Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"En härdsmälta i Japan påverkar inte Sverige"

Uppdaterat lördag 12 mars 2011 kl 15.55
Publicerat lördag 12 mars 2011 kl 11.21
Leif Moberg i Lunchekot: "Det är oroväckande"
(2:01 min)
Leif Moberg. Foto: Bosse Alenius.

Strålsäkerhetsmyndighetens forskningschef Leif Moberg chattade med Ekots läsare och lyssnare på lördagen med anledning av kärnkraftsexplosionen i Japan. Han svarade bland annat att en eventuell härdsmälta vid reaktorn inte skulle kunna påverka oss i Sverige.

Ta del av alla Leif Mobergs svar här nedan.moderator:Nu börjar chatten med Strålsäkerhetsmyndighetens forskningschef Leif Moberg. Chatten pågår till klockan 13.30. Välkommen med din fråga!
Lotta Länne:Hur kan en härdsmälta i Japan påverka oss i Sverige?
Leif Moberg:En härdsmälta i Japan kan inte påverka oss i Sverige. Under vissa speciella väderförhållanden kommer vi med våra mycket känsllga mätinstrument mäta mycket låga koncentrationer av vissa radioaktiva ämnen.
Christel:Hur påverkar radioaktiviteten livsmiljön i området, dvs. marker, hav osv?
Leif Moberg:Det är helt beroende av hur mycket radioaktiva ämnen som kommer ut, men i de flesta fall kommer det inte att innebära några effekter på växter och djur. Däremot kan det leda till att det införs begränsningar på koncentrationer i livsmedel precis som vi gjorde i Sverige efter Tjernobyl
Micke:På bilder ser det ut som om det var reaktorbyggnaden som "exploderade". Kan detta inträffa utan att att reaktorinneslutningen och reaktortanken kommit till allvarlig skada?
Leif Moberg:Vi har mycket lite informtion om vad som hänt. Men vi har inte fått någon information om att inneslutning och reaktortank har skadats.
Eva:Om det värsta händer och radioaktivitet i stora mängder sprids, över hur stor del av världen kan radioaktiviteten spridas då?
Leif Moberg:Det går inte att svara på och det beror på en rad faktorer som hur mycket radioaktva ämnen som kommer ut, hur högt upp i luften dessa kommer innan ämnena förs vidare med vinden, vindriktning och om det regnar när det radioaktiva molnet passerar. Det kan röra sig om ett antal mil upp till ett hundratal mil.
Linus:Hur stor är risken för en eventuell härdsmälta? Japan har sagt att det inte är någon fara, men det måste finnas en viss risk?
Leif Moberg:Vi har för lite information för at kunna bedöma det. I det här läget får vi tills vidare lita på uppgifter från den Japanska myndigheten.
Christel:Hur påverkas/drabbas de som finns i närområdet av den ökade mängden radioaktivitet, dvs. vilka faror finns för folkhälsan?
Leif Moberg:De skyddsåtgärder som myndigheten i Japan vidtar, dvs att evakuera områdena runt kärnkrafverket och att dela ut jodtabletter i förväg, syftar till att begränsa hälsoeffekterna. Lyckas man med det blir det inte några omedelbara hälsoeffekter, utan det handlar då om en ökad risk för att någon gång i framtiden få en cancersjukdom pga strålningen.
Ellen Norrman:Hur kan det vara tillåtet att bygga kärnkraftverk i närheten av kända jordbävningsområden?
Leif Moberg:Det är ett Japanskt beslut men i Japan har man också vidtagit en rad konstruktionsåtgärder för att kunna möta en jordbävning. Men en diskussion om riskerna med att bygga kärnkraftverk i sådana områden diskuteras till och från.
Jan-Åke: Om man förlorat möjligheten att kyla ner reaktorn, finns det då möjlighet att kunna kapsla in den och på så vis minska risken för spridning av radioaktiva ämnen?
Leif Moberg:Det är knappast möjligt och lämpligt.
moderator:Det kommer många frågor till Leif Moberg. Chatten pågår 15 minuter till, många ställer liknande frågor och även om du inte får svar på just din fråga hoppas vi att du kommer att få veta vad du undrade genom att läsa de andra svaren. Fortsätt gärna ställa frågor om du undrar något du inte fått svar på hittills.
Jonas:Om härden verkligen smälter, vad innebär det just nu för mig i Tokyo bara 23mil bort:-(
Leif Moberg:Det beror helt på om det blir ett utsläpp och hur mycket som släpps ut, om det blåser mot Tokyo, om det regnar när det radioaktiva molnet passerar Tokyo. Med andra ord är det svårt att svara på med den information vi har just nu.
Adam:I tillägg till själva reaktorerna finns det använt bränsle som ligger i kylbassänger intill reaktorerna. De måste också kylas annars kan vattnet koka bort och bränslestavarna börjar brinna, som kan orsaka stora utsläpp av radioaktiva ämnen. Enligt information på forbes.com finns dessa kylbassänger vid de japanska reaktorerna utanför själva containment building. Särskilt med tanke på att reaktorbyggnaden verkar vara kraftigt skadad efter explosionen, kan du kommentera risken för utsläpp från det använda kärnbränslet som ligger utanför containment builing?
Leif Moberg:Jag beklagar, men jag har inte information nog för att svara på frågan.
Sabina:Om man är i Tokyo, vad borde man göra? Ska man lämna landet, dra söderut eller vad?
Leif Moberg:Det kan jag inte svara på. Det är en bedömning som du nog måste göra själv. Men se gärna några av mina svar ovan om de förutsättningar som gäller som bakgrund för ditt beslut.
Sven:Finns det flera liknande kärnkraftverk i området som blivit skadade?
Leif Moberg:På området finns sex reaktorer. I den information vi fått har det talas om risker för tre av dessa reaktorer och i vilka man också arbetar med att säkra kylning av reaktorhärden.
Frej:Det har pratats om att det var vätgas som exploderade när byggnaden totalförstördes. Hur bildas den?
Leif Moberg:Jag beklagar men det är jag för dålig på för att våga mig på en förklaring.
Maria:Varför pratar man om att dela ut/ordinera jod till de som bor i närområdet kring reaktorn. Hur skyddar det mot strålningen?
Leif Moberg:Ett ämne som kommer ut i stor mängd är radioaktivt jod. När man får i sig det via inandning eller komjölk (kon äter gräs som smutsats ned av jod) ansamlas jodet i sköldkörteln. Det kan leda till cancer i sköldkörteln. Det är den största konsekvensen av strålnng i Ukraina, Vitryssland och Ryssland efter Tjernobylolyckan. Det drabbar framförallt barn och ungdomar. Genom att äta inaktivt jod blockeras sköldkörteln och hindrar upptaget av radioaktivt jod.
moderator:Där måste vi runda av chatten med Leif Moberg. Tack för alla frågor, hoppas att även ni som inte fick svar på just er fråga har lärt er något. Och tack Leif Moberg för svaren!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".