Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Juholt föreslås bli partiledare

Uppdaterat torsdag 10 mars 2011 kl 12.11
Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 07.49
Har setts som en outsider
(1:08 min)
Försvarsutskottets ordförande Håkan Juholt. Foto: Ulf Palm/Scanpix

Den socialdemokratiska valberedningen kommer vid ett möte i dag med partiets distriktsordförande föreslå att Håkan Juholt blir ny partiordförande för Socialdemokraterna, erfar Ekot. Samtidigt föreslås Carin Jämtin, oppositionsråd i Stockholm, bli partisekreterare.Johan Persson som representerar Juholts distrikt Kalmar på mötet är positiv till Håkan Juholt.

– Det är väl roligt att det finns ett stort och brett stöd för Kalmars distriktsordförande. Fördelen med honom är att han är en stor agitator, en duktig folktalare och att han ligger i partiets mittfåra, säger Johan Persson.

Håkan Juholt är i dag Socialdemokraternas ledande försvarspolitiker och ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län. Han har från början setts som en outsider i processen att utse en efterträdare till Mona Sahlin. Enligt kritiker har han för smal politisk erfarenhet eftersom han mest arbetat med försvarsfrågor på riksnivå, men samtidigt är han en tydlig och kraftfull debattör.

Carin Jämtin som valberedningen vill föreslå till partisekreterare var tidigare biståndsminister. Men förslaget med Juholt och Jämtin är inte okontroversiellt. Båda kommer från partidistrikt som brukar placeras i partiets vänsterfalang. Förslaget är enligt ledande socialdemokrater som Ekot talat med inte särskilt väl förankrat inför mötet mellan valberedningen och distriktsordförandena, och frågan är hur mötet reagerar.

"Den stora kritiken är att vänsterflygeln har kuppat in sig i partiet", säger en ledande socialdemokrat till Ekot och säger sig ha fått en rad upprörda telefonsamtal nu under morgonen.

Pia Nilsson representerar Västmanlands på mötet, ett distrikt med enligt uppgift ilskna reaktioner.

– Jag kan säga så mycket som att från vårt distrikt fanns han inte med som kandidat.

Vem fanns med från ert distrikt?

– Inte Håkan Juholt i alla fall, säger Pia Nilsson.

Det är oklart hur irritationen mot valberedningens förslag kommer att påverka stödet Juholt och Jämtin. Men Helene Hellmark Knutsson, från högerdistriktet Stockholms län verkar ändå kunna acceptera förslaget.

– Jag vill höra vad valberedningen har sagt och är det deras förslag så får vi respektera deras arbete.

Men det här är ju inte vad ni hade velat ha, som företräder Damberg och inte står lika långt till vänster i partiet?

– Vi får återkomma om det när vi har hört förslaget, säger Helene Hellmark.

Partiledaren Mona Sahlin hade hoppats att valet av efterträdare skulle bli mer öppet.

– Partimedlemmarna hade behövt känna att det fanns många kandidater som också berättade varför de ville bli partiledare. Jag tycker att det här har varit en oerhört knepig och svår process för partiet och man har många gånger känt att nu får de fan samla ihop sig partiet, och han man gjort det i dag så är det bra, men det får vi se, säger nuvarande partiledaren Mona Sahlin.


Läs mer om S-krisen:

Fråga

Håkan Juholt (S), Ordinarie ledamot i riksdagen

Försvarsutskottets ordförande Håkan Juholt. Foto: Ulf Palm/Scanpix

Parti: Socialdemokraterna
Valkrets: Kalmar län, plats 151
Titel: Journalist
Född år: 1962
Aktuella uppdrag: Ordinarie ledamot i riksdagen. Ordförande i Försvarsutskottet. Ledamot i Krigsdelegationen. Ledamot i Riksdagens delegation till Natos parlamentariska församling. Suppleant i Utrikesnämnden.
(Källa: Riksdagen)

Carin Jämtin (S), oppositionsborgarråd i Stockholm

Carin Jämtin. Foto: Ingvar Carmhed/Scanpix.

Parti: Socialdemokraterna
Född år: 1964
Aktuella och tidigare uppdrag:
Riksdagsledamot:  2006
Utrikesutskottet: Ledamot 2006
Utrikesdepartementet: Statsråd 2002–2006
(Källa: Riksdagen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".