Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjunken ubåt ska undersökas närmare

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 17.21
"Ska gå ned med en undervattensfarkost"
(1:31 min)
Ubåten ska undersökas. Foto: Jonas Dahm/Scanpix.

Den sjunkna ubåt som hittades söder om Gotland kommer att undersökas närmare, uppger Försvarsmakten. Ubåten är av så kallad whiskeyklass, som tillverkades i dåvarande Sovjetunionen på 50-talet, berättar Magnus Lyning, kommendör och chef för den operativa avdelningen på marinens taktiska stab.

– Vi kommer att gå ned med en undervattensfarkost, för att kunna göra ytterligare bedömningar. Vi måste göra en analys, och det krävs mer fakta, säger Magnus Lyning, på marinens taktiska stab.

Ubåten, som är byggd på 1950-talet, är av så kallad whiskeyklass, alltså samma som den så kallade U137 som gick på grund utanför Karlskrona 1981. Den ligger på botten inom svensk ekonomisk zon.

Enligt Försvarsmakten har den sjunkit på väg till skrotning, men enligt bland andra tidigare ÖB Bengt Gustafsson och företaget som hittade vraket, måste det till fler undersökningar av ubåten för att säkert kunna veta varför den ligger där, om den exempelvis kan ha skadats av svensk militär under ubåtsjakterna på 1980-talet. 

– Det finns ju ett intresse och det finns ett krav från uppdragsgivaren, att det fullt ut inte är något som varit aktivt, säger Magnus Lyning.

Om ubåten ska bärgas går inte att säga i nuläget, och skulle det ske måste en bärgning i så fall ske i samarbete med det land ubåten kommer från. Det eftersom den inte ligger på svenskt territorialvatten och inte är svensk.

Dykningen vid ubåten kommer sannolikt att ske om några månader, och då i samarbete med Kustbevakningen, som ska undersöka om vraket kan riskera att påverka miljön.

– Det är ju bra när vi ändå går ned att titta på det.

Vad skulle det kunna finnas i den som skulle kunna påverka miljön?

– Det kan inte jag svara på, då måste man ned och mäta, säger Magnus Lyning, på marintaktiska staben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".