Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skarp kritik mot planer på slutförvar av kärnavfall

Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 11.19
"Det ser inte ut som att det kommer att hålla"
(2:16 min)

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG riktar skarp kritik mot att kärnkraftsindustrin planerar att lämna in ansökan om slutförvaring av kärnavfall. Det har kommit forskningsresultat som ifrågasätter säkerheten.

– Största problemet är att den långsiktiga säkerheten är inte garanterad, det ser inte ut som att det kommer att hålla. Det kan alltså börja läcka redan efter hundratals år i stället för hundratusentals år. Det är naturligtvis en oerhört allvarlig situation vi ligger i, säger Johan Swahn, kanslichef på MKG.

Vad skulle hända om det här radioaktiva materialet läcker ut?

– Om det rör sig i tunnlarna och sedan uppåt i grundvattnet så kanske det inte tar mer än hundra år innan det når ytan från en läckande kapsel. Har vi ett stort antal läckande kapslar så kommer vi att ha en miljökatastrof på ytan, säger Johan Swahn.

Än så länge finns det 5000 ton radioaktivt kärnavfall i Sverige som ska förvaras på ett säkert sätt i minst 100 000 år. Slutförvaringsmetoden som kärnkraftsindustrin valt testas långt ner i berggrunden utanför Oskarshamn.

Svenska kärnkraftsindustrin vill att kärnavfallet ska förvaras 500 meter ned i urberget vid Forsmark i stora kopparkapslar. Men trots att ansökan om slutförvaring ska lämnas in redan i nästa vecka, finns det kritik mot metoden, bland annat från Kärnavfallsrådet, som är ett rådgivande organ till regeringen, och från forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Ekot och Vetenskapsradion har också tagit del av ny amerikansk forskning som styrker svenska forskares teori om att kopparkapslarna kan rosta sönder alltför snabbt.

Men företaget Svensk kärnbränslehantering tillbakavisar kritiken.

Kan man över huvud taget garantera att det är säkert under så lång tid som 100 000 år?

– Man kan göra troligt att det uppfyller stränga strålsäkerhetskrav, men man kan inte garantera att det inte blir några som helst konsekvenser, det går inte. Till största delen består det utbrända kärnbränslet av uran, och det har en halveringstid – alltså farligheten försvinner inte – förrän efter många miljarder år, Björn Dverstorp, Strålsäkerhetsmyndighetens projektledare för granskningen av den långsiktiga säkerheten kring slutförvarsansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".