Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot direktrapporterar om Japan 11 mars

Uppdaterat lördag 12 mars 2011 kl 04.35
Publicerat fredag 11 mars 2011 kl 09.01
Ekots Beatrice Janzon rapporterar
(1:58 min)
1 av 11
Klicka för grafik - så bildas en tsunami
2 av 11
3 av 11
I det första dagsljuset uppdagades bråte och vattenmassor. Foto: Kyodo News / Scanpix
4 av 11
En hamn i Oarai, Ibaraki står under vatten efter att tsunamin träffat 11 mars 2011. Foto: Kyodo news/Scanpix.
5 av 11
Människor står och väntar vid en bussterminal i Yokohama, sydväst om Tokyo 11 mars 2011. Foto: Shuji Kajiyama/Scanpix.
6 av 11
En tsunamivirvel i närheten av Oarai, Ibaraki 11 mars 2011. Foto: Kyodo news/Scanpix.
7 av 11
Lågor stiger från ett oljeraffinaderi i Ichihara 11 mars 2011. Foto: Kyodo news/Scanpix.
8 av 11
Båtar och bilar sköljdes över en bro när tsunamin träffade centrala Sendai 11 mars 2011. Foto: NHK tv/Scanpix.
9 av 11
Jordbävningen orsakade tsunamis som sköljde over kusten i norra Japan. Foto: Kyodo news/Scanpix.
10 av 11
En tsunamivåg forsar fram i Sendai 11 mars 2011. Foto: Kyodo news/Scanpix.
11 av 11
Tsunamivågor träffade hus i Natori 11 mars 2011. Foto: Kyodo news/Scanpix.

Oron över reaktorerna i kärnkraftverken Fukushima , som drabbats hårt av den stora jordbävningen utanför Japans kust, har gjort att myndigheterna släppt ut radioaktiv ånga. Vid en av reaktorerna uppmättes radioaktiviteten till tusen gånger högre än normalt.


04:35

Kärnkraftsbolaget Tecpo sade att det är elbrist efter kärnkraftsstoppet i samband med jordbävningen. Underskottet kan komma att leda till ransonering, i form av att strömmen stängs av i omgångar. Bristen på söndag beräknas till 7 miljoner kilowatt och på vardagar till 10 miljoner kilowatt.

04:30

Japan varnar i dag för att radioaktiv ånga kan läcka ut från två kärnkraftverk som har problem med kylningen efter den kraftiga jordbävningen i går morse, svensk tid, men det sägs samtidigt att det troligen handlar om små mängder.

Tusentals människor runt de båda kärnkraftverken har evakuerats eller är på väg att evakueras.

När skalvet inträffade stängdes reaktorerna av och när det sker måste kylsystem sättas in för att få ner temperaturen, men när systemen inte går igång byggs trycket i reaktorerna upp.

Det ökar risken för en reaktorolycka, men professor Naoto Sekimura vid Tokyos universitet tonar ner risken för en härdsmälta.

04:12

Ett kraftigt skalv som uppmättes till 6,8 inträffade utanför Japans östra kust på söndagen, uppgav amerikanska mätinstitutet USGS mindre än 24 timmar efter det massiva skalvet som skapade en kraftfull tsunami.

Enligt USGS inträffade skalvet på 24 kilometers djup, 17 mil från staden Sendai, där förödelsen var stor efter att en tio meter hög flodvåg svept in över staden.

På USGS hemsida framgår att Japan under de senaste tre timmarna drabbats av 17 efterskalv som uppmättes till 5,0 och mer. Två av dem var över 6,0.

02:45

Micke Thorsby, som har bott fem år i Tokyo, berättar att den starka kollektiva känslan i det japanska samhället visade sig efter jordbävningen. Själv är han just nu orolig för efterskalv och har inte fått många timmars sömn.

02:33

Även från det andra kärnkraftverket, Fukushima 2, har det gjorts ett kontrollerat utsläpp av radioaktiv ånga för att minska reaktortrycket, enligt nyhetsbyrån Jiji.

02:02

Ett japanskt sökteam som har jobbat i jordbävningsdrabbade Christchurch i Nya Zeeland har hastigt förberett sig på att återvända till Japan för att hantera krisen i det egna landet.

Ett större sällskap nyzeeländska sök- och räddningsarbetare ska också skickas till Japan, har premiärminister John Key sagt, enligt AFP.

01:59

Japanska elbolaget Tepco arbetar hårt med att försöka kyla ner reaktorkärnorna i de drabbade kärnkraftverken i Fukushima.

Analytiker som nyhetsbyrån Reuters har pratat med hävdar att de japanska tjänstemännen kanske bara har timmar på sig att kyla ned reaktorerna innan man står inför en härdsmälta.

