Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskar i Japan berättar om kaoset

Publicerat fredag 11 mars 2011 kl 17.31
Svenska Johanna: ”Skyskraporna vajade”
(2:35 min)
1 av 2
Richard Bertilsson från Växjö, är just nu student i Tokyo. Foto: Privat
2 av 2
Oscar Nielsen var på väg till affären när marken började skaka. Foto: Privat

I Japan finns runt 1 500 svenskar och svenska UD har i dag fått ta emot många samtal från oroliga anhöriga.

Svenska Johanna är på semester i Tokyo och befann sig på ett café när marken började skaka.

– Vi fick utrymma byggnaden och sprang ut på gatan. Vi såg hur de stora skyskraporna vajade. Det kändes ordentligt i kroppen att marken rörde sig, berättar Johanna.

Svenska utrikesdepartementet uppmanar alla svenskar i Japan att följa nyhetsrapporteringen och så fort som möjligt ta kontakt med de lokala myndigheter som ansvarar för krishanteringen.

Det har under dagen varit mycket svårt att få kontakt med Japan över telefon. Mobiltelefonnätet har brutit ihop och det fasta nätet fungerar bara sporadiskt, därför har många oroliga hört av sig till UD berättar presschef Anders Jörle.

– Vi har fått ett hundratal samtal från oroliga anhöriga under dagen till vår konsulära enhet, och det är inte bara människor som befinner sig i Tokyo, utan många ringer också för att man hört talas om tsunamivarningar från andra delar av det här havsområdet.

24-åriga Richard Bertilsson från Växjö är just nu på plats i Tokyo och berättar hur han kände hur husen skakade och nästan slog in i varandra.

Han har under morgonen försökt få tag på sina vänner i Japan.

Oskar Nielsen från Båstad studerar i Japan och bor utanför Tokyo. Han var på väg till affären när marken började skaka.

Volvokoncernen har betydande verksamhet och närmare 14 000 anställda i Japan, och har inte kunnat få kontakt med många av sina återförsäljare som sysselsätter tusentals människor.

Ännu så länge har man inga rapporter om allvarliga skador, berättar Volvos presschef Mårten Wikforss.

– Vi har ju ett stort antal anställda i Japan. Bland annat har vi flera stora anläggningar i Ageo som ligger i Tokyo. Där förefaller det, enligt de rapporter vi har nu, förefaller det som om alla faktiskt tack och lov oskadda.

Ericsson med 900 anställda har inte heller några rapporter om personskador från sina anläggningar i Tokyo och Shinu Yokohama. Men det är svårt att komma fram på telefon från Sverige.

Ikea har satellitmottagningar på sina varuhus, just för att kunna ringa om det vanliga telefonnätet inte ligger nere.

– Vi håller på att skaffa oss en mer fullständig bild på vad som har hänt, säger Charlotte Lindgren.

Radio Stockholm har talat med stockholmaren Stefan Gradin i Tokyo.

Stefan Gradin arbetar på IBM i Tokyo och var på jobbet när jordbävningen inträffade.

– Det skakade oerhört mycket och jag var livrädd naturligtvis. Instruktionen är ju att man ska ta sig till en öppen plats då, en park eller motsvarande. Så vi gick mot en park och det såg vi att resten av stan gick ju också till parker. Alla var utrymda och tvingades att söka sig till andra ställen då, berättar han.

Sandvik har en fabrik i det jordbävningsdrabbade området Sendai men både personal och byggnader ska ha klarat sig bra. 

Gävlebon Thomas Östergren är vd för Atlas Copco i Tokyo och han intervjuas via Facebook eftersom telefonerna inte fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".