Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister i brandskydd i många skolor

Uppdaterat onsdag 13 april 2011 kl 10.20
Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 03.01
"Det här är allvarligt"
(2:27 min)
Klicka för grafik - brister i brandsäkerhet

Vid landets skolor har åtskilliga brister i brandskyddet påträffats sedan skolorna själva tog över ansvaret för sitt brandskydd för sex år sedan. Det visar Sveriges Radios granskning av Räddningstjänstens senaste tillsyn, som gjorts vid skolor i närmare 220 kommuner.

Det är framför allt problem med utrymningsvägar, men även brandlarmen brister på flera håll.

Sveriges Radio följer med när inspektör Lars Sjöberg gör en tillsyn vid en gymnasieskola i Falun.

– Där har vi alltså tre larmtryckknappar, varav två stycken sitter inne i lärarrum som är låsta. Och vi har en larmtryckknapp som sitter på utsidan av huset av någon konstig anledning, dessutom inlåst, säger Lars Sjöberg.

I flera byggnader vid Haraldsbogymnasiet i Falun saknas helt brandlarm, något som Räddningstjänsten påtalat vid sin tillsyn. Enligt rektorn har det framförts till det kommunala fastighetskontoret, men svaret är att det inte finns pengar.

Sedan lagen om skydd mot olyckor kom till 2004, har skolorna själva ansvar för brandskyddet. Sveriges Radio har granskat Räddningstjänstens senast gjorda tillsynsrapporter från landets skolor sedan dess, i 218 kommuner med närmare 3200 grundskolor och gymnasieskolor.

Vid två av tio besökta skolor har brandlarmen fått anmärkningar. Ännu vanligare är det med anmärkningar på utrymningsvägar, vilket fyra av tio besökta skolor fått.

– Fönstret, det är det enda, säger bildläraren Monica Gallon.

Men här går det inte ens att se skylten där?

– Nej.

Finns det något handtag, så att man skulle kunna öppna fönstret, om man nu skulle lyckas ta sig upp där?

– Just nu finns det inget handtag, för det har vi varit tvungna att ta bort.

Monica Gallon på Vadsbogymnasiet i Mariestad inser att salens utrymningsväg inte fungerar, trots att skolan har uppgett att deras brister i brandskyddet har åtgärdats.

Här är ett klipp som visar nödutgången på Vadsbogymnasiet i Mariestad.

Robert Seilitz vid östra Skaraborgs Räddningstjänst är bekymrad.

– Det här var allvarligt, det trodde jag inte vi skulle hitta. En nödutrymningsväg som inte är öppen. Den går inte att använda. Just där vi står nu är det ju en riktig fälla, säger Robert Seilitz. 

Skolbränderna är en stor samhällskostnad som ökat de senaste tio åren. Förra året var det närmare 400 skolbränder i Sverige, varav ungefär hälften var anlagda.

Brandsäkerheten är en prioriteringsfråga, som ibland är svår att få till, säger rektor Siv Carras vid Håkanstorpsskolan i Västerås. Där har man blivit mer medvetna sedan det brann där för tio år sedan.

– I skolans värld är det ju så väldigt många olika saker som konkurrerar om tiden, så naturligtvis är det svårt att hitta den här rutinen som krävs. Vi tänker på brandskydd kanske i alla fall varje vecka eller varje månad, säger Siv Carras.

Fråga

Skolornas brandskydd

  • Lagen lägger ansvaret för brandskyddet på fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren.
  • För skolor innebär det att det ofta är delat mellan skolledningen till exempel kommunernas fastighetsavdelningar.
  • Skolor måste bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Det betyder till exempel att de måste bedöma vilka brandrisker som finns och utbilda personal och elever.
  • Enligt lagen behöver skolor inte ha något brandlarm, men ett utrymningslarm.
  • Skillnaden är att ett brandlarm sätter igång automatiskt när det känner av röklukt, medan ett utrymningslarm oftast startas genom att någon trycker på en knapp.
  • När det gäller utrymningsvägar ska dessa vara lättöppnade och utåtgående. De får inte vara blockerade eller låsta.
  • (Källa: Brandskyddsföreningen och Räddningstjänsten Dalamitt)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".