Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MSB:

"Kraven på brandskyddsåtgärder bör skärpas"

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 15.59
Fyra av tio granskade skolor har anmärkningar
(2:29 min)
1 av 2
2 av 2
Klicka för grafik - brister i brandsäkerhet

Ekot kunde tidigare berätta att det finns åtskilliga brister i brandskydd i många skolor. Nu säger Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, att kraven på åtgärder från skolorna bör skärpas.

En genomgång av Räddningstjänstens tillsynsrapporter om brandskyddet i skolorna visar att det förekommit flera anmärkningar på utrymningsvägar och brandlarm.

Bristerna är allvarliga, säger Magnus Nygren vid Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps, MSB:s, tillsynsenhet.

– Brister i utrymningsvägar och brister i larm och brister i övningar, det är allvarliga brister när det gäller att rädda liv i händelse av brand. Så det är ju sådana brister som ska arbetas bort, säger Magnus Nygren.

När Sveriges Radio granskat de tillsynsrapporter som Räddningstjänsten senast gjort på skolorna sedan 2004 i närmare 220 kommuner, visar det att nästan fyra av tio skolor fått anmärkningar på sina utrymningsvägar, två av tio på brandlarmen.

Men inte sällan tar det tid för skolan att åtgärda de utpekade problemen, med helt eller delvis blockerade nödutgångar eller att brandlarm kanske saknas.

På Dannikeskolan utanför Borås till exempel ska ett fönster gå att öppna och använda som utrymningsväg om det skulle börja brinna. Nu går det knappt utan hjälp av verktyg, vilket räddningstjänsten anmärkte på för snart ett halvår sedan, och rektor Claes Hämberg förklarar att det nu ska åtgärdas.

– De andra punkterna är ju åtgärdade, det är denna punkten som inte är färdig. Och vi kommer ju åtminstone se till att det går att öppna varje gång. Det ska vi ju se till, säger Claes Hämberg.

Vid Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, ser man allvarligt på skolbränderna, som förra året var närmare 400 stycken i Sverige. Ungefär hälften har varit anlagda bränder.

Men de som står för tillsynen av brandsäkerheten borde oftare använda ett föreläggande, alltså ett beslut om att något måste åtgärdas. Det säger Magnus Nygren, handläggare vid MSB:s tillsynsenhet.

– I och med att det finns brister som återkommer från år till år så kan verktyget i form av föreläggande användas i högre omfattning än vad det gör i dag, säger Magnus Nygren.

Till exempel Sörmlandskustens räddningstjänst skriver väldigt sällan förelägganden på skolor. Men trots att Länsstyrelsen i Sörmland och MSB vill se fler förelägganden och att det skulle kunna leda till snabbare åtgärder så är en dialog med skolan att föredra, säger deras chef Ludwig Tejler.

– Går man ut hårt så är det ju så att man riskerar att den man pratar med går i försvarsställning. Då kommer man säkert snabbare i mål på de punkter man ser, men en skola blir inte säker bara för att det finns utrymningslarm och utrymningsskyltar, utan det handlar väldigt mycket då om personalens och ytterst då personalens engagemang för ett bra fungerande skydd, säger Ludwig Tejler.

MSB tycker också att Räddningstjänsten ska skriva fler förelägganden än vad man gör i dag. Det är inget som ni lyssnar på då?

– Jo vi har definitivt lyssnat på det och haft ett resonemang kring det, säger Ludwig Tejler.

Fråga

Skolornas brandskydd

  • Lagen lägger ansvaret för brandskyddet på fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren.
  • För skolor innebär det att det ofta är delat mellan skolledningen till exempel kommunernas fastighetsavdelningar.
  • Skolor måste bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Det betyder till exempel att de måste bedöma vilka brandrisker som finns och utbilda personal och elever.
  • Enligt lagen behöver skolor inte ha något brandlarm, men ett utrymningslarm.
  • Skillnaden är att ett brandlarm sätter igång automatiskt när det känner av röklukt, medan ett utrymningslarm oftast startas genom att någon trycker på en knapp.
  • När det gäller utrymningsvägar ska dessa vara lättöppnade och utåtgående. De får inte vara blockerade eller låsta.
  • (Källa: Brandskyddsföreningen och Räddningstjänsten Dalamitt)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".