Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Risk för ny explosion i japansk reaktor

Publicerat söndag 13 mars 2011 kl 14.17
"Ingen nukleär explosion"
(1:11 min)
På lördagen inträffade en explosion vid det japanska kärnkraftverket Fukushima. Foto: Scanpix

Det finns en risk för en ny explosion i kärnkraftverket Fukushima i Japan. Men en explosion behöver inte innebära någon större olycka, säger Klas Idehaag, reaktorinspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det är vätgas som detonerar. Det är inte fråga om någon nukleär explosion. Den kan naturligtvis utrustningen, skada reaktorinneslutningen och den kan skada reaktortanken. När det gäller reaktortanken och reaktorinneslutningen försöker vi få reda på vilken status de är i för att de är barrirärer som ska innesluta det radioaktiva. Om de är intakta är risken för utsläpp mindre, säger han.

Efter jordbävningen i fredags och problemen som kärnkraftverken haft har myndigheterna uppmätt höjda nivåer av radioaktiva ämnen kring Fukushimaverken. Omkring 190 personer befann sig i området närmast kärnkraftverket när radioaktiviteten upptäcktes. Omkring 150 personer har undersökts, och hittills har man konstaterat att 22 av dem har utsatts för strålning.

Men risken att få skador av strålning är än så länge mycket liten. Det krävs nämligen mycket höga halter av radioaktivitet för att det ska få några konsekvenser. Det säger Mats Harms-Ringdahl, professor i strålningsbiologi vid centrum för strålskyddsforsning vid Stockholms universitet.

– Det är väldigt små mängder som har släppts ut och dessutom är exponeringstiden väldigt kort om det är några som har befunnit sig i närheten eftersom man evakuerade folk inom loppet av timmar eller någon dag, om jag förstått det rätt, säger han.

Utan det är först om det skulle bli någon härdsmälta, eller om det har skett något större utsläpp, det är då det skulle bli farligt?

– Ja, efter Tjernobyl kunde man påvisa cancerfall, men då talar vi om ett utsläpp som är ofantligt mycket större. Där kunde man påvisa cancerfall hos de barn som fick i sig jod, och de fick köldkörtelcancer. Det handlade om ett par tusen cancerfall. Men det var en speciell typ av reaktor. I det här fallet, om utsläppen begränsas till vad som är nu så kommer man aldrig kunna påvisa några effekter av detta, säger han.


Fukushima-kärnkraftverken

Två av de kärnkraftverk som nu har problem med kylsystemen är Fukushima 1 och Fukushima 2, cirka 25 mil nordost om Stortokyo.

Under natten till måndagen inträffade också en explosion i anslutning till reaktor 3.

Fukushima 1 har sex reaktorer byggda på 70-talet. Reaktor 4-6 var avstängda för underhåll vid jordbävningen. Rektor 1, 2 och 3 var i gång men snabbstoppades.

Fukushima 2 ligger ungefär en mil ifrån Fukushima 1. Kärnkraftverket har fyra reaktorer byggda på 80-talet.

Problem har även uppstått vid kärnkraftverket Tokai 2 och kärnkraftverket i Onagawa.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".