Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot direktrapporterar om Japan 12 mars

Uppdaterat söndag 13 mars 2011 kl 04.30
Publicerat lördag 12 mars 2011 kl 05.10
1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
Klicka för grafik - härdsmälta
5 av 6
En anslagstavla på evakueringscentrumet i Ofunato, Japan. Foto: Kyodo News/Scanpix.
6 av 6
Klicka för karta - läget i Japan

En explosion hördes på lördagsmorgonen från kärnkraftverket Fukushima i norra Japan och vit rök steg mot himlen. Den japanska strålsäkerhetsmyndigheten säger att explosionen skedde utanför reaktorn och att reaktorinneslutningen är intakt. Enligt japanska radio- och tv-bolaget NHK saknas 10 000 människor i hamnstaden Minamisanriku.

04:30

Japan har bett Ryssland om hjälp för att klara energiförsörjningen.

Ryska statliga Gazprom säger sig kunna öka leveranserna av flytande naturgas  med 150 000 ton och det ryska bolaget Mechel undersöker möjligheten av utöka kolleveranserna med tre till fyra miljoner ton.

04:16

Hjälp från stora delar av världen strömmar nu in eller är på väg till Japan.

Australien, Sydkorea och Singapore har liksom USA lovat att skicka hundar, sök- och räddningsteam.

Australiens utrikesminister Kevin Rudd säger att landet erbjudit Japan fristående fältsjukhus samt team för att bistå i identifiering av döda.

Efter att EU lovat bistå räddningsinsatserna har flera länder varit snabba att ge sitt bidrag.

Storbritannien har skickat ett sök- och räddningsteam bestående av 59 man medan Frankrike bidragit med två civilförsvarsgrupper.

Kinas Röda Kors bidrar med 150 000 dollar och den afghanska provinsen Kandahar utlovar 50 000 dollar.

03:53

Mer än 200 kroppar har påträffats på en ännu en plats i nordöstra delen av landet, som drabbades hårdast av jordbävningen och den efterföljande tsunamin. Enligt den japanska polisen ska de döda ha hittats i staden Higashimatsushima.

03:45

Japans USA-ambassadör Ichiro Fujisaki säger till tv-kanalen CNN att det inte finns tecken på en total härdsmälta i den reaktor där en explosion inträffade på lördagen. Däremot smälte en bränslestav delvis ner, uppger han.

03:35

Strålningsnivån vid kärnkraftverket Fukushima 1 har stigit till över gränsvärdet för säkerhet och kraftbolaget Tepco har informerat regeringen om en akut situation, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

Enligt rapporten innebär det dock inte något omedelbart hot mot människors hälsa.

Enligt tidigare uppgifter har man börjat släppa ut radioaktiv ånga från en reaktor. En liknande höjning av radioaktivitet i luften uppmättes efter liknande kontrollerade utsläpp tidigare från en annan reaktor.

Även då var Tepco skyldigt att informera regeringen om att gränsvärden överskridits.

03:20

Amerikanska marinfartyg deltar tillsammans med japanska marinen i sökandet efter saknade längs med Japans nordöstra kust.

Efter skalvet har det japanska försvaret skickat 25 fartyg till området. De söker efter saknade som sveptes ut i havet när tsunamin drog in över land efter skalvet.

USA har skickat hangarfartyget USS Ronald Reagan och två Aegis-utrustade kryssare.

Hangarfartyget anlände på lördagskvällen till vattnen utanför Kesennuma City, i länet Miyagi.

Den japanska basen Matsushima och Sendai-flygplatsen, bägge i Miyagi, översvämmades och är ur drift. Hangarfartyget kommer nu att fungera som flygplats till havs för plan som deltar i sökandet, rapporterar tv-bolaget NHK.

02:55

Japan sätter in 100 000 soldater som ska delta i räddningsinsatsen längs den skalv- och tsunamidrabbade nordöstra kusten. Det innebär, enligt regeringen att antalet soldater i området fördubblas.

02:19

Det finns fortfarande en risk för en härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima 1, nordost om Tokyo, säger japanska strålsäkerhetsmyndigheten till Ekot.

– Kylningen av ena kärnreaktorn har försvunnit, men vi försöker att kyla ner den med havsvatten, säger Toshihiro Banni, chef för Japanska atomsäkerhetsmyndigheten, NISA:s internationella avdelning.

Nu ska inspektörer undersöka vilken effekt det här har, tillägger han.

En amerikansk expert säger till tv-kanalen CNN att det faktum att man nu har pumpat in saltvatten i kärnkraftverket i Fukushima kan ses som en sista utväg.

