Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättegång om mordbränder i Ystad inledd

Uppdaterat måndag 14 mars 2011 kl 15.56
Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 10.35
1 av 4
En polis på väg till tingsrätten passerar Bollhusgatan, där branden som den så kallade gryningspyromanen misstänks ha anlagt, startade. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
2 av 4
Skador vid den vindsbrand den så kallade gryningspyromanen misstänks för. Bilden är från polisens förundersökningsprotokoll/Scanpix
3 av 4
Pressfotografer utanför tingsrätten i Ystad. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
4 av 4
Misstänks för många bränder - klicka för grafik

I dag inleddes rättegången i Ystad mot den 47-årige man som kallas för gryningspyromanen. Han misstänks ha tänt på vinden till ett flerfamiljshus i centrala Ystad en decembernatt i fjol. Han erkänner att han varit på brandplatsen, men nekar till att ha startat branden.

Han bar hela förundersökningen i en papperskasse när han klädd i kriminalvårdens gröna träningsoverall leddes in i rättssalen. Den så kallade gryningspyromanen kopplas till ett hundratal bränder, men anses ändå inte vara pyroman. Det som driver honom är enligt polisen ett starkt hat mot samhället.

Nu är han åtalad misstänkt för grov mordbrand i samband med en brand i ett bostadshus i Ystad i december förra året.

– Brottet är att anse som grovt då bränderna har anlagts nattetid i ett flerfamiljshus och då de inneburit fara för flera människors liv och hälsa, sa kammaråklagare Magnus Johansson som inledde.

Gryningspyromanen har gäckat rättvisan i åratal och är bara dömd för ett fall av grov förberedelse till mordbrand. Som så många gånger tidigare nekar han till brott, men om Ystads tingsrätt nu skulle finns honom skyldig så menar 47-åringens advokat, Mats Jonsson, att det inte är frågan om grov mordbrand.

– Om ansvar utdöms är det inte grov mordbrand, sa han.

Enligt åklagaren har 47-åringen inför poliser anspelat på och hotat med bränder. Gryningspyromanen har genom att sent i utredningen erkänna att han befunnit sig på vinden där branden startade gjort den omfattande tekniska bevisningen som binder honom till platsen mindre betydelsefull. Åklagaren måste nu istället lägga all kraft på att visa att det är uteslutet att någon annan kan ha satt eld på fastigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".