Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hundratals döda funna på en strand i Japan

Publicerat fredag 11 mars 2011 kl 15.35
"Hela tåg försvann i vågen"
(3:21 min)
1 av 9
Människor står och väntar vid en bussterminal i Yokohama, sydväst om Tokyo 11 mars 2011. Foto: Shuji Kajiyama/Scanpix.
2 av 9
En hamn i Oarai, Ibaraki står under vatten efter att tsunamin träffat 11 mars 2011. Foto: Kyodo news/Scanpix.
3 av 9
En tsunamivirvel i närheten av Oarai, Ibaraki 11 mars 2011. Foto: Kyodo news/Scanpix.
4 av 9
Lågor stiger från ett oljeraffinaderi i Ichihara 11 mars 2011. Foto: Kyodo news/Scanpix.
5 av 9
Båtar och bilar sköljdes över en bro när tsunamin träffade centrala Sendai 11 mars 2011. Foto: NHK tv/Scanpix.
6 av 9
Jordbävningen orsakade tsunamis som sköljde over kusten i norra Japan. Foto: Kyodo news/Scanpix.
7 av 9
En tsunamivåg forsar fram i Sendai 11 mars 2011. Foto: Kyodo news/Scanpix.
8 av 9
Klicka för grafik - jordskalvet
9 av 9
Klicka för grafik - kärnkraftverk i Japan

Kvart i sju i morse svensk tid började marken skaka i Japan. Landet upplevde sin kraftigaste jordbävning som uppmätts i modern tid. Skalvet uppmättes till en magnitud på 8,9 och skapade upp till tio meter höga tsunamivågor i stillahavsområdet.

Ljudet från hyllor som ramlar, personal som springer för att söka det skydd som inte finns att få och glas som krossas blandas med musakmusiken i den här affären i Tokyo. På bilderna ser man att det skakar ordentligt i över 40 sekunder.

Hur många som dött och skadats finns det ännu ingen klar överblick över men uppgifter nyss pratar om att minst tvåhundra till trehundra döda har hittats i Sendai, en av de städer som verkar ha drabbats värst av tsunamivågen. Ett hotell i staden har också kollapsat och man befarar att många ligger begravda under massorna.

En petrokemisk fabrik har också, enligt AFP exploderat i Sendai, men det finns inga uppgifter på om människor skadats i samband med explosionen. Över landet pratas det om ett 40-tal bränder till följd av jordskalvet.

Dessutom har ett tåg som var på väg mot Sendai med okänt antal personer ombord helt försvunnit i samband med vågen som sägs ha varit över tio meter hög i området.

När det gäller de fyra kärnkraftverk som ligger närmast skalvets epicenter så har alla stoppats av säkerhetskäl. De 3 000 människor som bor närmast kärnkraftverket i staden Fukushima har uppmantas att evakuera då man fått problem med kylningssystemet.

Och vid kärnkraftverket i Onagawa utbröt en brand i turbinbyggnaden men den ska nu vara släkt.  Både den Japanska regeringen och IAEA har försäkrat att det inte läckt ut någon radioaktivitet.

I den lilla staden Ofunate, med 40 000 innevånare och som ligger cirka 15 mil norr om Sendai rapporteras det att minst 300 hus antingen kollapsat eller svepts med i vågen.

På de fasansfulla tv-bilderna när tsunamivågen svepte in över den östra norra kusten blandas det gulbruna vattenmassorna med hus, bilar och stora fartyg i en enda sörja. Bland de fartyg som sveptes med i vattenmassorna finns ett med minst 100 människor ombord.

I Tokyo med omnejd är minst 4,4 miljoner människor utan ström och motorvägar har brutits sönder.

Få, om någon, har en överblick till vad japanerna vaknar upp till i morgon.

TEMASIDA | #link=252647#UR Samtiden Tema: Naturkrafter
BAKGRUND | #link=252608#Ekots utrikesbakgrund
BAKGRUND | #text=4396028# 2005-01-17
WEBB-TV | #link=252632#Nyhetsbyrån AP
TWINGLY | #link=252650#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".