Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ericsson valde ny ordförande på stämman i dag

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 18.00
Högtidlig stämning på stämman
(3:23 min)
Telekomkoncernen Ericssons vd Hans Vestberg (H) och den nye styrelseordföranden Leif Johansson vid onsdagens pressträff inför bolagsstämman som hålls i eftermiddag. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Telekombolaget Ericsson fick en ny ordförande i dag när bolagsstämman formellt valde Volvochefen Leif Johansson. Han har färsk erfarenhet som vd av hur det är när ett bolag går dåligt, en erfarenhet han kan ha användning för om och när Ericsson hamnar i kris.

– Vi känner inte varandra jätteväl men vi har träffats som koncernchefer för två av Sveriges största företag. Jag känner Hans som en väldigt kunnig och energisk karl och jag tror inte att det blir några som helst problem att jobba ihop med honom, säger Leif Johansson.

Han har inte samma erfarenhet av krishantering som du.

– Nej men vi är alla i nya roller och drar med oss olika erfarenheter och när styrelsen fungerar bra och relationen med ordförande fungerar bra då delar man på de erfarenheterna och gör något bra gemensamt.

Finns det någon fråga där det kan bli en fnurra på emellan er två?

– Nej inte som jag kan säga nu, men sedan kan man säga att det ska finnas en spänning mellan styrelseordförande och vd, de kan inte alltid vara överens utan det ska finnas rejäla diskussioner om strategier och så vidare. Det viktigaste är inte att man inte är överens vid alla tidpunkter, det viktiga är att man kommer överens.

Vilken fråga skulle ni kunna vara oense om?

– Jag har faktiskt inte kunnat identifiera någon sådan utan vi får se framöver. Vi har ju inte börjat med de här diskussionerna ännu.

Det är nio år sedan Ericsson fick en ny styrelseordförande senast, så det var lite högtidligt på stämman. Då hade Ericsson just tagit sig ur en situation som påminde om ett sjunkande skepp, och det krävdes 30 miljarder i nyemission och att halva personalstyrkan tvingades lämna det där skeppet för att det skulle komma på rätt köl.

AB Volvo har gått igenom sin värsta kris alldeles nyss, med Leif Johansson som vd. Nästan 20 miljarder i förlust 2009, och många tusen som blev av med jobbet.

Nu är ju Ericsson inte på långa vägar i kris eller ens på väg mot någon kris. Men Japankatastrofen oroar och enligt bolaget självt kommer det att finns viss komponentbrist under våren, men det påverkar inte resultatet för det första kvartalet i år. Kanske det andra men det vill inte Ericssoncheferna tala om eftersom det drar ihop sig till kvartalsrapport och det råder en tyst period nu.

Kvartalsrapporten kommer för övrigt samma dag och samma klockslag från både Ericsson och AB Volvo, nämligen onsdag 27 april.

Då blir de vd:ar igen, för övrigt bland som högst betalda i landet, Leif Johansson med 20,5 miljoner 2010, och Hans Vestberg, Ericssons VD, som tjänade 20,6 miljoner kronor 2010.

– Jag förhandlar inte om min lön utan tar den lön som de anser är rimlig för det jobb jag ska göra, säger Hans Vestberg.

Hur kommer det att fungera mellan vd och styrelseordförande vid en eventuell kris eftersom du inte har kriserfarenhet?

– Jag har varit med rätt länge så jag har varit med om både kriser och icke-kriser även om jag inte varit vd då. Men det bygger på att man har olika kompetenser och olika styrkor och det ska skapa det bästa för Ericsson. Leif kommer definitivt med kompetenser som är jätteviktiga och jag kommer med andra. Tillsammans med styrelsen och koncernledningen ska vi göra det bästa för Ericsson.

Man har sagt upp flera tusen anställda, det har inte du gjort.

– Inte som vd, men det är klart att jag varit med om effektivitetsarbete som tyvärr är en del av det arbete vi har att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".