Två andra reaktorer på kärnkraftverket Fukushima 1, har också allvarliga problem just nu, enligt Toshihiro Banni.

– Elektriciteten är borta, men vi försöker återuppta elförsörjningen. Eftersom kärnreaktorerna kan kylas till viss del, men kapaciteten är inte tillräcklig och risken för en härdsmälta på någon av reaktorena finns fortfarande, säger Toshihiro Banni.

01:53

I reaktor nummer tre i kärnkraftverket Fukushima 1 har man nu påbörjat arbetet med att släppa ut radioaktiv ånga för att lätta på trycket i reaktorn, uppger CNN.

01:42

Amerikanska institutet för geologistudier (USGS) har lagt upp en karta på sin webbplats med huvudskalvet och alla efterskalv markerade.

01:37

Ytterligare 15 personer i området runt kärnkraftverket Fukushima 1 har blivit utsatta för radioaktiv strålning, har Japans myndighet för katastrofhantering bekräftat, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

01:29

Japans premiärminister Naoto Kan har nu fått kritik för att hans regering ska ha agerat för långsamt efter explosionen vid kärnkraftverket i Fukushima i nordöstra Japan, rapporterar AFP.

– Det sätt som regeringen har lämnat uppgifter väcker frågor, säger Japans största morgontidning, Yomiuri, i en ledare.

Radioaktivt läckage uppstod inom området för explosionen, men regeringen försökte att dämpa allmänhetens farhågor genom att säga att det inte fanns någon risk för härdsmälta och att radioaktivitet minskade nämnvärt efter explosionen.

Yomiuri konstaterade att det tog fem timmar innan regeringen gav all information efter explosionen som orsakade stor oro bland lokalbefolkningen.

01:06

Att man nu har pumpat in saltvatten i kärnkraftverket i Fukushima kan ses som en sista utväg, det säger Jim Walsh, doktor i internationell säkerhet vid Massachusetts institut för teknologistudier, till CNN.

– Beslutet att låta havsvatten strömma in i anläggningen är som att vifta med en vit flagga. När de gör det betyder det att kärnkraftverket kommer att läggas ned för gott. Så fort man låter saltvatten strömma förstör det reaktorn och den kommer inte att starta upp igen. Det gör man bara som en sista utväg, säger Jim Walsh.

När ingen elektricitet fanns att tillgå som kunde kyla systemet, och heller ingen kylvätska fanns att tillgå, vidtog man den här sista utvägen, säger han.

– Dessutom ser vi nu hur ytterligare en reaktor i närheten har samma problem som den nu krisdrabbade reaktorn hade inledningsvis. Det är som en déjà vu, säger Jim Walsh.

Jim Walsh gör ändå bedömningen att det är mindre troligt att en härdsmälta kommer att äga rum, och om det ändå skulle hända finns säkerhetsanordningar för att hålla radioaktiviteten inkapslad.

00:42

Ett efterskalv har skakat Sendai i Japan, berättar CNN. Efter det inledande skalvet har 250 efterskalv över fem på Richterskalan rapporterats, nästan 50 av dem har havt en magnitud över sex.

00:31

En härdsmälta kan vara på gång i en av kärnreaktorerna vid Fukushima 1, sade en tjänsteman vid Japans strålskyddsmyndighet till CNN på söndagmorgonen lokal tid.

Toshiro Bannai, chef för myndighetens internationella frågor säger sig dock vara säker på att de ansträngningar som görs för att kontrollera krisen kommer att vara framgångsrika.

Toshihiro Bannai sade vidare att ingenjörer inte har kunnat komma tillräckligt nära reaktorkärnan för att kunna följa exakt vad som händer, men han baserade sin slutsats på det faktum att halter av radioaktivt cesium och radioaktivt jod hade mätts upp i luften på lördagkvällen, lokal tid.

Sedan dess har man fört in havsvatten och grundämnet bor i kärnkraftverket för att försöka kyla ner kärnbränslet.

23:52

Kalifornien i USA kontrollerar noggrant eventuella strålningsläckor från det jordbävningsdrabbade kärnkraftverket Fukushima 1 i nordöstra Japan.

Anledningen till den hårda bevakningen är att experter har varnat för att radioaktiva föroreningar kan blåsa ut över Stilla havet.

23:44

Japanska elbolaget Tepco uppger att man på morgonen, lokal tid, har påbörjat förberedelser för att lätta på trycket från reaktor nummer tre i kärnkraftverket Fukushima 1, efter att nedkylningssystemen havererat, uppger Reuters.

23:21

En operatör av kärnkraftverket vid Fukushima nordöst om Japan sade tidig söndag, lokal tid, att det finns risk för explosion även i den reaktor som nu drabbats av nedkylningsproblem, uppger AFP.

