Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SFI-utbildningen görs om

Uppdaterat onsdag 9 mars 2011 kl 16.43
Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 12.35
Karin Sandwall, forskare vid Göteborgs universitet. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio.

SFI-utbildningen ska göras om kraftigt de närmaste två åren. Bland annat föreslås det att en gräns på två år ska införas, längre än så ska ingen få gå i SFI och det oavsett om personen är duktig på språk eller analfabet.

– Misstaget man har gjort med SFI är att man förväntar sig att alla ska lära sig perfekt svenska inom ramen för SFI men det har aldrig varit tanken. SFI ska lägga grunderna för svenska språket, säger Nyamko Sabani, biträdande utbildningsminister.

I dag kan en person börja studera svenska för invandrare även om han eller hon bott i Sverige i flera år, det går att göra avbrott i studierna för att föda barn, jobba och så vidare. Med många avbrott kan SFI-studierna pågå i många år.

En statlig utredning föreslår i dag att studierna måste påbörjas inom ett år. De får pågå högst två år med avbrott. Efter fyra år efter det att personen kom till Sverige, upphör rätten till SFI.

Samtidigt som utredningen presenteras i Stockholm pågår dagens undervisning av svenska för invandrare i Partille. Jag pratar med en kvinna från Teheran som nu varit några år i Sverige och som sliter med sin svenskundervisning.

Kobra Mesgari har studerat svenska i två och ett halvt år. När jag berättar för henne om utredningens förslag om en tvåårsgräns för sådana här studier reagerar hon starkt på persiska.

– Jag tycker att det är det är jättesvårt. Att lära sig svenska inom två år är jättesvårt för många som kanske är lite äldre eller är lågutbildade, säger Kobra Mesgari.

– För mig var det så att jag hade problem med olika saker under det första året. Jag fattade inte någonting. Jag bara kom till skolan och gick hem. Nu, efter två och ett halv år har jag lärt mig hur jag ska studera, säger hon.

En av experterna som varit knutna till utredningen är Karin Sandwall, forskare och själv tidigare SFI-lärare under 15 år. Hon är också kritisk mot utredningens slutsatser om den här tvåårsgränsen.

– Det jag beklagar är att utredningen föreslår en generell tvåårsgräns som ska gälla för alla oavsett vilka förutsättningar man har att tillgodogöra sig undervisningen.

Varför då?

– Det skulle innebära att man skulle utesluta en stor grupp av dem som börjar SFI. Man ger inte dem någon möjlighet att komma särskilt långt i sina språkstudier, säger Karin Sandvall.

Vitsen är att alla som kommer till Sverige ska komma snabbt ut på arbetsmarknaden. Dagens SFI anses inte effektivt. Var tredje som går på sfi har inte tagit ett enda betyg efter tre år, enligt utredningen.

Villkoren ska vara lika för alla. Till exempel analfabeter eller andra som lär långsamt får till exempel gå till grundläggande komvux eller kurser i svenska i arbetsförmedlingens regi, säger Nyamko Sabuni.

– Kan man inte fatta ett sådant medvetet beslut att gå vidare i en annan utbildningsform så kan jag inte förstå varför man ska uppta SFI-platser från nyanlända genom att bara sitta där som en slags social mötesplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".