01:32

Det stora japanska elbolaget Tepco meddelar att man nu frigör radioaktiv ånga för att minska på trycket i Fukushima 1. Elbolaget säger att utsläppet inte ska medföra några hälsorisker.

01:27

Japanska marin- och kustbevakningshelikoptrar har hittat ett skepp som hade svept ut till havs av tsunamin.

Man lyckades lyfta upp 81 personer ombord i helikoptrarna och föra dem i säkerhet, det rapporterar nyhetsbyrån Jiji, enligt AFP.

01:18

Myndigheterna i Japan beordrar nu evakuering av invånare inom en radie av tre kilometer från det andra kärnkraftverket i Fukushima.

Även kärnkraftverk nummer två i Fukushima har alltså fått problem med kylsystemet och trycket har ökat i reaktorerna.

Sedan tidigare har trycket ökat i reaktorer i Fukushima 1, och människor inom en radie av 10 km därifrån ska evakueras.

01:06

Gustav Strandell bor i staden Urayasu norr om Tokyo, där han driver två äldreboenden. Han berättar att tågen har stannat i Tokyo och att regionen i stort sett står stilla, nu när morgonen gryr i Japan. Han intervjuas av Maja Lagercrantz.

00:44

Evakueringen av tiotusentals människor från området kring kärnkraftverket Fukushima 1 vittnar om en oro hos myndigheterna, säger Leif Moberg, forskningschef vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Ja, uppenbarligen är man orolig eftersom man vidtar åtgärder som att utrymma befolkningen upp till tio kilometer. Det är ett tecken på att man är orolig och förbereder sig på att det skulle kunna hända något värre, säger han.

Leif Moberg konstaterar att faran för allmänheten är låg så länge de höga strålningsnivåerna uppmätts inne i kärnkraftverkets kontrollrum.

– Den risk man pratar om ifall man inte lyckas hålla reaktorhärden kyld är att det kan närma sig en härdsmälta. Då kan man få ett väldigt stort utsläpp. Men det är många om just nu.

Han säger att fokus vid Fukushima nu är tillgången på elektricitet.

– Jag tror att man gör allt för att förse sig med ström. Har man ström kan man driva vattenpumpar och cirkulera vatten för att ha reaktorhärden kyld.

00:35

i Japan får alltså effekter även på andra sidan Stilla havet och tsunamivarning är fortfarande utfärdad för stora delar av den amerikanska västkusten, såväl i Nord- som i Sydamerika. Sveriges Radios USA-korrespondent Ginna Lindberg rapporterar.

00:24

När Japan vaknade på lördagmorgonen, lokal tid, visade dagsljuset skadornas fulla utsträckning, med stor förstörelse, bränder och delar av vissa städer under vatten längs den nordöstra kusten.

I en av de värst drabbade områdena rapporteras människor begravde under bråte ropa på hjälp. Tv-bilder har också visat människor strandsatta på hustak, med banderoller med texten "Hjälp" och "mat", det skriver Reuters.

00:08

Elbolaget Tepco säger till Reuters att man i nuläget inte har möjlighet att kontrollera trycket i vissa av reaktorerna i ett andra kärnkraftverk i Fukushima.

Trycket är fortfarande stabilt inuti reaktorerna, men ökar i förvaringsbehållare. Det sade en talesman, men han visste inte om man skulle behöva lätta på trycket i nuläget.

Ett kontrollerat utsläpp skulle innebära att radioaktivitet läcker ut.

23:48

Japans största elbolag, Tepco, uppger att ett andra kärnkraftverk i Fukushima har fått problem med nedkylningen.

23:44

Enligt säkerhetstjänstemän som japanska public service-kanalen NHK pratat med finns "ingen omedelbar hälsorisk" för närboende vid ett eventuellt strålningsläckade.

23:40

Japans premiärminister Naoto Kan, har bett omkring 45 000 människor att evakuera inom en radie av 10 km runt platsen, på grund av risk för radioaktivt läckage, enligt Jiji Press, med hänvisning Näringsdepartementet.

23:35

Strålningen vid kärnkraftverket Fukushima 1 uppges nu vara tusen gånger högre än normalt i kärnkraftverkets kontrollrum, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo. Boende inom en mils radie har fått order om att lugnt evakuera området.

Kärnkraftverket har fått problem med nedkylningssystemet efter jordbävningen. Enligt de japanska myndigheterna finns det risk för radioaktivt läckage.

Lars Gunsell vid den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten säger att ett sådant läckage kan komma av att man är tvungen att släppa ut radioaktiv ånga för att sänka reaktortrycket och att den normala strålningsnivån i kontrollrummet kan vara satt väldigt lågt från början.

Han säger samtidigt att en härdsmälta i anläggningen troligen inte skulle innebära några stora faror för omgivningen eftersom reaktorn ligger inne i en kraftig betongbyggnad. Det gör att om härden smälter kommer inte särskilt mycket att komma ut i kringliggande områden.