22:59

I Tokyo har man släckt ljuset på några av stadens mest kända landmärken, däribland Tokyo tower. Anledningen är att krisen vid kärnkraftverket i Fukushima har lett till krav på energibesparing.

22:43

Upp till 160 personer kan i nuläget ha utsatts för strålning från det jordbävningsdrabbade kärnkraftverket i Fukushima, uppger Japans strålsäkerhetsmyndighet.

Sedan tidigare har det visats att nio personer möjligen har utsatts för strålning, men japanska myndighetet tror att den siffran kan stiga till mellan 70 och 160 personer.

22:23

Ännu en reaktor, nummer tre, vid kärnkraftverket Fukushima 1 har fått problem med nedkylningssystemen, meddelar nyhetsbyrån Reuters. 

– Alla funktioner för att hålla nere temperaturen i reaktor nummer tre är satta ur spel, sade en talesperson för Japans största elbolag Tepco till nyhetsbyrån AFP.

Det var vid samma kärnkraftverk som en explosion inträffade vid reaktor nummer ett tidigare i dag.

22:13

Japanska Röda korset har skickat 62 insatsstyrkor för att för att rädda offren efter den våldsamma jordbävningen.

Runt 400 läkare, sjuksköterskor och andra experter har utplacerats för att hjälpa offren med hjälp av mobila kliniker, berättar internationella Röda korset för nyhetsbyrån AFP.

22:05

Långt över 100 000 människor har hittills evakuerats från områden runt de två japanska kärnkraftverken efter fredagens jordbävning, sade IAEA som citerade japanska myndigheter.

110 000 personer beräknas ha evakuerats i en 20 kilometer stor radie runt Fukushimas första kärnkraftverk. I områden runt det andra kärnkraftverket beräknas 30 000 personer ha evakuerats inom en radie av 10 kilometer.

21:48

Antalet människor som bekräftats döda efter jordbävningen i Japan har överstigit 1 700 och 10 000 personer saknas fortfarande i Minamisanriku, en stad med totalt 17 000 invånare.

Läget är fortfarande mycket ovisst i Japan. Vår korrespondent Staffan Sonning förklarar varför det kommer att ta tid innan man får veta exakt om skadorna och hur många som har dött.

21:42

Den amerikanska kärnkraftskommissionen NRC, Nuclear Regulatory Commission, har sänt två tjänstemän med särskilda sakkunskaper inom kokvattenreaktorer till Japan, som en del av USAID-teamet.

21:25

Enligt atomenergiorganet IAEA har Japanska myndigheter sagt att nivåerna av radioaktivitet nära kärnkraftverket i Fukushima har minskat de senaste timmarna, och att det nu är bekräftat att explosionen skedde utanför reaktorn.

Japanska myndigheter har också sagt att man har påbörjat nedkylning av kärnreaktorn med hjälp av havsvatten.

21:08

Gasförsäljningen i Tokyo har begränsats till 20 liter per bil, skriver CNN.

21:04

Japanska myndigheter har börjat testa strålning runt Fukushima, och tre människor som slumpmässigt valts ut ur en grupp av 90, har testats positivt för strålningsförgiftning, enligt Japans statliga programföretag NHK. Det skriver CNN i sin liveblogg.

20:36

Krisen vid kärnkraftverket i Fukushima i Japan har lett till nya protester från kärnkraftsfientliga även här i Europa.

I Frankrike har de gröna grupperna åter begärt att Frankrike ska göra sig oberoende av kärnkraft. De säger att händelserna i Japan visar att det inte finns några säkerhetsgarantier i branschen.

Tusentals människor har under dagen också demonstrerat i Tyskland mot planerna att utöka livslängden för de tyska kärnkraftverken.

Förbundskansler Angela Merkel har sagt att Tysklands kärnkraftverk är säkra, men att man kommer att undersöka huruvida man behöver dra lärdom av händelserna i Japan.

20:15

Japan har bett Ryssland om hjälp att öka energiförsörjningen, och Moskva är redo att hjälpa till, meddelar Rysslands vice premiärminister Igor Sechin.

Vid ett möte med premiärminister Vladimir Putin sade Sechin att Ryssland kan öka försörjningen av flytande naturgas med 150 000 ton. Man kommer också att undersöka möjligheten att ordna levernaser av kol på tre till fyra miljoner ton till det krisdrabbade Japan.

19:17

Världshälsoorganisationen, WHO, säger att hälsoriskerna för allmänheten efter strålningsläckan i Fukushima i Japan tycks vara låg, men att medicinsk expertis kopplad till WHO är redo att ingripa om så behövs.

