Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

”Borg förutspår en Pippi Långstrump-ekonomi”

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 13.14
”Akilleshälen är arbetslösheten"
(2:28 min)
Finansminister Anders Borg presenterar regeringens vårbudget. Foto: Scanpix.

I dag har finansminister Anders Borg lämnat vårbudgeten till riksdagen. Ett femte jobbskatteavdrag, tågsatsning och sänkt restaurangmoms är en del av det som föreslås. Regeringen ser ljust på svensk ekonomi med positiva siffror för både tillväxt och lägre arbetslöshet, skriver Sveriges Radios Tommy Fredriksson i en kommentar.

Det som är grunden för allt det goda som nu ska fördelas är att svensk ekonomi fortsätter att vara stark. Pippi Långstrump-stark, som svensk ekonomi beskrivs i utlandet.

Ordning och reda i statens finanser ger överskott i de offentliga finanserna. Svensk ekonomi är starkt exportberoende, och trots att den inhemska efterfrågan stimuleras och hålls uppe av skattesänkningar - inte bara på inkomster utan även på konsumtion - fattas avgörande beslut för utvecklingen de kommande åren i utlandet.

Finansminister Anders Borg nämnde flera gånger vid sin presskonferens på förmiddagen hur viktigt det är hur det går för Ericsson, Volvo och AstraZenka, med flera. Snart börjar bolagens rapporter att strömma in och ge en fingervisning om vart det är på väg.

Läget utanför Sverige är bistert, enligt Borg. Beskrivningen finansminister Borg ger är som hämtad ur Internationella Valutafondens globala tillväxtprognos här om dagen.

Men svensk ekonomi tuffar alltså på och efter 2010 års rekordstarka tillväxt på 5,5 procent väntas 2011 nå 4,6 procent, för att sedan växla ner något till 3,8 procent 2012. Därefter flackar kurvan ut, mest berorende på att det ligger så långt bort i tiden att bedömningen blir mer än osäker.

Men de höga tillväxtsiffrorna är ändå något som många jämförbara länder bara kan drömma om.

Akilleshälen är arbetslösheten, och om det är en dröm eller inte från finansministern sida att arbetslösheten går ner till 5 procent om några år, återstår att se.

Att sysselsättningen ökar mycket kraftigt, med över 300 000 personer de kommande åren, tycks alla bedömare vara ense om.

--Alla som arbetar igenom detta måste landa i slutsatsen att så pass omfattande arbetsmarknadsreformer som vi har genomfört bör sänka jämviktsarbetslösheten. Om det sedan blir till 5,5 procent eller 5 procent kan vi debattera, sa finansminister Anders Borg i dag.

Den närmast akademiska diskussionen som nu kan anas om jämviktsarbetslösheten är en lustfylld lek med siffror. Allt annat lika så blir arbetslösheten i procent högre om befolkningen växer och fler vill ha jobb.

Regeringens prognos hamnar på 5 procents arbetslöshet 2015, utan att inflationen tar fart. Då har ekonomin stimulerats maximalt med bibehållen balans. Och löneökningarna har hållits inom ramarna.

Ekots samlade rapportering om vårbudgeten

#text=4452432# | #text=4452417#
#text=4453627# | #text=4453358#
#text=4453596# | #text=4450955#
#text=4453645# | #text=4454102#
#text=4454076# | #text=4454028#
#text=4453748#
#text=4453646# | #text=4454189#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".