Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NATURSKYDDSFÖRENINGEN

"Dyr el bra på lång sikt"

Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 10.21
"Fel att ge rabatt på miljöförstöring"
(1:51 min)
Dyr el hjälper konsumenter att ställa om sin elförbrukning, menar Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Vinterns höga elpriser har lett till krav på reglering av priserna och lägre elskatter för konsumenterna. Men Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, anser att det är fel och att höga elpriser på lång sikt är bra.

Centerledaren Maud Olofsson har föreslagit krav på reglering av elpriserna och lägre elskatter för konsumenterna för att få bukt med de höga elpriserna.

Men Naturskyddsföreningens generalsekreterare kallar Maud Olofssons förslag för populistiskt, även om också han är kritisk till att elbolagen kan göra så stora vinster på konsumenternas bekostnad.

– Det är populism just nu, man är rädd för opinionen bara. Det är fel att göra rabatt på miljöförstöring, säger Svante Axelsson.

Däremot är höga elpriser i sig positivt, anser Svante Axelsson. Det är när priset är högt som konsumenter blir medvetna om sin förbrukning och slösar mindre. Sänkt skatt skulle ge motsatt effekt, hävdar han.

– Det är dumt, för då sänker man omvandlingstrycket och då minskar man lusten att ställa om sin energi. Om det är billigare slösar man mer.

– Jag tycker att man ska lösa problemet genom att ge människor pengar och inkomster för mer korrekta priser. Det blir fel om politikerna tar bort de miljöskatter som är samhällsnyttiga, säger Svante Axelsson.

Ett problem som brukar lyftas upp i debatten är den tunga, energiintensiva och därmed priskänsliga industrin. Men också där kan energianvändningen effektiviseras, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

– Någonting som kommer att vara avgörande för konkurrensen, jobben och tillväxten är de industrier som är resurseffektiva, när Kina och Indien nu efterfrågar alla möjliga resurser.

Det Svante Axelsson föreslår är höjt grundavdrag för privatpersoner och tyngre beskattning av de stora elbolagen, till exempel i form av fastighetsskatt.

Tillsammans med ett elpris som justeras varje timme, blir konsumenterna mer motiverade ekonomiskt att dra ner på energianvändningen.

– Vi kan inte låtsas ha billig el när det inte finns billig el. Vi måste ha korrekta priser för att få ett samhälle som är hushållande och ekonomiskt på lång sikt. Och då är det dumt att lura in människor i ett lågprissystem som inte finns. Vi kommer att betala mer för elen i framtiden, säger Svante Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".