19:07

Vindarnas riktning gör att radioaktiv förorening från explotionen vid kärnkraftverket i Fukushima kan komma att blåsa ut över Stilla havet, har den franska strålsäkerhetsmyndigheten sagt till nyhetsbyrån AFP.

18:48

Japanska centralbanken planerar att erbjuda flera biljoner yen, motsvarande hundratals miljarder svenska kronor, till penningmarknaden på måndag som en akut insats för marknaden.

Syftet är att lugna marknaden efter jordbävningen.

18.05

UD uppger nu i ett blogginlägg att de har varit i kontakt med samtliga svenskar som de känner till vistades i det jordbävningsdrabbade området i Japan. Ingen av dem ska ha skadats.

17.22

Fortfarande arbetas det febrilt med att kyla reaktorn vid kärnkraftverket i Fukushima. Det var där en kraftig explosion tidigare på lördagen förstörde betongväggarna kring en av reaktorerna.

I japansk tv kommenterar korrekta experter händelseförloppet. Bilder tagna efter explosionen, när röken lagt sig, visar ett naket stålskelett. Betongytterhöljet av byggnaden som rymmer en reaktor är som bortblåst.

Däremot ska reaktorns metallomslutning inte ha skadats i explosionen och läckaget av radioaktivt material har minskat kraftigt efter explosionen, rapporterar Johan-Mathias Sommarström.

17.11

Kärnkraftsolyckan i Japan är en allvarlig händelse men förhoppningsvis kan den hanteras genom att härden hålls kyld med havsvatten, säger Strålsäkerhetsmyndighetens forskningschef Leif Moberg.

– Så länge man kyler härden och kan hantera ångan är det nog inga väsentliga utsläpp av radioaktivitet, det tror jag inte, säger Leif Moberg.

16.51

Räddningsarbetet är mycket besvärligt, eftersom transportsystemen rasat ihop i de jordbävningdrabbade områdena. På flygplatserna ligger tusentals människor på golven, eftersom de inte kan ta sig vidare ut i landet. Staffan Sonning har träffat ett par i sovsäckar på flygplatsen Narita.

– Vi landade tio minuter innan jordbävningen i går, säger Jiang Na. Vi skulle har fortsatt till ett universitet ute i landet, men eftersom tågen slutat gå och motorvägarna är igenkorkade så ligger vi här, säger Jiang Na. Hon har sin man Li Fu Wen i sovsäcken bredvid sig.

16.48

Nils Horner är på väg norrut från Tokyo mot det värst drabbade området. Japansk tv visar dramatiska bilder av kustsamhällen som verkar ha utplånats. Även för de överlevande är situationen svår. De köar för rent dricksvatten och huttrar under filtar, rapporterar Nils Horner.

16.01

Hanna Sahlberg rapporerar direkt från Tokyos nöjeskvarter Shinjuku strax efter midnatt lokal tid.

– Det är väldigt ont om folk. Någon jag pratade med säger att det är som en zombiestad. I folkmängd påminner det mer om Göteborg en kall torsdagkväll än Tokyos nöjeskvarter.

Hanna Sahlberg säger också att det har rört sig under fötterna några gånger under dagen men det är ingenting jämfört med fredagens skalv då "byggnaderna svängde som pendlar", enligt ett vittne.

15.58

Japans premiärminister Naoto Kan har kritiserats hårt för dålig information om händelseutvecklingen, inte minst kring kärnkraftolyckan, men samtidigt kan han ha klarat sig undan en politisk kris tack vare katastrofen. Det säger Aya Igarashi, politisk skribent på Japans största dagstidning Yomiuri Shimbun till Ekots Anders Ask.

15.38

Katastrofen i Japan slår också hårt mot ekonomi och produktion i landet. Toyota, Honda och Nissan har stängt fabriker, liksom AB Volvo.

Produktionen i en av Svenska Autolivs tre fabriker i Japan ligger nere tills vidare, främst beroende på strömförsörjningen. Hur länge fabrikerna kommer att vara stängda är oklart.

15.21

Ett nytt efterskalv har uppmätts till en sexa på richterskalan. Sveriges Radios korrespondent Staffan Sonning satt på ett tåg på väg in till Tokyo som fick nödstanna i en tunnel när skalvet kom.

14.53

De 10 000 som saknas i Minamisanriku utgör mer än hälften av invånarna i staden. 7 500 av de boende evakuerades efter fredagens jordbävning och nu söker myndigheterna efter de cirka 10 000 som återstår, enligt AFP och NHK.

14.34

Många svenskar är på plats i Japan och flera av dem är oroliga efter den explosion som inträffade i ett kärnkraftverk på lördagsmorgonen. En del är nu beredda att lämna landet om det behövs. Sveriges Radios lokala kanaler har kontakt med flera av dem.