23:21

Japanska byrån för kärnsäkerhet sade tidigt på lördagsmorgonen, lokal tid, att en del av strålningen också har trängt utanför anläggningen i Fukushima Daiichi.

Den fortsatta bristen på elektricitet har också försenat planerna på att släppa ut radioaktiv ånga från kraftverket för att lätta på trycket.

Trycket inne i en av reaktorerna hade stigit till en och en halv gånger den nivå som anses normalt.

22:51

Chiles regering har uppgraderat till full tsunamivarning för Påskön och ska också evakuera invånare i lågt liggande kustområden.

Ecuadors president har deklarerat katastroftillstånd och uppmanat invånare att förflytta sig inåt land.

Bland områdena som anses ligga i riskzonen finns Galapagosöarna, hem åt många utrotningshotade djurarter.

22:48

Enligt nya uppgifter från nyhetsbyrån Kyodo är radioaktiviteten vid kärnkraftverket i Fukushima 1 nu är upp till 1 000 gånger högre än normalt.

Strålningsmängden uppmättes i kontrollrummet i reaktor nummer ett, säger nyhetsbyrån Kyodo och hänvisar till en japansk skyddskommitté.

22:36

Radioaktiviteten utanför kärnkraftverket i Fukushima Daiichi sägs nu vara åtta gånger högre än normalt.

Premiärministern säger att människor inom en radie av 10 kilometer måste evakueras.

22:33

Japans centralbank säger att den kommer att göra sitt yttersta för att ge marknaden likviditet och säkerställa stabiliteten på finansmarknaderna efter jordbävningen.

Det är fortfarande för tidigt för analytiker att se hela bilden och jordbävningens inverkan på ekonomin, men klart är att många anläggningar och fabriker är förstörda och ett oljeraffinaderi har brunnit under dagen.

Strax efter jordbävningen tillkännagav centralbanken snabbt att man hade satt upp ett katastrofledningsteam vid högkvarteret i Tokyo.

22:21

Staden Kesennuma i nordöstra Japan, med en befolkning på 74 000, har drabbats av omfattande bränder och en tredjedel av staden ligger under vatten efter den kraftiga jordbävningen och tsunamin, sade nyhetsbyrån Jiji på lördagen, enligt Reuters.

21:47

Det nya skalvet, i länet Niigata i Japan, orsakade ras och laviner under tidig lördagsmorgon, lokal tid. Enligt den japanska nyhetsbyrån Kyodo har inte några rapporter kommit om några skadade.

Ett nästan lika kraftigt skalv inträffade en halvtimme senare i samma område, väster om huvudön Honshu, långt från platsen där den stora jordbävningen ägde rum.

21:43

Japan har accepterat FN:s erbjudande om att sända fyra specialistteam för att hjälpa till i efterdyningarna av jordbävningen och tsunamin, där hundratals befaras döda. Det har FN meddelat under fredagkvällen, enligt AFP.

Räddningsteamen kommer från USA, Nya Zeeland, Australien och Sydkorea.

– FN står bakom det japanska folket och vi kommer att göra vad vi kan i denna väldigt svåra tid, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon tidigare i dag.

21:35

USA sänder nästan 150 räddningsarbetare till det jordbävningsdrabbade Japan. USA:s militär har å sin sida sagt att de kommer att bistå med hjälp genom två hangarfartyg och andra skepp, till stor del för att transportera utrustning.

21:32

Vid Kaliforniens och Oregons kust i USA har två och en halv meter höga vågor slagit in efter att tsunamin har strömmat över Stilla havet.

Flera länder runt Stilla havet har utlyst varningar för tsunamin.

21:16

Ecuadors statliga oljebolag har sagt att det har avbrutit exporten av råolja på grund av riskerna med tsunamin, som har löpt över hela Stilla havet.

20:53

Tjänstemän vid nyzeeländska civilförsvaret har uppgraderat sin tsunamivarning under tidig lördagmorgon, lokal tid. Vågor över en meter höga förväntas vid Nya Zeelands kust efter den massiva jordbävningen utanför Japan.

20:49

Japan har efterfrågat ett begränsat antal utländska sök-och räddningsteam för att hjälpa till vid efterdyningarna av jordbävningen och tsunamin, säger FN, enligt Reuters.

Fler än 68 sök- och räddningsteam från 45 länder har erbjudit hjälp till Japan.

20:41

Runt 150 oroliga svenskar med anhöriga i Japan har i dag hört av sig till utrikesdepartementet efter jordskalvet och tsunamin i Japan.

– Vi svarar på frågor och vidarebefordrar namn till ambassaden, säger Tobias Nilsson på Ud:s presstjänst till TT.

