Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trots katastrofen – lugn stämning på härbärgen

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 07.23
"Kvällarna är svåra, då kommer tårarna”
(2:26 min)
1 av 5
Tsunami-hemlösa köar tålmodigt för nya tofflor i ett härbärge i Ishinomaki. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
2 av 5
Tsunamiflyktingar i ett härbärge i hårt drabbade Ishinomaki, ännu över en månad efter katastrofen. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
3 av 5
Tsunamiflyktingar tvättar lånade tofflor på härbärge. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
4 av 5
Skor i välordnade rader i ett tsunamihärbärge i Ishinomaki. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
5 av 5
Tusentals saknas fortfarande efter tsunamikatastrofen i Japan.Foto: Nils Horner/Sverige Radio

I Japan lever fler än 145 000 människor fortfarande i tillfälliga härbärgen över en månad efter jordbävningen och tsunamin som ödelade stora delar av nordöstra kusten. Bara ett par tusen har hittills kunnat flytta in i provisoriska bostäder som myndigheterna lovat bygga.

Många av de hemlösa lever under psykisk stress. Ändå råder lugn och harmoni på de härbärgen som vår korrespondent Nils Horner har besökt.

I en megafon berättar chefen för härbärget Inao Abe senaste nytt för de andra hemlösa, som sitter på sina filtar på gymnastiksalsgolvet i en skola i hårt tsunamidrabbade staden Ishinomaki.

Abe, vars hem också förstördes av tsunamin, berättar att japanska armén i morgon ska montera upp ett provisoriskt bad åt dem.

Han berättar att en tvättmaskin ska installeras, och så ska alla få nya tofflor.

– Var vänliga och torka av era gamla tofflor innan ni lämnar in dem, säger han.

Alla följer Abes instruktioner, de köar godmodigt - gamla och unga - och byter de gamla tofflorna mot nya, fluffiga, som japanska militären just levererat i kartonger.

Härbärgeschefen Abe, egentligen lantbrukare, berättar om hur människorna här delat in sig själva i grupper, som har olika sysslor som städning, vattenhämtning, matutdelning.

Jag frågar om det inte uppstår konflikter när så många främlingar tvingas leva så nära varandra.

– Jag är själv förvånad över att de inte har några konflikter, det har ändå gått över en månad. Men det är för att vi alla samarbetar och hjälps åt.

Den här dagen har härbärget besök av sydkoreanske flöjtsolisten Solnamoo Song. Efter sin konsert säger han till mig att han är förundrad över hur lugna och samlade de drabbade är.

– Om katastrofen hänt i Korea skulle folk visa sina känslor mera, de skulle klaga mera.

Härbärgen jag besöker i den drabbade regionen verkar ha nog med mat och förnödenheter nu, jag ser invånarna som kan välja och vraka ur kartonger av nya kläder som donerats.

De hemlösa själva enas om regler och driver sina härbärgen, men lokala myndigheter och sjukvårdspersonal finns till hands för att hjälpa.

Det ingen kan säga säkert är när provisoriska bostäder ska stå klara åt alla - än mindre när återuppbyggnaden av den här förstörda delen av Japan kan börja.

74-åriga Sawako Yoshida förlorade sitt hem och sitter på golvet på sin filt här i gymnastiksalen bland många andra, framtiden är oviss.

– Kvällarna är svåra, då kommer tankarna på det som förlorats, på tsunamin.  På kvällarna kommer tårarna, säger hon.

- Men vi överlevde i alla fall, alla här har drabbats, vi måste ha tålamod, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".