– Det började skaka. Först tänkte jag att en liten jordbävning händer hela tiden, det är bara roligt. Men sen började det skaka ganska mycket, då var det inte så roligt längre. Det kändes som om huset skulle rasa ihop. Det är klart att man är orolig för ett nytt skalv, man är väldigt maktlös, säger Malin Johansson till P4 Jämtland.

14.22

I hamnstaden Minamisanriku cirka tio mil nordöst om Sendai saknas 10 000 människor efter skalvet, enligt japanska radio- och tv-bolaget NHK.

14.10

"En härdsmälta i Japan kan inte påverka oss i Sverige". i chatten med Strålsäkerhetsmyndighetens forskningschef Leif Moberg.

13.58

Flera länder, bland andra Norge och Storbritannien, avråder sina medborgare från att resa till de värst drabbade japanska regionerna. Svenska UD har övervägt att utfärda en sådan rekommendation till svenskar.

– Men vi har inte fattat några sådana beslut, konstaterar Tobias Nilsson på UD:s pressjour.

13.47

Ett vittne berättar om efterskalv och oro i Tokyo.

– Just nu är jag inte så rädd för vad efterskalven ska orsaka för skador utan för hur allvarlig kärnkraftolyckan är. Kärnkraftverket ligger ju inte så långt från Tokyo, säger Akihiro Sunaga till Ekots Anders Ask.

13.30

Nu kan du chatta direkt med strålsäkerhetsmyndighetens forskningschef Leif Moberg.

13.25

Hanna Sahlberg rapporterar direkt i P4 Extra.

13.07

Premiärminister Naoto Kan uppmanade på lördagen dem som bor nära Fukushima att bevara lugnet. Han lovade också att medborgarnas hälsa ska skyddas, när han gjorde ett framträdande i tv på kvällen lokal tid.

13.02

Risken för nya riktigt stora skalv i det aktuella området är liten enligt seismologen Reynir Bödvarsson.

Det kommer att dröja hundratals år innan det blir nya stora skalv på platsen, men efterskalven kan fortsätta under åratal och det kan komma nya stora skalv i anslutande områden.

12.57

Japanska myndigheterna säger att själva reaktorn inte verkar vara allvarligt skadad och att strålningen har börjat sjunka.

12.52

Alla svenskar i Japan har inte kunnat nås. Svenska UD arbetar nu både i Stockholm och på ambassaden i Tokyo med att försöka lokalisera svenskar i Japan.

12.41

Flera av Sveriges Radios medarbetare är på plats i Tokyo.

Asienkorrespondent Nils Horner befinner sig på flygplatsen i Tokyo.

– Det har avrit svårt att nå de drabbade områdena och telekommunikationen har varit utslagen i stor omfattning. Flera miljonstäder har drabbats hårt.

Ekots utsända Hanna Sahlberg befinner sig inne i Tokyo.

– Informationen om risken med utsläppen från kärnkraftverket är väldigt bristfällig.

12.39

De fyra arbetare som uppges ha skadats i samband explosionen på Fukushima-anläggningen är vid medvetande och deras skador är inte livshotande, enligt ägaren till anläggningen, Tokyo Electric Powers (Tepco).

12.32

Myndigheterna i Japan förbereder utdelning av jodtabletter vilket är viktigt om det skulle komma ett större utsläpp.

– Det finns en förberedelse på att något skulle kunna  hända, men vi vet fortfarande inte exakt vad som hänt, säger Strålssäkerhetsmyndighetens forskningschef Leif Moberg till Ekot.

12.20

Katastrofen i Japan tros nu har krävt minst 1 700 dödsoffer, enligt nyhetsbyrån Kyodo. Antalet omfattar både bekräftade och befarade dödsoffer.

12.06

Ekots Catarina Friskman sammanfattar nyhetsläget.

11.58

Till den japanska nyhetsbyrån Kyodo säger den japanska strålsäkerhetsmyndigheten att det inte är troligt att reaktorinneslutningen skadats allvarligt.

11.41

I kuststaden Rikuzentakata i Iwate-prefekturen har japansk militär hittat mellan 300 och 400 döda, rapporterar etermediebolaget NHK.

Staden blev mer eller mindre utraderad av tsunamin.

11.30

Klockan 13.30-14.00 kan du chatta med Strålssäkerhetsmyndighetens forskningschef Leif Moberg med anledning av kärnkraftsexplosionen.

11.26

Evakueringszonen runt kärnkraftverket Fukushima i Japan utvidgas till 20 kilometers radie, meddelar etermediebolaget NHK.