Letandet efter saknade svenskar fortsätter, men det är svårt att få kontakt med Japan, åtminstone via telefon. Sms och internet fungerar bättre, men kommunikationsmöjligheterna varierar i olika delar av landet.

UD uppskattar grovt att 2 000 svenskar finns i Japan. 450 av dem är registrerade vid ambassaden som boende i landet.

– Men studenter och folk som reser dit behöver inte registrera sig, så siffran är osäker, säger Tobias Nilsson.

Hur många av dessa som saknas är oklart.

– Jag har inga sådana siffror och vi kan inte gå in på det. Det blir en vansklig sifferexercis eftersom det är så svårt med kommunikationerna, säger han till TT.

Utrikesdepartementet har förstärkt jourverksamhet både i Stockholm och i Tokyo för att kunna svara på frågor och leta efter saknade svenskar.

20:36

Klockan är nu halv fem på morgonen och snart kommer dagsljuset att belysa tonvis av bråte som ligger kvar när vattnet dragit sig undan. Räddningsarbetet kommer att fortsätta under dagen. Risken finns att efterskalv fortsätter i månader.

Johan-Mattias Sommarström sammanfattar läget i Japan.

20:18

Ännu ett skalv har skakat om bergsområdet Niigata i Japan och ska även ha känts i Tokyo på lördagsmorgonen, lokal tid. Skalvet uppges preliminärt ha haft en magnitud på runt sex på Richterskalan.

20:14

Risken för att en tsunami till följd av jordskalvet i Japan drabbar USA är förhoppningsvis över inom två till fem timmar, enligt myndigheterna i landet.

19:50

Efter att elva kärnreaktorer i Japan stängts av akut efter jordbävningen kan det bli stor efterfrågan på naturgas.

Nedstängningen av reaktorerna, som sammanlagt, vid full kapacitet, kan generera upp till nio gigawatt elekricitet, kan också leda till ökad efterfrågan på brännolja och kol.

19:40

Japans handelsminister, Banri Kaieda, har sagt att en mindre strålningsläcka skulle kunna inträffa på kärnkraftverket Fukushima 1, det skriver AFP.

Trycket har under eftermiddagen och kvällen ökat i en av reaktorerna som följd av den stora jordbävningen.

Handelsministern sade också att myndigheter var nära ett beslut att släppa ut radioaktiv ånga från den drabbade reaktorn i ett försök att lätta på trycket.

19:35

Japans handelsminister har sagt att en mindre strålningsläcka skulle kunna inträffa på Fukushimas kärnkraftverk. Trycket har under eftermiddagen och kvällen ökat i en av reaktorerna som följd av den stora jordbävningen.

19:27

Tobias Carlsson från Ronneby i Blekinge bor i Tokyo och fick i dag uppleva den stora jordbävningen som drabbade Japan.

– Plötsligt började det skallra. Sen började det skaka mer och mer och då gick vi ut och märker att allting skakar och det är flera hundra personer där utomhus, säger han till Sveriges Radio Blekinge.

Tobias Carlsson klarade sig oskadd ur jordbävningen men berättar att han har haft problem med att nå sina vänner på grund av strömavbrott. Han berättar också att han håller sig uppdaterad genom media. Nu funderar han på vad som händer härnäst.

– Jag går bara och skakar hela tiden och tänker på efterskalv och funderar på om man kan känna sig säker, säger Tobias Carlsson från Ronneby.

19:17

Enligt USA:s president Barack Obama har Japans premiärminister Naoto Kan berättat för honom att det hittills inte finns några tecken på att strålning ska ha läckt ut från några kärnkraftverk efter jordbävningen.

19:15

De vågor som under eftermiddagen nådde Hawaiis stränder och USA:s västra kust orsakade inga omedelbara skador, enligt AP.

På den största av Hawaiis öar och lågt liggande områden i Maui har vatten strömmat upp på vägar och in i hotellobbyer. Vågorna rapporteras ha varit upp emot två meter höga. Vågorna som drabbade USA:s västkust var mindre.

Vetenskapsmän varnar för att de första tsunamivågorna inte alltid är de kraftigaste. Myndighetspersoner har uppmanat människor i Hawaii och längs USA:s västkust att vara vaksamma på starka strömmar och lyssna efter uppmaningar om evakuering.

18:50

USA:s president Barack Obama har sagt att ett andra amerikanskt hangarfartyg är på väg mot Japan för att assistera efter jordbävningen och den efterföljande tsunamin.

– Bilderna av förstörelse och översvämningar som kommer från Japan är hjärtskärande, sade Obama på en presskonferens, enligt AFP.

Reuters skriver att Barack Obama har sagt till Japans premiärminister Naota Kan att USA står redo att bistå med den hjälp landet behöver för att klara av situationen.

Han tillade att hans administration noggrant följer utvecklingen och hotet tsunamin kan utgöra mot USA.

