Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatt om kärnkraftsolyckan i Japan

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 10.49
Peter Hofvander, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Japan har uppgraderat olyckan vid kärnkraftverket Fukushima till en sjua på den internationella skalan. Det är den högsta graden och samma nivå som olyckan vid kärnkraftverket i Tjernobyl 1986. Vad innebär detta? Peter Hofvander, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten, har svarat på frågor i en chatt.

moderator:Välkomna till chatten med Peter Hofvander, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten!
Christel:Vad händer med närområdet runt Fukushima? Är det sannolikt att människor kommer att kunna återvända dit, eller blir det en obeboelig plats för lång tid framåt, likt Pripjat?
Peter Hofvander:För närvarande har man utrymt områden runt kraftverket ut till ca 20 km. Det är för tidigt att svara på hur länge detta kommer att kvarstå.
Cecilia:Över hur stort område beräknas de radioaktiva partiklarna sprida sig? Jag ska till Shanghai om en månad och är orolig...
Peter Hofvander:Det är närområdet som är mest drabbat. Följ råden från japanska myndigheter för mer information om du befinner dig i Japan.
Susanna Thege S:Undrar när och hur vi svenskar ska veta om och hur utsläppen påverkar oss? Hur ska vi veta att strålsäkerhetsmyndigheten informerar oss med korrekta fakta? Myndigheten ska ju främst "lugna allmänheten"...
Peter Hofvander:Vi har sedan ett par veckor genomfört luftmätningar på sex platser i Sverige. Alla resultat finns att tillgå på vår hemsida och visar på mycket låga värden.
Mikael:Är det inte dags för en revision av INES skalan? Jag menar, nu klassificeras Fukushima olyckan likadant som Tjernobyl, trots att det "bara" är 10% av strålningen och att det ännu inte har några dödsfall som är relaterade till strålning.
Peter Hofvander:Anledningen till att de två olyckorna klassas på samma nivå är att bägge når upp över nivån: stora utsläpp med konsekvenser för människor och miljö. Men det finns naturligtvis skillnader i nåver.
Åke Bjurman:Trots att klassningen är lika går det ju inte att jämföra svårighetsgraden. Varför uppgraderar man då? Kan man vinna något i andra ändan?
Peter Hofvander:INES skalan är tänkt att informera allmänheten om allvarlighetsgraden kring olyckor med strålning. Men självklart är det svårt eftersom händelser kan vara av väldigt olika typ.
Christel:Hur påverkas vattenlivet av det stora radioaktiva läckaget från Fukushima och hur/när försvinner "radioaktivitet" ur vatten/hav?
Peter Hofvander:Fysikaliskt försvinner de radioaktiva ämnena genom sönderfall med olika halveringstider. I havet är dock den största faktorn utspädningen då havet innehåller mkt stora volymer vatten.
Mattias:Det har funnits enstaka rapporter om hög aktivitet på marken bortåt 80 km från kraftverken, uppåt 1 MBq/m^2 eller så. Stämmer detta, och vad får det för konsekvenser jämfört med Tjernobyl?
Peter Hofvander:Har tyvärr inga detaljrapporter om hur långt ut höga värden uppmätts. Men det är inte otänkbart med sk hotspot upp till 40-50 km, kanske ännu längre.
Björn Gustafsso:Hej Peter! Jag har följt er rapportering om olyckan i Fukushima ganska mycket och har ofta funderat på hur ni kommer fram till era rekommendarationer, så har t.ex. idag Strålsäkerhetsmyndigheten lämna nya rekommendationer till Utrikesdepartementet, som öppnar för resor till vissa delar av Japan? Är det riktigt klokt? Frågar och hälsar Jörn
Peter Hofvander:Ja det är riktigt, anledningen till de nya rekommendationerna är att de kortlivade radionukliderna har klingat av, samt att läget är mer stabilt nu än tidigare.
Uppsalabo:Hej Peter! Som du säkert vet så exploderade reaktorn i Tjernobyl och utan inneslutning brann sedan härden rätt ut i omgivningen i tio dygn. I samband med detta dog flera människor av just explosionen och branden, samt vissa akuta strålskador. I Japan har ännu ingen dött av olyckan och endast ett fåtal skadats, ingen av dem livshotande. Hur kommer ni att arbeta för att få allmänheten att förstå hur pass annorlunda situationen i Japan är jämfört med den i Tjernobyl? Eller ser ni det som er uppgift att motverka de missuppfattningar som kvällstidningar och annan media försöker sprida just i samband med omklassificeringen?
Peter Hofvander:Vi försöker hela tiden att ge objektiv information om händelsen och dess utveckling.
