Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler skololyckor anmäls

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 16.12
Flest olyckor sker på rasten
(2:15 min)
Arkivbild. Foto: Dan Hansson/Scanpix

I fjol anmäldes 1 725 olyckor på landets skolor. Det är en ökning med 22 procent jämfört med året före.

På Hantverksakademin i Stockholm arbetar man hårt med säkerheten, berättar metalläraren Flemming Dalöv.

– Vi jobbar i den här verkstaden med att svetsa, vi klipper plåt och kapar och sådana saker som kan medföra brand. Därför har vi självklart en nöddusch. Alla övriga maskiner som vi har här är skyddade enligt de regler som finns. Alla elever har hörselskydd, säger Flemming Dalöv.

Under de åren som gymnasieskolan Hantverksakademin funnits har bara tre tillbud rapporterats, inga av dem allvarliga. Det beror på den stränga säkerheten, säger skolchefen Jens Wolmer.

– Under den första terminen så får alla ungdomar här gå igenom kursen Arbetsmiljö och säkerhet. När de sedan kommer ut i verkstäderna så har vi ett maskinkörkort, säger Jens Wolmer.

 Det är inte alla skolor som lyckas med det förebyggande arbetet. Förra året skedde fem olyckor eller tillbud på landets skolor varje dag där en person måste uppsöka vård, visar siffror från Arbetsmiljöverket.

Det är fler än året före. 

En del av olyckorna sker utanför skoltid, när skollokalen hyrs ut till föreningar. Men när det gäller skolelever, så sker de allvarligaste skadorna i gymnastiksalen, säger Annie Runhammar på Arbetsmiljöverket.

– Själv har jag handlagt åtminstone två ärenden med handbollsmål som har skadat barn när de har vält, sägger Annie Runhammar.

– De allra flesta olyckor sker på rasterna, säger Annie Runhammar.

Annie Runhammar säger att man inte vet om fjolårets ökning innebär fler faktiska olyckor eller om det är fler som har anmält.

Det finns ingen skillnad mellan friskolor och kommunala skolor, däremot skadas fler i grundskolan. 

Ständiga byten av rektor skadar kontinuiteten i det förebyggande arbetet, säger Runhammar, men också att rektorerna har för stor arbetsbörda.

– Vissa stora gymnasieskolor har en intendent som sysslar med åtminstone de praktiska delarna av detta, så att rektorerna ska kunna vara pedagogiska ledare. Det är kanske inte så lätt som lärare att plötsligt förstå maskinrisker och halkrisker och sedan ha goda kontakter med fastighetsförvaltaren – det är väldigt mycket som ligger på rektorn i dag, säger Annie Runhammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".