18:44

En halv meter hög tsunamivåg, utlöst av den massiva jordbävningen utanför Japan, har nått Mexikos nordvästra kust, efter att ha farit fram hundratals mil över Stilla havet, rapporterar AFP.

18:39

Även i Kalifornien i USA har myndigheterna beordrat hundratals människor att evakuera, efter en tsunamivarning till följd av att den stora jordbävningen utanför Japan har skickat vågor långa sträckor över Stilla havet. Detta enligt nyhetsbyrån AFP.

18:35

USA:s flygvapen har levererat kylvätska till ett av de japanska kärnkraftverk som skakades av jordbävningen, detta säger utrikesminister Hillary Clinton, enligt Reuters.

Hon berättade inte vilket kärnkraftverk som tagit emot kylvätskan, även om det är första anläggningen i Fukushima som varit i störst behov av att kyla ned sina reaktorer.

18:25

Japanska myndigheter har begärt hjälp av USA med ett kylaggregat, som ska användas vid kärnkraftverket Fukushima 1.

6 000 personer har evakuerats från området, även om det enligt myndigheterna inte finns risk för radioaktiva läckage. Lars Gunsell vid Strålsäkerhetsmyndigheten hördes i Studio Ett. Han gör bedömningen att det är bråttom.

– Det här är naturligtvis något man måste jobba på nu, att återställa kylningen. Om man inte gör det, om man ska ta det extrema fallet, då får man en överhettning.

– Det räcker inte med att ställa av en reaktor, eftersom den har en viss resteffekt kvar efter att man stängt av den. Och den är så pass stor att om man inte kyler den så kommer den efter några timmar att börja smälta. Man får en härdsmälta om man inte kyler den under ett antal timmar, säger han i Studio Ett.

18:22

Totalt har elva kärnkraftsreaktorer vid fyra kärnkraftverk automatiskt stängts ned i Japan efter jordbävningen.

De nedstängda reaktorerna motsvarar 25 622 megawatt eller 52,3 procent av Japans totala kärnkraft, i drift, enligt nyhetsbyrån Reuters uträkningar.

18:14

Japans försvarsdepartement uppger att 1 800 hus har förstörts i länet Fukushima på Japans ostkust, som drabbades värst av skalvet.

18:11

– Det är fruktansvärt, de bilder man ser. Vi vet inte hur många som dött, men siffrorna stiger hela tiden. Sedan den materiella förstörelsen och vad som kan komma av detta, det är fruktansvärt, säger Carl Bildt till Ekot om händelserna i Japan.

– Är det något samhälle, någon stat som har möjlighet att klara detta så är det väl Japan. Men det är en katastrof av den omfattningen att även Japan behöver hjälp. Då är det viktigt att vi sänder signalen att vi är beredda att ställa upp, säger Carl Bildt.

17.20

300 flygplan och 40 fartyg är redo att skickas ut för att hjälpa tsunamioffer, meddelar Japans försvarsminister Toshimi Kitazawa.

Nyhetsbyrån Juji rapporterar att ett av kärnkraftverken i Fukushima, där det tidigare funnits en oro för en härdsmälta, väntas komma i normal drift snart.

17.06

Varningarna hann nå fram när tsunamin slog in över Salomonöarna. Stenas lastfartyg Stena Concept, som var fulllastat med bensin, hann ut på havet.

– De hann lossa trossarna och komma ut precis innan smällen kom, säger Stena Bulks vd Ulf Ryder till TT.

Fortfarande har bolaget inte fått kontakt med sitt fartyg som ligger i hamn i Japan.

– Sjöfarten blir väldigt drabbad av tsunamis och det är klart att man är orolig. Men vi hoppas på ett positivt besked snart, säger han.

17.03

Omkring 1 500 svenskar befinner sig just nu i Japan. Cirka 450 är fast bosatta i landet. Magnus Johansson är en av dem och han upplevde de många efterskalven som en mardröm. Också gotländskan Nettan Dahl Karlsson vittnar om skalvet som varade de längsta minuterna i sitt liv.

16:42

Japanska myndigheter och det internationella atomenergiorganet IAEA uppger att situationen vid kärnkraftverken i Fukushima är under kontroll. Kylsystemet till en av reaktorerna ska ha haft problem, eftersom det inte funnits tillförsel av kylvatten.

16:40

Antalet omkomna uppges nu vara minst 310 personer, enligt japanska polisens uppgifter. 350 personer saknas.

16.36

En damm har brustit i nordöstra Japan och sköljt över och förstört flera hus, rapporterar Kyodo.

16.15

FN står redo att hjälpa Japan på alla sätt, meddelar FN-chefen Ban Ki-Moon.

– Omvärlden är chockad och förtvivlad över de bilder som kommer från Japan denna morgon, sa Ban Ki-Moon till journalister.

