Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

LKAB tvingas stänga gruva

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 12.13
"Det försvårar utvecklingen för gruvindustrin"
(1:19 min)

LKAB:s nya gruva i Svappavaara måste stängas efter att har varit i drift 10 månader och 100 jobb försvinner i byn. Det är konsekvensen av Miljööverdomstolens dom som kom i dag.

Miljööverdomstolen skriver i domen att gruvverksamheten vid Gruvberget är så integrerad med den befintliga verksamheten på platsen att verksamheterna ska betraktas som en och samma verksamhet som borde ha prövats och reglerats i ett sammanhang.

Därmed får Naturvårdsverket rätt som tvistat med LKAB om öppnandet av gruvan.

Domstolen menar att LKAB måste ha varit medvetet om risken att verksamheten måste avbrytas, eftersom gruvföretaget startade brytningen innan tillståndsbeslutet vunnit laga kraft.

Innan LKAB kan få återuppta gruvbrytningen i Svappavaara igen måste företaget göra en ny ansökan om miljötillstånd som omfattar all LKAB:s miljöpåverkan i byn.

Ledningen för LKAB är bekymrad efter Miljööverdomstolens besked. LKAB kommer att överklaga beslutet till Högsta domstolen.

"Konsekvenserna av domen är omfattande. Vi tvingas nu efter en miljöprövning som pågått i över två år upphöra med brytningen i Gruvberget. Cirka 100 personers sysselsättning riskeras på kort sikt och framtiden för Svappavaara som gruvort är oviss. Stoppet innebär dessutom ett vinstbortfall på en halv miljard kronor per år", skriver Per-Erik Lindvall, ansvarig för teknik- och affärsutveckling på LKAB, i ett pressmeddelande

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".