Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samlad insats ska stoppa vapensmugglingen

Publicerat lördag 12 mars 2011 kl 01.00
"Finns det vapen får vi en markering"
(2:20 min)
På tre år har tullen beslagtagit 113 vapen. Foto: Drago Prvulovic, Fredrik Sandberg/Scanpix.

Tull, polis och kronofogdemyndigheten samarbetar nu för att komma åt vapensmugglingen in i landet. På fredagskvällen genomförde man en samordnad aktion vid Öresundsbron. Ekot var med.

Över Öresundsbron kommer inte bara stora mängder narkotika och sprit, utan också vapen. Hittills i år har tullen tagit fem skjutvapen, men till skillnad från narkotikasmugglingen så vet tullen väldigt lite om flödet av vapen in i landet. 

– Just om vapensmuggling konkret; när, var och hur den ska ske, har vi väldigt lite kunskap kring. Det är väl ett av de områden vi har minst kunskap kring om man jämför med narkotika- och alkoholsmuggling, säger Lars Bäckström, tillförordnad chef för gränsskyddet. 

Den här kvällen tar man snabbt in tre bilar som tullens narkotikahundar och polisens vapensökhundar letar igenom. 

I en av bilarna hittar hundarna över ett kilo cannabis. I en annan markerar polisens hund för vapen. Tullen hittar inga vapen, men kan konstatera att det legat vapen eller sprängämnen där hunden markerat. 

De senaste tre åren har tullen beslagtagit 113 skjutvapen. Man har också funnit trampminor och handgranater. För polisen hör det till vardagen att man hittar vapen hos personer som grips. 

– Av de vapen som vi tagit de sista fem, sex åren är det företrädesvis vapen som kommer från Balkanregionen, säger Tony Pallon, spaningschef vid länskriminalen i Skåne. 

Under några få timmar hittar tull och polis, förutom narkotika, en bil lastad med anabola steroider: tusen sprutor och tusen kanyler. 

I en bil konstaterar Kronofogden att föraren, som har anknytning till det kriminella MC-gänget Bandidos, har en betalningsanmärkning på en miljon kronor. Men eftersom det är en leasingbil kan den inte tas i beslag. 

Tull, polis och kronofogdemyndigheten kommer nu att fortsätta sina gemensamma operationer. Dels för att brottsbekämpningen ska bli effektivare, dels för att öka kunskaperna om vapensmugglingen. 

Tullen kommer nu dessutom att träna sina narkotikahundar i att leta vapen.

– Den är ganska given. Om vi tar ut ett fordon eller någon för kontroll och söker efter narkotika så får vi det med på köpet. Finns det ett vapen får vi en markering, förhoppningsvis, säger Lars Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".