– Vi ska göra allt vi kan i denna mycket svåra stund, fortsatte han och tillade att världsorganisationen noga övervakar efterskalven och att man är redo att stödja Japan med humanitära insatser om så skulle krävas, rapporterar Reuters.

15.36

Ekots Margita Boström sammanfattar läget  i Japan efter skalvet och tsunamin.

15.33

Runt 1 500 svenskar tros befinna sig i Japan och på Utrikesdepartementet i Stockholm arbetar man med att förstärka på konsulatet i Tokyo. Det är fortfarande svårt att få kontakt med Japan. Mobiltelefonnätet har brutit ihop i vissa områden och det fasta nätet fungerar bara sporadiskt, rapporterar P4 Radio Stockholm.

15.31

Japanska myndigheter förnekar starkt att det skulle vara någon risk för radioaktivt läckage från kraftverket Fukushima. Runt verket har det för första gången i Japans historia utlysts nödsituationstillstånd efter att det rapporterats om problem med vattentillförseln till det nu stoppade verkets kylaggregat.

I ett uttalande från premiärministern uppmanas de boende i närheten att vara lugna och följa information på tv och radio.

– Evakueringen är bara utifall att, det finns ingen risk för läcka eller explosion, säger Humio Kudo på japanska atomsäkerhetsmyndigheten NISA till Ekot.

15.27

Flygbolaget SAS meddelar att man ställer in fredagens flight från Köpenhamn till Tokyo med avgångstid 15.40. Detta då flygplatsen i Tokyo (Narita) fortfarande är stängd. Även Finnair ställer in sitt flyg från Helsingfors med avgångstid 17.20. Däremot avgår flighterna till Nagoya och Osaka, skriver bolaget på sin hemsida.

15.11

Ett passagerartåg som var på väg mellan Sendau och Ishinomaki saknas efter skalvet och tsunamin. Tåget ska ha befunnit sig i närheten av stationen i Nobiru när tsunamivågen slog till, enligt Kyodo. Det är oklart hur många som fanns ombord.

En tsunamivarning har utfärdats för Kalifornien. Vågen väntas bli mellan några decimeter och två meter hög. Staden Crescent i norra Kalifornien ligger främst i farozonen säger en talesman för räddingstjänsten i delstaten till nyhetsbyrån Reuters. Det kan bli aktuellt med evakueringar.

14.52

De första tsunamivågorna har träffat Waikiki på Hawaii, rapporterar AFP. Vågorna beskrivs som små.

Den officiella dödssiffran i Japan har nu stigit till 90 personer, enligt BBC world news.

14.41

Stefan Svanström är på semester i Tokyo och berättar för reporter Louise Andrén Meiton om sina upplevelser av skalvet.

14.33

Polisen i Sendai-provinsen uppger att 200 till 300 människokroppar har hittats vid kusten.

14.31

Polisen rapporterar också om en "större explosion vid ett petrokemiskt komplex i Sendai", enligt Kyodo.

14.22

Nyhetsbyrån Kyodo rapporterar om att ett helt passagerartåg saknas efter jordbävningen. Sen tidigare saknas också en färja med runt 100 personer ombord.

14.16

Varningssirener ljuder nu på Hawaii i väntan på att tsunamivågen ska nå ögruppen. Tidigare uppskattningar har talat om att vågen skulle komma fram till Hawaii vid 14-tiden svensk tid, och bedömt att vågorna kan bli upp till två meter höga. Dessa uppskattningar har dock tonats ner av experter allt eftersom.

13.51

Tsunamivågorna har nu nått flera platser i Stillahavsområdet. Indonesien, Filippinerna, Taiwan och Ryssland har alla rapporterat att inga större skador orsakats av vågorna.

13.50

Internationella atomenergiorganet IAEA uppger att förhöjd beredskap råder kring kärnkraftverket Fukushima. Uppgifter har kommit om att det ska vara fel på kylanläggningarna, något som kan skapa problem trots att kärnkraftverket stoppades efter morgonens skalv.

Det har inte rapporterats något utsläpp av radioaktivitet från kärnkraftverket och sedan tidigare har 2 000 människor som bor i närheten av verket fått evakueras.

13.44

Dödssiffran fortsätter att stiga. De senaste rapporterna talar om 60 dödsoffer i Japan. 56 personer saknas.

13.41

Narita flygplats utanför Tokyo öppnar nu och börjar ta emot trafik igen.

Japan har gått ut med en begäran till de amerikanska styrkorna i landet om hjälp i räddningsarbetet. Både FN, EU, Ryssland och Sverige har tidigare erbjudit sig att hjälpa till med personal och utrustning.

Som ett exempel på förstörelsen som tsunamin lämnat efter sig längs med Japans kust, berättar nyhetsbyrån Jiji press att över 300 hundra hus i staden Ofunate antingen spolades bort eller förstördes i dag.

