Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatt om regeringens vårbudget

Uppdaterat onsdag 13 april 2011 kl 16.15
Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 15.31

Vilka är de största satsningarna i regeringens vårbudget? Varför presenteras de just nu? Fredrik Furtenbach, Ekots inrikeschef har svarat på frågor i en chatt.

moderator:Välkomna till chatten med Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach om regeringens vårbudget!
Peder:Är det inte för sent att börja spara? Egentligen skulle det ha gjorts innan krisen slog till. Har en känsla av att Borg går i otakt.
Fredrik Furtenbach:Hej Peder! Anders Borg skulle nog svara att han gör som du tycker. Regeringen har ju ett överskottsmål (som infördes under Göran Perssons tid men som har justerats av Borg) som innebär att statskassan ska gå med överskott i goda tider och får gå med underskott i dåliga tider.
Calle:Vad innebär det femte jobbskatteavdraget?
Fredrik Furtenbach:Hej Calle! Om inget oförutsett inträffar kommer regeringen i höst att bestämma att inkomstskatten ska sänkas för de som arbetar, på i stort sett samma sätt som vid fyra tidigare tillfällen. Några exempel: Den som tjänar 100 000 per år får 550 kr i lägre skatt varje år, den som tjänar 300 000 får en skattesänkning på 2387 kr och den som tjänar 500 000 får en skattesänkning på 4429 kr.
Tobias:Vad får femte jobbskatteavdraget och höjningen av brytpunkten för effekt för en personer som tjänar 20 000 kr/mån, 50 000 kr/mån respektive 100 000 kr/mån?
Fredrik Furtenbach:hej Tobias! Jag har inte tabeller över alla inkomstlägen du frågar efter, det har nog bara finansdepartementet. Men här är ett par exempel, de närmaste din fråga jag har. Den som tjänar 250 000 kr om året får en skattesänkning på 2119 kr om året. Den som tjänar 500 000 k får 7609 kr i lägre skatt.
Lars:Regeringen Reinfeldt fortsätter att förtrycka sjuka och arbetslösa i den ekonomiska debatten! Varför skall sjuka som inte orkar jobba betala mer i skatt än den som har tur att få vara frisk och orkar jobba? Man har aldrig 100 procent i ersättning när man är sjuk eller arbetslös,vilket man dock har när man arbetar. Så därför anser jag att det är mycket orättvist skattesystem vi har i dagsläget.
Fredrik Furtenbach:Hej Lars! Det finns ju en politisk debatt om jobbskatteavdraget, din kritik liknar oppositionens. Regeringens motivering är att skatteskillnaden skapar jobb, det lönar sig mer att arbeta mer. Frågan passar antagligen bättre att ställa till regeringen än till mig, och deras webbplats hittar du på www.regeringen.se I regeringens ursprungliga modell var ju skillnaden större även mellan pensionärer och de som arbetar, men efter stark kritik (bland annat från kristdemokraterna) började regeringen överge modellen och minska den skillnaden.
Erik:Av världens 200 länder har Sverige ett av de absolut högsta skattetrycken för löneinkomster. Hur mycket närmare Europas skattegenomsnitt för löneinkomster kommer Sverige genom det nya jobbskatteavdraget?
Fredrik Furtenbach:Hej Erik! Svår fråga, kräver en hel del research för att svara. Anders Borg fick en liknande fråga i dag men han hade inget svar. Däremot sa han att han räknar med att Sverige trots skattesänkningen kommer att ligga kvar på världens näst högsta skattetryck, efter Danmark.
Alexandra:Varför satsar regeringen bara på att sänka skatterna?
Fredrik Furtenbach:Hej Alexandra! Riktigt så är det inte, i den här budgeten finns t ex en satsning på järnvägen på 800 000 kr i år. Om det är så att du är missnöjd med regeringen och vill framföra det så är det nog bäst att du vänder dig till dem, deras webplats finns som sagt på www.regeringen.se
Micke:Jag undrar exakt _vad_ det är som går bra ? Kan det vara så att när det sägs att vi konsumerar "mer" så är stor del av det höjda priser för el och olja/bensin?
Fredrik Furtenbach:Hej Micke! Det är inte bara det som driver på tillväxten. Hushållen har både fått mer pengar i plånboken och har sparat pengar som de nu väntas använda. Dessutom väntas företagen öka sina investeringar. Sen är det förstås så att de jättehöga tillväxttal vi sett på senare tid är ett slags rekyl, talen blir så höga för att Sverige återhämtar sig efter ett kraftigt ras.
monika belbo:Varför fortsätter regeringen att straffbeskatta oss pensionärer?
Fredrik Furtenbach:Hej Monika! Regeringens tanke med jobbskatteavdraget är att det ska finnas en skillnad mellan de som arbetar och de som inte gör det. Argumentet är att skillnaden ska göra att fler arbetar mer och detta ska skapa jobb. Kritiken du tar upp finns också i debatten, främst från pensionärsorganisationerna och från oppositionen. Regeringen har börjat sänka även pensionärernas skatt trots att det inte var meningen med avdraget, efter utdragen kritik och intern debatt. Sen i valrörelsen 2010 är deras besked att skillnaden inte har något "egenvärde" för regeringen.
Anna:Vilka är de mest oväntade politiska utspelen inför den här budgetpresentationen?
Fredrik Furtenbach:Hej Anna! Om sanningen ska fram finns det inget oväntat i vårbudgeten. Jobbskatteavdrag, sänkt restaurangmoms etc var väldigt väntat även om beskeden formellt kommer på hösten. Det finns ju en järnvägssatsning, men det går ju inte att kalla den oväntad efter hur tågen gått i vinter. Möjligen kan man säga att alliansen i valrörelsen inte trodde att den skulle kunna beta av alla sina tunga vallöften redan i år, men så ser det faktiskt ut att bli nu.
Martin:Varför ett femte jobbskatteavdrag och inte ett avskaffande av värnskatten? Är det politiska eller ekonomiska skäl som ligger bakom?
Fredrik Furtenbach:Hej Martin! Regeringen flyttar i stället upp gränsen för när man börjar betala statlig skatt, nu för andra gången. Även det sänker skatten för högre inkomster. Moderaterna föredrar den modellen, till skillnad från folkpartiet. I debatten hävdas ibland att orsaken är att det sticker mindre i ögonen, men det överlåter jag till dig själv att avgöra.
Anna:Tack för svaret! Jag undrar också om det är någonting du saknar i budgeten, som du hade förväntat dig skulle finnas med?
Fredrik Furtenbach:Nej, det kan jag inte säga. Inför budgeten har väl många av oss journalister funderat över om skattesänkningarna skulle nämnas redan nu eller först till hösten, när beslutet tas formellt. Nu blev ju regeringen ganska tydlig redan nu.
moderator:Där måste vi avsluta chatten. Tack för frågor och tack Fredrik Furtenbach för svaren!

HTML:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".