Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Sveriges ekonomi går ljus framtid till mötes"

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 17.32
"Statsskulden kommer att halveras"
(3:39 min)
Finansminister Anders Borg presenterar regeringens vårbudget. Foto: Scanpix.

Den svenska ekonomin går en ljus framtid till mötes. Det var budskapet när finansminister Anders Borg presenterade regeringens vårproposition i dag. När budgetförslaget debatterades i riksdagen under eftermiddagen gjorde Socialdemokraternas Tommy Waidelich sin debut som ekonomisk talesperson – och fick svar på tal av Anders Borg.

– Jag skulle önska att Socialdemokraterna förnyade sig, men det man hör i bakgrunden är hur de gamla traditionella betonghäckarna drar igång cementblandarna..... Här ska det byggas hinder, sa Anders Borg i debatten.

– De facto är det flera hundra tusen som är arbetslösa samtidigt säger sju av tio företag att de har svårt att rekrytera. Det är inte oppositionens fel, betonghäckar eller annat kan du gömma dig bakom, det här är regeringen ansvarig för. Ni brukar prata om en arbetslinje, men jag tycker att ni har en väldigt torftig arbetslinje, svarade Tommy Waidelich.

Socialdemokraterna under Göran Persson hade högt satta mål för arbetslöshet och sysselsättning. Dessa förväntas nu att uppnås av den borgerliga alliansregeringen de kommande åren. 

Det innebär att Anders Borg räknar med att 80 procent av svenskarna jobbar och 2014 kommer arbetslösheten att vara nere i fem procent.

Den enda stora satsning som genomförs i år är 800 miljoner kronor till underhåll av järnvägen. Dessutom planerar regeringen att nästa år genomföra ett femte jobbskatteavdrag, halvera restaurangmoms, sänka skatten för pensionärer och att höja gränsen för när statsskatt tas ut.

Anders Borg varnar för osäkerhet i omvärlden där de flesta länder har stora skulder och åtstramning efter den ekonomiska krisen. Skulle en ny kris komma kan Sverige snabbt påverkas och förändra den optimistiska bild som ges idag.

Men prognosen är alltså ljus och i år växer den svenska ekonomin och BNP, bruttonationalprodukten, ökar med 4,6 procent.

Statsskulden kommer i stort sett att halveras mellan 2010 och 2014 och kommer då att vara nere i 17,3 procent av BNP.

Men en så låg statsskuld behöver inte vara något positivt anser generaldirektören på Konjunkturinstitutet Mats Dillén:

– Det känns som en något för låg skuld för att den ska vara riktigt optimal. Vid någon punkt ska man kanske överväga att bygga upp tillgångar inom den offentliga sektorn, inte bara dra ner på stadsskulden på detta sätt, säger Mats Dillén.

Mats Dillén tycker också att tillväxtprognosen är väl optimistisk och betonar att det kostar att införa det som regeringen föreslår, bland annat jobbskatteavdraget och restaurangmomsen.

Men sänkt moms är något som välkomnas av Hanna och Nils Hector i Växjö som driver en restaurang. De tycker sig också märka att ekonomin går bra:

– Vi har i princip aldrig gått med vinst, men nu verkar det som att vi kommer att göra det, säger Nils Victor.

Däremot har Hanna Hector svårt att förstå vitsen med ytterligare ett jobbskatteavdrag. De pengarna borde användas till annat tycker hon.

Oppositionen riktade också kritik idag mot ett jobbskatteavdrag till.

Mikaela Valtersson är Miljöpartiets ekonomiska talesperson:

– Jag tror att det har haft en del effekter, men nu måste vi satsa på krutet på att skapa nya jobb, sade Mikeal Valtersson under dagens riksdagsdebatt.

Utbildningssatsningar är något som den fackliga centralorganisationen TCO:s ordförande Sture Nordh saknade i vårbudgeten:

– Regeringen borde ha satsat på att göra mer när det gäller arbetsmarknadsutbildning, men också reguljär utbildning så att arbetsgivare som vill anställa kan hitta rätt kompetens, säger Sture Nordh.

Ekots samlade rapportering om vårbudgeten

#text=4452432# | #text=4452417#
#text=4453627# | #text=4453358#
#text=4453596# | #text=4450955#
#text=4453645# | #text=4454102#
#text=4454076# | #text=4454028#
#text=4453748#
#text=4453646# | #text=4454189#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".