Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot direktrapporerar om Libyen

Uppdaterat onsdag 9 mars 2011 kl 23.04
Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 11.08
Tio dödade i religiöst våld
(1:39 min)
Klicka för grafik - tidslinje revolten

Ett av Muammar Kadaffis flygplan av typen Falcon 900 har flugit över grekiskt luftrum och landat i Kairo. Det är oklart vilka som är ombord, men det är ett plan som används av VIP personer. Hårda strider i staden Misrata i öster och i Zawiya väster om huvudstaden Tripoli.


01:07

Tre journalister från brittiska BBC har hållits som fångar av Muammar Kadaffis styrkor i Libyen efter att de försökt ta sig in i staden Zawiya.

De tre vittnar om hur de misshandlats, torterats och utsatts för skenavrättningar.

Det var i måndags BBC:s team tillfångatogs av regimsoldater vid en vägspärr.

När de identifierade sig som journalister från BBC togs de till en arméförläggning i huvudstaden Tripoli där de påtvingades huvor och handbojor efter att ha anklagats bland annat för spioneri.

Därefter utsattes de för tortyrliknande misshandel och fick även utstå flera skenavrättningar.

De vittnar också om hur de såg många libyska motståndsmän utsättas för liknande behandling av Kadaffistyrkorna.

BBC-journalisterna hölls fångna i 21 timmar, och har nu flugits ut ur Libyen.

23.04

Tidigare chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA och Nobels fredspristagare Mohamed ElBaradei sa i kväll att han har för avsikt att ställa upp i presidentvalet i Egypten.

ElBaradei sa i en privatägd tv-kanal att så fort nomineringar till presidentvalet öppnar, tänker han nominera sig själv. 

Mohamed ElBaradei var framträdande i samband med de nästan tre veckor långa demonstrationerna på Tahrir-torget i Kairo som ledde till Hosni Mubaraks avgång.

21.32

Portugals utrikesminister Amado mötte ett sändebud från Libyens ledare Kadaffi på ett hotell i Lissabon sent i eftermiddags. Inga detaljer om vad som avhandlades har läckt ut mer än att Tripoli vill presentera sin syn på konflikten.

Portugal spelar en viktig roll som ordförande för den kommitté inom FN:s säkerhetsråd som ska diskutera sanktioner mot Libyen nästa vecka. Sändebudet tycks också ha mellanlandat på Malta.

En annan libysk representant är i Bryssel för att möta EU och Nato inför fredagens toppmöte, enligt Italiens utrikesminister.

20.42

En företrädare för rebellerna, som kallar sig Ibrahim, säger nu i kväll att rebellerna återigen kontrollerar stadskärnan i Zawiya.

Det ska ha skett efter det att Kadaffi-styrkor tog kontrollen tidigare i dag, men dessa ska nu ha dragit sig tillbaka till Zawiyas utkanter.

Anhängare till regimen som Kadaffi fört in till stan för att demonstrerar till regimens fördel befinner sig nu i kläm mellan rebeller och Kadaffi-trogna soldater utanför Zawiya.

Ibrahim sa också att det i kväll inte längre pågår några strider i Zawiya, fem mil sydväst om Tripoli.

19.26

Portugals utrikesminister, Luis Amado, tänker träffa det sändebud som Muammar Kadaffi har skickat till Portugal ikväll. Det har Amado sagt till portugisiska nyhetsbyrån Lusa.

Tidigare bekräftade myndigheter på Malta att det libyska sändebudet hade varit där tidigare i dag och sedan flugit vidare till Lissabon.

Talespersoner för Portugals utrikesdepartement sa tidigare i dag att de inte kände till några planer på ett möte mellan utrikesministern och Kadaffis sändebud.

19.05

Libyska regimen erbjöd i dag en stor belöning till den eller de som griper rebelledaren Mustafa Abdel Jalil och överlämnar honom till regimen

I ett "viktigt" meddelande som sändes i statskontrollerade televisionen erbjuds den som griper Jalil, som beskrivs som spion, "agent spy", en summa på 500 000 amerikanska dollar, motsvrande 3,2 miljoner kronor.

Också den som ger uppgifter om Abdel Jalil så att han kan gripas omfattas av belöningen.

Mustafa Abdel Jalil var justitieminister i Kadaffis regering innan han hoppade av till motståndarsidan.

18.27

De hårda striderna pågår främst i staden Zawiya, fem mil sydväst om Tripoli. För en liten stund sedan sa en läkare i Zawiya till nyhetsbyrån Reuters att minst 40 människor har dödats hittills i dag.

Det finns också uppgifter om att två av Kadaffi-sidans höga befäl dödats i striderna, enligt Al Jazira.

Boende i Zawiya säger att Kadaffi-styrkor tagit sig in i stadskärnan och att flygattacker mot staden befaras.

Zawiya är den stad närmast Tripoli där rebellstyrkor tidigare tagit kontroll av centrala delen av staden. Men nu tycks regim-sidan vara på väg att återta kontrollen.

Det kommer också rapporter om att Kadaffi sänt flera av sina ministrar på vad som kan ses som "diplomatiska" uppdrag utomlands.

En vice försvarsminister har kommit till Egyptens huvudstad Kairo för att lämna ett budskap till en av de tilltänkta presidentkandidater där, avgående chefen för Arabförbundet, Amr Moussa.

Enligt den egyptiska tidningen Al-Ahram ska den libyske ministern också träffa Egyptens styrande militärråd.

