Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsmarknaden ljusnar för tjänstemän

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 06.00
"Svårare hitta nytt jobb när man är äldre"
(2:00 min)
Örjan Nilsson. Foto: Catarina Friskman/Sveriges Radio.

Det är betydligt färre uppsagda tjänstemän som söker sig till Trygghetsrådet för att få jobb i år än det var i fjol. Det är ett tydligt tecken på att arbetsmarknaden vänt uppåt.

Under första kvartalet i år sökte sig knappt 2 800 uppsagda tjänstemän till Trygghetsrådet för att få hjälp att hitta nya jobb. Det är nästan en halvering jämfört med första kvartalet 2010 då 4 800 sökte sig till Trygghetsrådet.

De allra flesta uppsagda tjänstemän hittar nytt jobb i dag, även tjänstemän som är över 50. Örjan Nilsson blev uppsagd för över ett år sedan.

– Det kändes ganska jobbigt faktiskt. Man hade hört det där att är man lite äldre är det svårt att hitta nytt jobb. Jag tror att det är så också, det är lite svårare.

Örjan Nilsson är 55 år och systemutvecklare. Företaget han jobbade på tvingades lägga ner och under hela 2010 sökte han andra jobb.

I början av året var jobbannonserna få berättar han, efter sommaren fanns det många jobb att söka, men några svar på sina ansökningar fick han först senare i höstas.

Men nu har det vänt, visar siffror från Trygghetsrådet, som hjälper uppsagda tjänstemän att hitta nytt jobb.

Bara 2 800 sökte hjälp hos Trygghetsrådet under första kvartalet i år, det är nästan en halvering jämfört med samma kvartal förra året då 4 800 sökte sig till Trygghetsrådet. Och 9 av 10 som lämnade Trygghetsrådet i år hade fått nytt jobb.

Trygghetsrådets vd, Calle Leinar, är förvånad över att arbetsmarknaden vänt så snabbt.

– Det brukar alltid vara en tröghet att företag är försiktiga i början av konjunkturen och se att det håller. Men den här gången har man inte alls den försiktighet som vi sett tidigare, utan nu anställer arbetsgivare i väldigt hög utsträckning.

Det har vänt även för tjänstemän som är äldre än 50 år. Av alla som fick hjälp av Trygghetsrådet första kvartalet i år var 40 procent 50 plus, jämfört med bara 30 procent för ett år sen.

Calle Leinar förklarar trenden med att utbudet av arbetskraft minskar.

– Det är inte så gott om 35-åringar som har lång erfarenhet. Då måste arbetsgivare söka i vidare kretsar och då är det stor efterfrågan på kompetens och erfarenhet. Då sjunker ålderskriteriet ner vid urvalet.

Örjan Nilsson hittade nytt jobb för två månader sedan, när han började på mjukvarubolaget Enea.

– Jag trivs bra, visserligen är det mycket nytt och många nya människor. Men det går bra. Det känns som om jag är på rätt ställe.

Fakta Trygghetsrådet:

Under första kvartalet i år sökte 2 796 uppsagda tjänstemän hjälp hos Trygghetsrådet, jämfört med 4 820 samma period förra året. Första kvartalet 2009 var siffran 8 305.

Trygghetsrådet ägs av Svenskt Näringsliv och PTK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".