Martin Sandgren:Sedan man lyckats återställa elförsörjningen har man kunnat kyla anläggningarna kontinuerligt men man har väl i och med det bara avvärjt de akuta hoten. Jag tänker då på bränder och ytterligare explosioner. När läget stabiliserats måste man ju påbörja arbetet med att säkerställa isoleringen av det utbrända kärnbränslet och flytta det till en säkrare plats. Härdarna finns ju också kvar i reaktortankarna och vad jag förstår är det oklart om de är skadade eller ej. Hur lång tid - om det ens är möjligt - uppskattar du att det tar innan själva reaktorområdet är någorlunda sanerat?
Peter Hofvander:Bra fråga, men svår att svara på. Jag gissar att det kommer att ta flera år innan vi helt säkert vet hur pass skadade reaktorhärdarna är. Innan allt har omhändertagits och sanerats gissar jag på kanske 20 år men det kan ta ännu längre tid.
moderator:Det kommer in många frågor till Peter Hofvander, som svarar på frågor i en kvart till. Många ställer frågor som redan har besvarats, läs gärna igenom chatten för att se om svaret på din fråga finns där. För att stänga av den automatiska uppdateringen när du läser, kryssa i ringen till höger om "Av" intill "Automatisk uppdatering:"
Bengt Jönsson:En närliggande fråga: Enligt Leif Floberg hos er så var det förmodligen vätgas som frigjordes vid härden i Fukushima som orsakade explosionen. Den planerade ESS-anläggningen i Lund - en accelerator med kvicksilver som målkälla - har liknande riskscenario. Dvs vätgas reagerar med luft och kan orsaka en explosion med risk för radioaktivt kvicksilver som sprids i närliggande omgivning. Den kommer ligga i anslutning till planerade bostäder och ligger ca 5 km från Lunds centrum. Hur ser SSM på lämpligheten att placera en sådan anläggning i närhet av tätort?
Peter Hofvander:Inte riktigt mitt bord, men det jag vet är att SSM kommer att noga granska förutsättningarna för ESS-anläggningen innan den får tillstånd att drivas.
Kristján Tjörva:25 juli 2006 uppstod det stor risk för härdsmälta i Forsmark. Vid incidenten slogs mer än tolv olika säkerhetssystem ut, de flesta av ett enda fel. Det som hotade var en reaktor utan elförsörjning, precis som nyligen i Fukushima. Visste japanerna i Fukushima om incidenten i Forsmark 2006?
Peter Hofvander:Händelsen i Forsmark har klassats på INES och jag är övertygad om att Japan känner till denna händelse.
Victor:Hur långt komna är de med att stänga ner reaktorerna?
Peter Hofvander:Reaktorerna stängdes av direkt vid jordbävningen. Problemet är att det finns så mycket radioaktiva ämnen kvar i bränslet som ger upphov till värme och måste kylas bort under lång tid. Det brukar kallas resteffekt.
Lena:Ska jag som mamma ,vara orolig för mina barn bosatta vid Nord-Amerikas västkust med tanke på utsläpp från Japan?
Peter Hofvander:Nej, absolut inte.
Felingen:Hej! Ni mäter ju strålning i luften och planerar att mäta nedfall på backen. Men vem utför mätningar i alla flygplan som rör sig på dom höjder där rester av radioaktiva partiklar kommer att driva runt lång tid efter olyckan?
Peter Hofvander:Det görs stickprovsmätningar på varor och gods som kommer från framförallt Fukishimaområdet. Detta görs av tullen i Sverige. Vet inte om det görs på flyg.
Lucas:Nämn tre saker som man bör tänka på i framtiden, angående detta. Japanska produkter, mat, resor etc. Nämn gärna fler saker om du har tid MVH
Peter Hofvander:Enklast är att följa utvecklingen av råd mm. via vår hemsida, eftersom de förändras över tiden.
Henrik G:Bor i Gävle och har därför Tjernobyl i färskt minne. Skrämmande med detta i Japan är att det mesta verkar vara spekulationer utan att riktigt veta vad man ska göra. Fråga 1. Varför förseglar man inte reaktorerna med betong och bly som man gjorde i ett tidigt skede i Tjernobyl? Allt verkar gå långsamt. Fråga 2. Jag har bekanta på Filippinerna, hur har man påverkats runt omkring i Asien, och finns plan för åtgärder och skydd där? Verkar oxå klent med hjälp från andra länder som kanske kan dessa katastrofer bättre. Dags för Japanerna att svälja stoltheten nån gång!! Nej, ansvarigt organ för detta måste styra upp bättre!! Katastrofalt dåligt skött!! Vem bär slutgiltiga ansvaret för människors hälsa i detta???? Hälsn Henrik Grönberg
Peter Hofvander:Det är för tidigt att säga hur man ska ta om hand de drabbade reaktorerna. Filippinerna är inte drabbat av Japanhändelsen.
moderator:Då tackar vi Peter Hofvander från Strålsäkerhetsmyndigheten för alla svar. Och tack för alla frågor!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".