Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Volvo: "Ingen kontakt med återförsäljare"

Uppdaterat fredag 11 mars 2011 kl 13.51
Publicerat fredag 11 mars 2011 kl 11.50
Produktionen ligger nere
(2:19 min)
Volvos huvudkontor i Göteborg.

Japans näringsliv är lamslaget av jordbävningen. Fabriker är stängda, tågen står stilla och vägar är avstängda. Över 130 svenska företag finns i landet, bland annat Volvokoncernen med närmare 14 000 anställda.

Volvo har inte kunnat få kontakt med många av sina återförsäljare som sysselsätter tusentals människor. Ännu så länge har man dock inga rapporter om allvarliga skador, berättar Volvos presschef Mårten Wikforss:

– Vi har ju ett stort antal anställda i Japan. Bland annat har vi flera stora anläggningar i Ageo som ligger i Tokyo. Där förefaller det, enligt de rapporter vi har nu, förefaller det som om alla faktiskt tack och lov oskadda.

– Men sedan har vi ett stort antal återförsäljare runtom i Japan. Och vi har 3 000 anställda bland de här återförsäljarna, och många av dem har vi inte kunnat få någon kontakt med, bland annat i norra delarna av Japan och även i Sendai som har drabbats hårt av den här tsunamivågen. Vi räknar inte med att få någon kontakt inom de närmaste dagarna eftersom alla förbindelser är avskurna, säger Wikforss.

Hur har produktionen där påverkats?
– Vi har stängt ner produktionen i Ageo, den är helt nere nu, och alla människor har uppmanats av sina chefer att ta sig hem så gott det går, att ta kontakt med sina anhöriga och se om sina hus och sina familjer, säger Mårten Wikforss.

Det är inte bara Volvo som har stängt sin fabrik. Nissan har stoppat fyra av sina anläggningar, och Toyota har tre fabriker som står stilla. Sony har stängt sex anläggningar och Ikea har skador på sina varuhus.

– Vi har satellitkontakt med varuhusen. Och enligt de uppgifter som vi har så är det så att det inte är några personskador. Men vi vet att vi har skador på tre av våra varuhus i Tokyo. Och vi vet också att man hade tid att evakuera kunder och medarbetare, säger Charlotte Lindgren, presschef på Ikea.

Ericsson med 900 anställda har inte heller några rapporter om personskador från sina anläggningar i Tokyo och Shinu Yokohama. Men det är svårt att komma fram på telefon från Sverige. Ikea har satellitmottagningar på sina varuhus, just för att kunna ringa om det vanliga telefonnätet inte ligger nere.

– Vi håller på att skaffa oss en mer fullständig bild på vad som har hänt, säger Charlotte Lindgren.

Är ni oroliga?
– Ja, det är vi ju självklart. Vi är väldigt oroliga för våra medarbetare och våra kunder, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".