11.24

AB Volvos samtliga fyra fabriker i Japan har stängts med anledning av katastrofen.

Bilföretagen Honda och Nissan har ställt in all sin produktion vid anläggningar i Japan till följd av jordbävningskatastrofen, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

11.09

Leif Moberg, forskningschef vid Strålsäkerhetsinstitutet i Sverige, beskriver situationen kring kärnkraftverket som oroväckande.

– Det finns mycket lite information och vi är på spekulationsnivå. En möjlighet är att man inte hunnit släppa ut övertrycket av ånga man har och det istället har brutit igenom en vägg. Men det är svårt att säga, säger Leif Moberg till Ekot.

Hur svårt är det att hantera en sådan här situation?

– Det kan vara väldigt svårt. Allt hänger på att man lyckas hålla den väldigt varma reaktorhärden kall så att man kan få bort den ånga som bildades. Det handlar om att få in vatten och få bort ånga.

– Klarar man det går det nog bra.

10.57

Den före detta skövdestudenten Mai Tanaka är just nu i ett tempel i Osaka med sin sambo Linus Zetterlund. Nyheten om härdsmälta oroar folk, säger hon.

10.48

Japans regering bekräftar att en olycka, och läckage, har inträffat i kärnkraftverket Fukushima, rapporterar AFP.

Myndigheterna är i färd med att samla information om det inträffade, säger Yukio Edano, som till följd av en regeringskris på sistone omnämnts som blivande utrikesminister.

10.41

Taket på reaktorn och en ytterligare byggnad ska ha kollapsat efter explosionen. Allmänheten uppmanas att hålla sig inne.

10.28

Fyra personer ska ha förts till sjukhus efter explosionen och ska inte ha livshotande skador, rapporterar Jiji.

10.13

En eliträddningsstyrka ska skickas till det olycksdrabbade kärnkraftverket, meddelar Japans regering enligt AFP.

10.08

Den strålningsmängd per timme som uppmäts vid Fukushima 1 motsvarar den som är tillåten under ett helt år, skriver Kyodo.

09.57

Flygbolaget SAS planerar att återuppta flygningar från Köpenhamn till Tokyo på lördagseftermiddagen. Den internationella storflygplatsen Narita i Tokyo har åter öppnat efter att ha varit stängd sedan naturkatastrofen i fredags.

– Vi flyger som planerat från Köpenhamn i dag och sedan tillbaka från Tokyo i morgon (söndag), berättar bolagets informationschef Elisabeth Manzi för TT.

09.30

Japans strålskyddsmyndighet befarar nu härdsmälta i en av reaktorerna norr om Tokyo. Tusentals människor har nu evakuerats.
– Om de inte får ordning på nedkylningen så finns det risk för en härdsmälta, säger Anders Frank på Strålsäkerhetsmyndigheten .

09.19

De halter av radioaktivitet som uppmätts utanför Fukushima 1 rapporteras vara 20 gånger som höga som normalt, skriver AFP. Det är dock oklart om det mätvärdet noterats före eller efter explosionen.

Enligt japanska Jiji Press är det vit rök som stiger från anläggningen.

09.11

En rökpelare kan på tv-bilder ses stiga mot skyn från Fukushima 1, skriver AFP som återger uppgifter om att flera anställda har skadats.

08.58

En explosion ska ha hörts och rök har setts komma från kärnkraftverket Fukushima, rapporterar flera nyhetsbyråer.

08.45

Ekots Hanna Sahlberg, på plats i Tokyo, berättar om ett lugn som sprider sig bland människorna i Japan efter jordbävningen i går.

– På flygplatsen väntar människor som inte lyckats ta sig vidare. De ligger i blåa sovsäckar på kartongbitar, äter medhavd mat och försöker skicka sms via det halvt fungerande mobilnätet, säger Hanna Sahlberg.

08.40

I de värst drabbade regionerna, Miyagi (där staden Sendai ligger), Iwate och Fukushima, kan ett 15-tal svenskar ha befunnit sig. Det är i de områdena som ambassaden i Tokyo koncentrerar sökandet.

– I nuläget är det endast tre av dessa vi inte fått kontakt med, säger Tobias Nilsson på UD:s pressjour i Stockholm till TT men betonar att uppgifterna kan ändras efter hand, exempelvis om anhöriga lämnar ny information.

08.34

Dödssiffran väntas överstiga 1 300 rapporterar lokala medier.

07.52

Sveriges Radios Hanna Sahlberg har just landat i Tokyo. Hon beskriver stämningen på flygplatsen som osäker.

07.03

Vid ett av de skadade kärnkraftverken norr om Tokyo tycks läget ha förvärrats under de senaste timmarna.

