Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Amatörmässig bomb i Minsk

Uppdaterat tisdag 12 april 2011 kl 15.12
Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 11.30
Dmitri Plax om Minskbomben
(6:19 min)
Antalet döda efter terrordådet i Minsk stiger.Foto:Sergei Grits/Scanpix

En stor sportväska fylld med krut, som motsvarade sprängkraften i flera kilo trotyl. Men inte någon professionell bomb. Det gör det också svårare att spekulera i vilka som låg bakom sprängdådet i Minsk tunnelbana.

– Jag tror att väldigt mycket kommer upp till ytan de närmaste dagarna, säger Dmitri Plax.

Författaren och poeten Dmitri Plax är producent vid Radioteatern. Han växte upp i närheten av tunnelbanestationen Oktober i centrum av Minsk där sprängladdningen detonerade igår kväll vid sextiden. Hittills har tolv människor dött och över 200 är skadade.

Det första Plax gjorde var att försäkra sig om att alla hans vänner och släktingar var oskadda. Han var mycket skakad av händelsen och tycker att det är vidrigt oavsett vem som står bakom. En stor tragedi.

Sen började funderingarna kring varför och vem som kan tänkas ligga bakom:

– Som det ser ut nu ser jag ingen klar förklaring. Man kan säga att makten behöver det för att dra uppmärksamheten bort från de repressalier som pågår i landet och den svåra ekonomiska situationen. Men samtidigt behöver de ju inte det, det är ju tvärtom nästan.

I ryska tv kanalen NTV visas interiör från den nu stängda tunnelbanestationen Oktjaber (Oktober). Ryska säkerhetstjänsten FSB har skickat utredare till Minsk.

Den vitryska säkerhetstjänsten KGB har varit på en av två oberoende dagstidningar och ställt frågor. Redaktionen för Nasje Niva ombads visa sina videofilmer och foton från attentatsplatsen.

– Som en vanlig medborgare kan man fråga sig om ni lägger så stora säkerhetsresurser på folk som gör flashmobs på gatorna och samtidigt inte kan förhindra något sådant så ja, var är effektiviteten då, var lägger man vikten, frågar sig Dmitri Plax.

Stabilitet har varit ledstjärnan för den vitryske presidenten Alexandr Lukasjenko. En pålitlig statsapparat, om än förtryckande. Men ett system som tilltalat en stor grupp människor i Vitryssland och fått dem att ändå rösta på den "förutsägbare" Lukasjenko i presidentval efter presidentval.

Så också i december förra året när han precis som väntat vann ännu ett val, underkänt av internationella valövervakare och långt från det som allmänt brukar kallas ett demokratiskt val.

– Man kan utesluta att några demokratiska aktivister skulle ta till terror, anser Plax. Politisk terror skulle i så fall inte riktas mot folket utan mot makten, alltså inte en bomb i tunnelbana.

– Överhuvudtaget är de demokratiska krafterna väldigt väldigt rädda att oavsett vem som står bakom kommer man att anklaga dem för att destabilisera, fortsätter Plax. För sådana anklagelser har ju hörts vid det sk presidentvalet. Då sas att det var utländska intressenter som står bakom den demokratiska rörelsen och att det var inte fredliga demonstrationer utan försök till statskupp, säger Plax.

Att det var en rätt amatörmässigt ihopsatt bomb ökar tveksamheten kring om det verkligen skulle kunna vara säkerhetsapparaten som ligger bakom. Det finns flera konkurrerande säkerhetstjänster i Vitryssland, detta kan ha varit ett utslag av deras interna kamp. Men eftersom det inte handlade om professionella sprängmedel ökar tveksamheten.

Ett försök av regimen att lägga skulden på den demokratiska oppositionen för att öka repressalierna är en annan teori. Men det slår, precis som Dmitri Plax säger, tillbaka mot presidenten och hela den föreställning om en stabilitet han byggt sin popularitet på.

I Minsk diskuteras också valet av mål, just den tunnelbanestationen brukar presidenten passera punktligt varje dag vid sextiden. Men igår åkte han hem tidigare redan vid halv fyra. Precis som i Moskva spärras alla gator av när presidentens bilkortege åker förbi.

I Minsk finns inte samma beredskap för terrordåd. Där saknas Moskvas metalldetektorer och säkerhetsvakter. Det finns inte några inre motsättningar i landet mellan etniska minoriteter eller något kaukasiskt krig i bakgrunden.  

Men det har förekommit bombdåd tidigare i juli 2008 sprängdes en laddning mitt i en stor folksamling i centrum av Minsk. Många skadades, men ingen dödades och det blev aldrig fullt klarlagt vilka som egentligen låg bakom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".