Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inre osäkerhet och grannar ger stor vapenimport

Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 01.10
Inre oro och grannosämja bidrar till Indiens vapenimport. Foto:Gurinder Osan/Scanpix.

Indien är sedan fem år världens största vapenimportör, men ökade spänningar och vinster från olje- och gasindustrin har lett till att staterna i Mellanöstern och Nordafrika blivit lönsamma marknader för vapenexportörerna.

Det visar Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipris, rapport om trenderna i den internationella vapenhandeln.

Att spänningarna i Nordafrika och Mellanöstern har bidragit till kraftigt ökad efterfrågan på vapen utgör en anledning till oro, skriver Sipri.

Under den senaste femårsperioden har vapenimporten varit särskilt omfattande i Förenade arabemiraten, Israel, Egypten och Algeriet. I Saudiarabien och Marocko kommer, efter lagda beställningar, importen öka väsentligt de närmaste åren.

Trots att Libyen endast hunnit göra ett begränsat antal vapenbeställningar sedan FN:s vapenembargo hävdes 2003 har handeln under senare år inneburit hård konkurrens mellan vapenexportörerna Frankrike, Italien, Ryssland och Storbritannien, konstaterar Pieter Wiezman vid Sipris Arms Transfers-program.

Indien importerade nio procent av alla vapen som såldes under perioden 2006- 2010, följt av Kina och Sydkorea som båda importerade 6 procent av de vapen som såldes under femårsperioden.

Enligt Sipris analytiker beror Indiens vapenimport på flera faktorer. Rivaliteten mellan landet och grannarna i norr, Pakistan och Kina, är en förklaring men den utmaning som Indien har med den inre säkerheten bidrar också.

Sipris rapport visar också att överföringar av vapen världen över ökade med i snitt 24 procent årligen under perioden 2006- 2010, jämfört med de fem åren dessförinnan.

USA är fortsatt världens största exportör av militär utrustning och svarar för 30 procent av den globala vapenexporten mellan 2006 och 2010. Ryssland svarar för 23 procent följd av Tyskland med 11 procent, Frankrike 7 procent och Storbritannien 4 procent.

En intensiv konkurrens förekommer mellan leverantörerna om de stora, lönsamma vapenaffärerna i Asien, Mellanöstern, Nordafrika och Latinamerika.

"I synnerhet europeiska vapenexportörer letar efter exportmöjligheter och har fördel av nationellt regeringsstöd vid exportfrämjande aktiviteter", konstaterar Sipri.

Sverige svarar för två procent av världshandeln med vapen och är därmed världens tionde största vapenexportör.

TT/EKOT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".