Japanska myndigheter talar nu om att en härdsmälta är en möjlig följd av den rådande situationen.

En talesperson för kraftbolaget Tepco förnekar dock enligt AFP att läget skulle vara så allvarligt.

Landets självförsvarsstyrkor och militären har satts in i räddningsarbetet. Delar av USA:s stillahavsflotta har omgrupperat för att hjälpa till.

Sammanlagt har åtminstone 45 länder har erbjudit sig att hjälpa till i räddningsarbetet.

07.00

Gustav Strandell, som driver äldreboenden strax norr om Tokyo, säger att myndigheterna uppmanar folk att hålla sig hemma och att det finns risk att elen även i Tokyo slås ut.

– Vi har förlorat vattnet just nu och de varnar på tv för att elektriciteten kan försvagas.

06.47

Polisen i Japan uppgav på lördagsmorgonen svensk tid att naturkatastrofen har krävt minst 1 200 liv.

06.32

Radioaktivt cesium har uppmätts utanför Fukushima-anläggningen, uppger Japans strålskyddsmyndighet enligt nyhetsbyrån Kyodo.

06.30

Många människor har tillbringat natten på flygplatsen Narita utanför Tokyo.

En majoritet av de planerade flighterna under det senaste dygnet har ställts in eller blivit många timmar försenade, rapporterar TT.

06.19

Hans Rhodiner, chef över Invest Sweden, har bott i Tokyo i 30 år. Han berättar om situationen i landet, morgonen efter den stora jordbävningen.

– Det som diskuteras mest just nu är de två kärnkraftverken. De ansvariga hävdar med styrka att det inte är några läckor men många undrar varför det pågår evakuering om det nu inte är några problem.

06.00

I Japan kämpar räddningsarbetare med att nå nödställda i den väldiga förödelsen. 

Det är fortfarande svårt att få fram information om omfattningen av skadorna i de svårast drabbade områdena.

05.55

 säger att det inte finns några uppgifter om att någon av de 1 500 svenskarna i Japan ska ha skadats.

– Helt säker kan man inte vara men det finns hittills ingenting som tyder på att svenskar ska ha varit inblandade, men det är sådant som vi från ambassadens sida anstränger oss för att kartlägga så gott det går.

05.10

Hittills har 427 människor bekräftats döda och 740 rapporterats saknade, uppger tv-bolaget NHK.

Omkring 215 000 människor hade på lördagen fått tillfällig inkvartering i östra och norra Japan, uppger den nationella polismyndigheten.

04:35

Kärnkraftsbolaget Tecpo sade att det är elbrist efter kärnkraftsstoppet i samband med jordbävningen. Underskottet kan komma att leda till ransonering, i form av att strömmen stängs av i omgångar.

Bristen på söndag beräknas till 7 miljoner kilowatt och på vardagar till 10 miljoner kilowatt.

04:30

Japan varnar i dag för att radioaktiv ånga kan läcka ut från två kärnkraftverk som har problem med kylningen efter den kraftiga jordbävningen i går morse, svensk tid, men det sägs samtidigt att det troligen handlar om små mängder.

Tusentals människor runt de båda kärnkraftverken har evakuerats eller är på väg att evakueras.

När skalvet inträffade stängdes reaktorerna av och när det sker måste kylsystem sättas in för att få ner temperaturen, men när systemen inte går igång byggs trycket i reaktorerna upp.

Det ökar risken för en reaktorolycka, men professor Naoto Sekimura vid Tokyos universitet tonar ner risken för en härdsmälta.

04:12

Ett kraftigt skalv som uppmättes till 6,8 inträffade utanför Japans östra kust, uppgav amerikanska mätinstitutet USGS mindre än 24 timmar efter det massiva skalvet som skapade en kraftfull tsunami.

Enligt USGS inträffade skalvet på 24 kilometers djup, 17 mil från staden Sendai, där förödelsen var stor efter att en tio meter hög flodvåg svept in över staden.

På USGS hemsida framgår att Japan under de senaste tre timmarna drabbats av 17 efterskalv som uppmättes till 5,0 och mer. Två av dem var över 6,0.

02:45

Micke Thorsby, som har bott fem år i Tokyo, berättar att den starka kollektiva känslan i det japanska samhället visade sig efter jordbävningen. Själv är han just nu orolig för efterskalv och har inte fått många timmars sömn.

02:33

Även från det andra kärnkraftverket, Fukushima 2, har det gjorts ett kontrollerat utsläpp av radioaktiv ånga för att minska reaktortrycket, enligt nyhetsbyrån Jiji.