13.38

Kaj Reinius är ambassadråd på svenska ambassaden i Tokyo. Han berättar att de jobbar på att få tag i alla svenskar i området som är registrerade på ambassaden. Telefonnätet ligger nere så därför har de försökt få tag i folk per mejl. Några svar har kommit till ambassaden och dessa tyder på att de flesta är oskadda.

13:28

Ida Levenstam är strandsatt i staden Agea och kan inte ta sig eftersom tågen står still. Så här berättar hon om jordbävningen.

13:26

2 000 personer evakueras från området kring kärnkraftverk Fukushimo i Japan som fått problem med kylningssystemet, uppger Kyodo.

13.21

Branden vid kärnkraftverket Onagawa ska nu vara släckt, enligt Reuters.

13.13

Runt 10 000 människor uppges vara fast på Narita, en av Tokyos storflygplatser. Ännu fler befinner sig avskurna i olika delar av huvudstaden, eftersom tågtrafiken står stilla. Tokyos andra storflygplats, Haneda, har kunnat ta emot flyg under dagen.

13.06

AFP rapporterar nu om att dödssiffran stigit till minst 40 personer och 39 personer saknas fortfarande. 244 personer har hittills rapporterats vara skadade.

13.01

Volvokoncernen har betydande verksamhet och närmare 14 000 anställda i Japan, och har inte kunnat få kontakt med många av sina återförsäljare som sysselsätter tusentals människor. Martin Wikforss är Volvos presschef och han säger att de än så länge  inte fått några rapporter om allvarliga skador.

Volvos produktion i Ageo, Japan ligger helt nere på grund av jordskalvet.

12.55

Trots jordbävningskatastrofen i Japan är de höga byggnaderna i Tokyo i stort sett oskadda. Det beror på deras utvecklade byggnadsteknik, bland annat genom en försökstyp som kallas "Shake and Bake". Dan Engström, adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet, berättar om  att japanerna är bäst i världen på att bygga jordbävningssäkra hus.

12.47

Simon Ivarsson från Åhus befann sig på Ikea i Funabashi när jordbävningnen startade. Han filmade händelsen, se klippet här.

12.21

Chilenska medier rapporterar att guvernören på Påskön precis meddelat att öns invånare kommer att evakueras från kusten och samlas nära flygplatsen, som ligger 45 meter över havsnivån.

12.14

Tsunamivågorna kan fortsätta att röra sig över Stilla havet i flera timmar framöver. Dessutom finns risken att det bildas nya tsunamis i samband med de många kraftiga efterskalv som skakar området.
Det säger Otto Hermelin som är docent på institutionen för Geologiska Vetenskaper vid Stockholms universitet.

12.12

Det är en av de värsta jordbävningarna som drabbat Japan någonsin rapporterar flera medier. Ekots Margita Boström sammanfattar de senaste timmarnas händelseutveckling i Japan.

12.09

Dödssiffran är nu uppe i 32, rapporterar nyhetsbyrån AP.

11.54

Den kraftiga jordbävningen i Japan och tsunamivågorna som följer orsakar oro och evakueringar i stora delar av världen just nu. På Hawaii ljuder varningssirenerna varje timme. Kristin Axelsson från Ulricehamn studerar på universitetet i Waikiki. I sin lägenhet på artonde våningen i huvudstaden Honolulu följer hon utvecklingen med spänning.

Japanskan Mizue Nakajima bor i Yokohama, söder om Tokyo. Hon planerar att resa till Sverige i morgon men vet inte om det kommer att gå några flyg.

11.48

En brand har brutit ut i turbinbyggnaden i kärnkraftverket Onagawa i nordöstra Japan, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Tidigare har japanska myndigheter sagt att det inte har läckt ut någon radioaktivitet från kärnkraftverk, och de fyra verk som ligger närmast skalvets centrum har stoppats.

Japanska medier rapporterar samtidigt om att regeringen har utlyst nödsituationstillstånd runt det branddrabbade kärnkraftverket, något som kan peka på radioaktiv läcka alternativt att det är problem med kärnkraftverkets kylsystem.

11.29

Ekots Margita Boström sammanfattar händelseutvecklingen i Ekot klockan 11.

11.26

Enligt Telia Sonera är det nu hög belastning på teletrafiken till Japan.

-Men vårt internationella nät fungerar utan avbrott, bland annat över sjökablar mellan Asien och USA, säger Irene Krohn, pressansvarig på Telia Sonera.

Telia Sonera har också bestämt att bolagets mobilkunder som finns på plats i Japan nu ringer och skickar sms utan kostnad från Japan till Sverige, uppger TT.

Även Tre följer samma linje meddelar telekombolaget på Twitter.