Andra företrädare för Muammar Kadaffi rapporteras vara på väg till Bryssel och till Portugal efter ett stopp på Malta.

16.00

En kärlekshistoria mellan en muslimsk man och en kristen kvinna utlöste det som idag urartade i tio människors död och 110 skadade i Kairo. Kristna kopter har i fyra dagar protesterat mot kyrkbränningar och vandalism mot kyrkan i den lilla by när det blandade paret bor, rapporterar vår utsända Agneta Ramberg.

14.57

En militär inblandning av Nato utesluts helt och hållet av Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen. Men styrkorna är redo att agera med kort varsel. För att agera krävs dock beslut i FN, enligt Rasmussen.

14.40

Oljelager vid oljeterminalen Es Sider nära Ras Lanouf har träffats av Kadaffitrogna trupper, uppger rebellsidan. Det skedde under häftiga strider i området. Stora svarta rökmoln syntes över terminalen.  Flera explosioner hördes från området.

14.15

Ali i Tripoli berättar i telefon till Sveriges Radio om läget i Zawiya. Den stad som rebellerna tidigare höll och där hårda strider rasat. Alis vän i staden har berättat att sjukhusen inte har platser till alla skadade. Runt staden finns Kadaffitrogna i stridsvagnar.

14.06

En anhängare till Jemens president Ali Abdullah Saleh dödades under sammanstötningar mellan regimmotståndare och anhängare till Salehs regerin i provinsen Hadramaut i söder.

13.57

I Sudan greps i dag en grupp demonstranter i huvudstaden Khartoum, rapporterar vår utsända. De gripna är medlemmar av oppositionen som försökte hålla en demonstration till stöd för reovlterna i Egypten och Tunisien. Hundratals kravallpoliser och civilklädda säkerhetspoliser fanns utposterade runt om i Khartoum, utanför universiteten och på torget och bakgatorna där demonstrationen skulle hållas. Demonstranterna var inte fler än ett dussin och de greps genast när de började ropa slagord och höll upp affischer.

13.12

Det libyska planet på väg till Kairo kan ha förhandlare ombord utsända av Muammar Kadaffi för samtal med Arabförbundets utrikesministrar som finns i Kairo just nu. Om det är fallet måste i så fall Arabförbundet på förhand ha gått med på att tala med ett sändebud. Idag har två ledare från rebellrörelsen talat med EU politiker i Europaparlamentet i Strassbourg.

13.02

Enligt ögonvittnen har mer än halva staden Zawiya raserats under intensiva strider i staden, rapporterar Ekots Beatrice Janzon. Fortfarande håller rebellerna delar av staden, enligt libyska statstelevisionen är 90 procent nu återtagit av regeringsstyrkorna. Men det är svårt att verifiera informationen.

12.35

FN:s specielle tortyrutredare ska undersöka anklagelser och bevis när det gäller de libyska statliga truppernas agerande i Libyen.

12.03

Det var Libyan Airlines Falcon 900 som flög över Kreta, uppger en källa i grekiska flygvapnet. Ett plan som normalt används av VIP personer, men piloten har förnekat att några sådana fanns med ombord. Planet är på väg till Kairo.

12.00

Mohammed Allakey har flytt från Libyen. Han var fd ordförande i en av Muammar Kadaffis välgörenhetsorganisationer och styrelsemedlem i en organisation som donerade till London School of Economics. Allakey skickades för att förhandla med oppositionen av Kadaffi. Istället lämnade han landet och han säger till nyhetsbyrån TT att han är övertygad om att Kadaffi inom kort lämnar landet.

11.58

Grekiska myndigheter säger nu att det är inte säkert att det var Kadaffis plan

11.54

En sprängladdning dödade fem människor i ett fordon i Djelfa, 27 mil från huvudstaden Algiers i Algeriet. Attentatet skylls på islamister, men ingen har tagit på sig dödet än.

Vid det senaste terrordådet dödades fem soldater i östra Kabylie där muslimska militanta grupper har sina högkvarter.

11.48

Ett privatflygplan som ägs av Muammar Kadaffi har flugit in över grekiskt luftrum på väg mot Egypten. Det meddelar grekiska försvarsdepartementet. Det är oklart vilka som är ombord planet.

Den grekiske premiärministern George Papandreou talade igår med överste Kadaffi på telefon. Han ska ha "lyssnat" och betonat vikten av att förhindra en humanitär kris, enligt Papandreous talesman.

11.45

I Jemen har oppositionen fördömt att fredliga demonstranter dödats, de håller presidenten ansvarig och manar till nya fredliga demonstrationer i huvudstaden Sanaa. Tusentals har redan samlats på stadens Tahrirtorg i solidaritet med offren.

11.23

Tio har dödats i sammanstötningar mellan kristna kopter och muslimer i Kairo i Egypten. Enligt tidigare uppgifter dödades fyra i våldet som också skadade över 100. Allt började efter att en kyrka vandaliserats, rapporterar vår utsända Agneta Ramberg på plats i Kairo. Under protesterna på Tahrirtorget stod muslimer och kristna enade.

11.10

Muammar Kadaffi talade tidigt i morse på libysk statstv. Det bandade talet ackompanjerades av hans anhängare som skanderade Kadaffi vår ledare. I talet fanns de vanliga invektiven mot rebellerna. De kallades råttor och utländska agenter.

11.00

Hårda strider pågår längs den östra fronten mellan rebellerna och Kadaffitrogna styrkor. Ljudet av fyra explosioner och granateld väster om Ras Lanouf. Attackflyg har synts i luften, men hittills inte attackerat.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".