02:02

Ett japanskt sökteam som har jobbat i jordbävningsdrabbade Christchurch i Nya Zeeland har hastigt förberett sig på att återvända till Japan för att hantera krisen i det egna landet.

Ett större sällskap nyzeeländska sök- och räddningsarbetare ska också skickas till Japan, har premiärminister John Key sagt, enligt AFP.

01:59

Japanska elbolaget Tepco arbetar hårt med att försöka kyla ner reaktorkärnorna i de drabbade kärnkraftverken i Fukushima.

Analytiker som nyhetsbyrån Reuters har pratat med hävdar att de japanska tjänstemännen kanske bara har timmar på sig att kyla ned reaktorerna innan man står inför en härdsmälta.

01:32

Det stora japanska elbolaget Tepco meddelar att man nu frigör radioaktiv ånga för att minska på trycket i Fukushima 1. Elbolaget säger att utsläppet inte ska medföra några hälsorisker.

01:27

Japanska marin- och kustbevakningshelikoptrar har hittat ett skepp som hade svept ut till havs av tsunamin.

Man lyckades lyfta upp 81 personer ombord i helikoptrarna och föra dem i säkerhet, det rapporterar nyhetsbyrån Jiji, enligt AFP.

01:18

Myndigheterna i Japan beordrar nu evakuering av invånare inom en radie av tre kilometer från det andra kärnkraftverket i Fukushima.

Även kärnkraftverk nummer två i Fukushima har alltså fått problem med kylsystemet och trycket har ökat i reaktorerna.

Sedan tidigare har trycket ökat i reaktorer i Fukushima 1, och människor inom en radie av 10 km därifrån ska evakueras.

01:06

Gustav Strandell bor i staden Urayasu norr om Tokyo, där han driver två äldreboenden. Han berättar att tågen har stannat i Tokyo och att regionen i stort sett står stilla, nu när morgonen gryr i Japan.

00:44

Evakueringen av tiotusentals människor från området kring kärnkraftverket Fukushima 1 vittnar om en oro hos myndigheterna, säger Leif Moberg, forskningschef vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Ja, uppenbarligen är man orolig eftersom man vidtar åtgärder som att utrymma befolkningen upp till tio kilometer. Det är ett tecken på att man är orolig och förbereder sig på att det skulle kunna hända något värre, säger han.

Leif Moberg konstaterar att faran för allmänheten är låg så länge de höga strålningsnivåerna uppmätts inne i kärnkraftverkets kontrollrum.

– Den risk man pratar om ifall man inte lyckas hålla reaktorhärden kyld är att det kan närma sig en härdsmälta. Då kan man få ett väldigt stort utsläpp. Men det är många om just nu.

Han säger att fokus vid Fukushima nu är tillgången på elektricitet.

– Jag tror att man gör allt för att förse sig med ström. Har man ström kan man driva vattenpumpar och cirkulera vatten för att ha reaktorhärden kyld.

00:35

i Japan får alltså effekter även på andra sidan Stilla havet och tsunamivarning är fortfarande utfärdad för stora delar av den amerikanska västkusten, såväl i Nord- som i Sydamerika. Sveriges Radios USA-korrespondent Ginna Lindberg rapporterar.

00:24

När Japan vaknade på lördagmorgonen, lokal tid, visade dagsljuset skadornas fulla utsträckning, med stor förstörelse, bränder och delar av vissa städer under vatten längs den nordöstra kusten.

I en av de värst drabbade områdena rapporteras människor begravde under bråte ropa på hjälp. Tv-bilder har också visat människor strandsatta på hustak, med banderoller med texten "Hjälp" och "mat", det skriver Reuters.

00:08

Elbolaget Tepco säger till Reuters att man i nuläget inte har möjlighet att kontrollera trycket i vissa av reaktorerna i ett andra kärnkraftverk i Fukushima.

Trycket är fortfarande stabilt inuti reaktorerna, men ökar i förvaringsbehållare. Det sade en talesman, men han visste inte om man skulle behöva lätta på trycket i nuläget.

Ett kontrollerat utsläpp skulle innebära att radioaktivitet läcker ut.

23:48

Japans största elbolag, Tepco, uppger att ett andra kärnkraftverk i Fukushima har fått problem med nedkylningen.

23:44

Enligt säkerhetstjänstemän som japanska public service-kanalen NHK pratat med finns "ingen omedelbar hälsorisk" för närboende vid ett eventuellt strålningsläckade.

TEMASIDA | #link=252647#UR Samtiden Tema: Naturkrafter
BAKGRUND | #link=252608#Ekots utrikesbakgrund
BAKGRUND | #text=4396028# 2005-01-17
WEBB-TV | #link=252632#Nyhetsbyrån AP
TWINGLY | #link=252650#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".