11.17

Också i Taiwan har tsunamivågorna nu slagit in mot land. Det ska dock inte ha orsakat någon större skada, enligt myndigheterna där.

10.57

De senaste uppgifterna från Japan talar nu om 26 döda. Eftersom läget fortfarande är kaotiskt är det svårt att få överblick över skador och dödsfall i olika delar av landet. Flera av de 26 uppges ha blivit ihjälklämda under hoprasade hus.

10.46

Sveriges Radio har varit i kontakt med flera svenskar på plats i Japan. Richard Bertilsson och Oskar Nilsen studerar båda i Tokyo.

Är du på plats? Hör av dig till oss på nyhetswebben@sr.se

10.33

Enligt US Geological Survey är dagens jordbävning den sjunde starkaste någonsin. Den bedöms som något starkare än den utanför Chiles kust förra året.

10.26

Flera stora japanska företag har drabbats av jordbävningen. Sony har stoppat produktionen vid sex fabriker, samma problem finns hos Toyota och Nissan, uppger Bloomberg News.

10.24

Svenska Johanna är på semester i Tokyo och befann sig på ett café när marken började skaka.
– Vi fick utrymma byggnaden och sprang ut på gatan. Vi såg hur de stora skyskraporna vajade. Det kändes ordentligt i kroppen att marken rörde sig.

10.15

Svenska utrikesdepartementet uppmanar alla svenskar i Japan att  följa nyhetsrapporteringen och så fort som möjligt ta kontakt med de lokala myndigheter som ansvarar för krishanteringen.

10.08

Den första tsunamivågen har nått de fyra sydligaste öarna i den ryska ögruppen Kurilerna. 11 000 människor ska evakueras därifrån. Dock var vågorna små, runt en meter, men ett ryskt tsunamicenter befarar att kommande vågor kommer vara kraftigare.

09.57

Ännu ett starkt skalv förväntas drabba huvudön Honshu, rapporterar AFP.

09.49

Reynir Bödvardsson, seismolog medverkade i P1-Morgon.

09.42

Minst åtta personer har dött i tsunamin rapporterar AFP.

09.38

Evakueringar har påbörjats på flera håll i Stillahavsregionen. Bland annat på Hawaii, Taiwan, Filippinerna och den ryska ögruppen Kurilerna har myndigheterna uppmanat människor som bor nära kusten att ta sig bort därifrån.

09.37

Den japanska regeringen utgår från att morgonens jordbävning orsakat "enorm skada". Man koordinerar nu räddningsaktioner med denna utgångspunkt.

09.34

Ekots reporter Beatrice Janzon rapporterar om overkliga bilder av hur tsunamivågen väller fram över åkrar, bostadsområden och vägar i Miyagi.

09.27

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) upprättar nu beredskap för att kunna hjälpa ambassaden i Tokyo.

– Det handlar bland annat om sambandspersonal om det ska göras evakueringar, säger Erik Löfgren, presskontakt på MSB, till TT. Om förfrågningar kommer har Sverige också möjlighet att hjälpa till med bland annat ambulansflyg och räddningsteam.

Flera japanska flygplatser, bland annat Narita-flygplatsen utanför Tokyo är stängda. Snabbtågstrafiken i norra Japan har stoppats och alla japanska hamnar håller stängt tills vidare.

09.20

Ingen radioaktivitet har läckt från de japanska kärnkraftverk som stoppades i samband med jordbävningen, säger Japans premiärminister Naoto Kan till AFP.

09.19

Enligt USA:s tsunamivarningscenter kan flodvågor dra in över Hawaii, Australien, Nya Zeeland och längs hela kustområdet i Central- och Sydamerika. Till Hawaii kan vattnet nå strax före klockan 14, svensk tid, uppger varningscentret.

I Indonesien varnas för en tsunami från klockan 12, svensk tid.

09.14

Skalvet inträffade klockan 06.46 svensk tid och uppmätte en magnitud på 8,8. Flygplatsens start- och landningsbanor ligger under vatten. Värst drabbat är Miyagi-området cirka 25 mil norr om Tokyo.

Utanför Tokyo står ett oljeraffinaderi i brand rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Minst fyra miljoner människor sägs vara utan ström runt omkring Tokyo. Tåg och tunnelbanor har stängt i Tokyo och människor får istället ta sig fram till fots.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att flera kärnkraftverk har stoppats automatiskt och endast ett kraftverka fungerar normalt i nuläget. Det är ännu oklart hur många människor som dött eller skadats till följd av tsunamin.

TEMASIDA | #link=252647#UR Samtiden Tema: Naturkrafter
BAKGRUND | #link=252608#Ekots utrikesbakgrund
BAKGRUND | #text=4396028# 2005-01-17
WEBB-TV | #link=252632#Nyhetsbyrån AP
TWINGLY | #link=252650#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".