Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olyckan i Fukushima uppgraderas

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 12.26
"Stor olycka med betydande konsekvenser för omgivningen"
(1:51 min)
Foto: AP/Scanpix.

Kärnkraftshaveriet i Fukushima bedöms nu vara mycket värre än vad som tidigare har uppgivits. Trots att olyckan i sig inte har förvärrats klassas den nu som en sjua på den sjugradiga internationella skalan.

– Det innebär att man anser att konsekvenserna vad gäller utsläpp är större och mer omfattande än vad man tidigare har trott, säger Peter Hofvander på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Anledningen till att man anser att olyckan är mycket allvarligare än man tidigare trott beror, enligt Peter Hofvander, på att den första klassningen gjordes för varje enskild reaktor.

Nu har man i stället gjort en sammantagen beräkning av utsläppen från hela anläggningen.

Varför man inte gjorde en sådan beräkning tidigare tror Peter Hofvander beror på att man har försökt få så bra uppgifter som möjligt.

– Jag tror inte att man har varit riktigt klara på hur mycket som har kommit ut. Man har försökt att via mätningar, beräkningar och bedömningar få så bra uppgifter som möjligt. Jag vet inte vad som ligger bakom att man har väntat i annat fall.

Trots att olyckan alltså uppgraderats från en femma till en sjua på den sjugradiga INES-skalan, har det inte hänt något nytt i kärnkraftverket. Men uppgraderingen innebär ändå att olyckan nu bedöms vara hundra gånger värre än vad man bedömde den tidigare.

Från att ha beskrivits som en "olycka med risk för omgivningen" heter det nu "stor olycka med betydande konsekvenser för omgivningen".

Tidigare har bara en olycka klassats som en sjua på INES-skalan. Det var Tjernobyl- olyckan för snart 25 år sedan och det går just nu inte att säga om olyckan i Fukushima verkligen är lindrigare än den i Tjernobyl.

– Det kan man egentligen inte säga något om. De säger själva, enligt de uppgifter vi har därifrån, att det är ungefär en tiondel av utsläppen jämfört med Tjernobyl. Sedan var de utsläppen hamnar och vilka konsekvenserna blir, det vet man inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".