Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Internationella valutafonden:

Högt oljepris hotar global återhämtning

Publicerat måndag 11 april 2011 kl 18.25
Med råoljan stiger även andra priser
(2:01 min)
Stigande oljepriser kan ställa till problem. Foto: Marcio Jose Sanchez/Scanpix.

Internationella Valutafonden, IMF, kom med en ny prognos för den globala ekonomin nu i eftermiddag. IMF ser både goda och dåliga nyheter i siffrorna.

För det första slår IMF fast att återhämtningen i världsekonomin tuffar på bra, och för i år ser det ganska ljust ut.

För det andra pekar dock IMF ut ett par allvarliga risker som kan hota återhämtningen på längre sikt, alltså nästa år och framåt.

Stigande oljepris pekas särskilt ut som ett direkt hot.

Råoljan har varit över 127 dollar per fat brent och även om priset föll tillbaka under eftermiddagen i dag, ligger det i oljeprisprognoserna att rekordet från sommaren 2008 kommer att passeras. Det betyder ett oljepris på mer än 147 dollar per fat.

Med råoljan stiger även andra priser på råvaror och livsmedel och det finns stora risker att inflationen som följer på prisstegringarna måste pareras med högre centralbanksräntor, och det sänker tillväxten.

Trots detta anser ändå IMF att den globala tillväxten har styrka att klara utmaningarna.

IMF riktar en särskild rekommendation till de stora länderna.

USA uppmanas omedelbart och i år att börja minska budgetunderskottet och inte skjuta upp smärtsamma beslut, som det heter.

För Europa skriver IMF upp tillväxten en aning, men den antas ändå bara hamna på låga 1,6 procent i år och 1,8 procent 2012.

Europa har flera sjuka länder: Grekland, Irland och Portugal, och IMF uppmanar de europeiska bankerna att skärpa sig och låta stresstesta sig.

Kina, som är loket i världsekonomin, får sig en känga genom att IMF upprepar kritiken mot valutan. Den är påtagligt undervärderad, heter det.

IMF varnar för att konsekvensen blir att inflationen kan skena iväg rejält i år, kanske upp till femprocentsnivå. Höj räntan och stärk valutan, är rådet.

Japans ekonomi, som storleksmässigt passerades av den kinesiska förra året, har stora osäkerheter hängande över sig.

Ganska självklara formuleringar kan tyckas, efter katastrofen för en månad sedan. IMF sänker tillväxten i Japan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".