematiska attacker mot sitt eget folk.

De här attackerna mot civila i Libyen kan vara detsamma som brott mot mänskligheten, sa Natochefen vid en presskonferens i Bryssel i dag.

Han poängterade att inget kan göras militärt utan godkännande av FN:s säkerhetsråd, men det här är ändå det mest tydliga offentliga uttalandet hittills från Nato, om möjligheten till någon form av militär aktion mot Kadaffis styre.

18.24

I Libyen förvärras flyktingarnas situation. FN bedömer att över en miljon människor nu behöver akut hjälp. 

Världsorganisationens biståndsansvariga begär nära en miljard kronor i stöd, ett stöd som enligt beräkningar räcker högst tre månader.

Som en följd av FN:s begäran beslöt svenska Sida i dag att skjuta till ytterliggare 20 miljoner kronor i stöd. Det totala Sida-stödet till Libyen uppgår därmed till knappt 50 miljoner kronor.

Omkring 213 000 personer beräknas hittills ha flytt Libyen.

17.00

Attackplan från Kadaffis styrkor besköt ett civilt fordon nära Ras Lanuf. Enligt en korrespondent från franska nyhetsbyrån AFP besköt piloterna en vanlig bil med tre vuxna och två barn i. Enligt en del vittnesmål dödades alla fem, enligt andra var några allvarligt skadade.

Att attackflyg bombar civila är något som Kadaffi kan ställas inför rätta för, ett klart brott mot mänskligheten.

16.45

Storbritannien och Frankrike förbereder gemensamt ett förslag om en flygfri zon för Libyen. En resolution som FN ska ta ställning till. Det uppger diplomatiska källor till nyhetsbyrån AFP.

16.35

– Jag tror inte på en militär intervention, säger statsminister Fredrik Reinfeldt inför EU:s möte för regeringschefer och utrikesministrar på torsdag och fredag.

– Jag tror att det finns en förväntan av att vi följer utvecklingen och är beredda att bistå, fortsätter Reinfeldt i en intervju med Ekots Herman Melzer

16.30

I Tunisien tar en helt ny regering över fram till fria val kan hållas. Den nya regeringen har inte några personer med band till den forna regeimen under president Ben Ali. Övergångsregeringens premiärminister Beji Caid Essebsi har har också avsatt hela säkerhetsapparaten.

16.15

Utökade sanktioner mot Libyen väntas från EU. Det handlar om att utöka listan av företag med bland annat Libyan Investment Authority, en libysk fond värd 70 miljarder dollar, där många europeiska företag har investerat.

Även andra libyska finansinstitut kan komma att tas med på sanktionslistan från och med tisdag.

16.10

Både utländska gästarbetare på flykt och andra flyktingar som inte kommer iväg från Libyen behöver katastrofbistånd. FN:s katastrofsamordnare Valerie Amos begär nu nära en miljard kronor i stöd, och beräknar att det räcker högst tre månader.

Särskilt illa bedömer hon läget i staden Misrata, som i helgen anfölls av Kadaffi-styrkor med stridsvagnar och missiler. Där finns hundratusentals människor, som lever under svåra förhållanden.

Omkring 213 000 personer beräknas ha flytt Libyen hittills.

15.45

Libyska trupper lojala med Muammar Kadaffi anklagas av afrikanska gästarbetare för att tvångsrekrytera afrikaner till armén. Det berättar afrikaner som lyckats fly till Tunisien. Historierna var likartade, soldater kom till gästarbetarnas hem, blev misshandlade, rånade och berövade sina ID-handlingar. De erbjöds att mot betalning bli soldater i Kadaffis armé. Om de nekade fick de veta att de borde lämna Libyen.

Kadaffis regim har förnekat att legosoldater används.

15.40

Muammar Kadaffis regim försöker anamma motståndets metoder att använda informationsteknologi för att vinna stöd både hemma och internationellt. Tv-tal är traditionellt, men nu skickar regimen också ut sms till mobiltelefoner till libyer och utomlands pågår en intensiv diplomatisk offensiv, särskilt i FN.

Utrikesministern Khaled Kaaim börjar sina nattliga presskonferenser i huvudstaden med en lång lista av klagomål mot utländska medier. Särskilt har regimen anklagat arabiskspråkig tv kanaler som Al Jazeera och Al-Arabiya.

Libyens största mobiloperatör Libyana har sänt ut konspiratoriska sms enmasse:

"Infiltrerande utlänningar, tunisier, egyptier och sudaneser har pass från Gulfstaterna, utländsk valuta och mycket sofistikerad kommunikationsutrustning" varnade ett sms på arabiska.

15.25

I sex veckor har börsen i Kairo, Egypten varit stängd och nu har öppnandet skjutits upp ännu en gång. Enligt tidigare beslut skulle börsen ha öppnats på söndagen, men det skjuts upp till måndag och nu har inget nytt datum utlovats.

15.30

All handel med libysk olja har stoppats av Wall Street banken Morgan Stanley. Ett första tecken på att sanktioner kan komma att stoppa oljeexporten från Libyen.

15.20

En läkare säger till nyhetsbyrån AFP att 21 personer dödades, däribland ett litet barn, och att närmare 100 personer ska ha skadats i Misrata under gårdagens strider.

I kustbyn Bin Jawad ska minst 17 människor ha dödats och 50 skadats, enligt sjukhusuppgifter.

Och i oljestaden Ras Lanuf har ett sjukhus tagit emot sju döda och nästan 60 skadade.

14.00

Så här kontrolleras några av Libyens viktigaste städer just nu:

Ras Lanuf har 12 500 invånare, många av dem lämnar staden för att undkomma de allt hårdare striderna kring staden, som är rebellkontrollerad.

Tripoli är fortfarande helt i Muammar Kadaffis händer. Inte ens i områden som traditionellt är emot Kadaffi har några protester förekommit.

Zawiyah hölls av rebellerna, men är intagits av Kadaffis armé. Staden har 290 000 invånare. Striderna ska ha dödat minst 30 civil.

Misrata med 300 000 invånare är fortfarande kontrollerat av motståndet. En av inbördeskrigets hårdaste strider stod vid staden den 6:e mars. Enligt en läkare dödades minst 18 under striderna. 

Sirte Kadaffis födelsestad har 150 000 invånare och kontrolleras av Kadaffitrogna.

Benghazi är Libyens näst största stad med 670 000 invånare. Staden är centrum för motståndet och härifrån och österut är rebellkontrollerat område.

Tobruk med 150 000 invånare hålls av motståndet, liksom Brega med 4 300 invånare.

Ajdabiyah med 100 000 invånare har som Al Bayda med 200 000 invånare rebellstyre.

Ekot direktrapporterar om Libyen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".