Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Upplands Väsby köper "studiecoachning"

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 03.02
Lärarförbundet kritiskt till privat studiecoachning
(2:01 min)
Johan Hjelmstrand (M) produktionsstyrelsens ordförande och ansvarig för de kommunala skolorna i Upplands Väsby kommun. Foto: Bonnie Halling/Sveriges Radio.

Elever i grundskolan kan motiveras till bättre betyg, det tror man i Upplands Väsby, som nu som första kommun köper in "studiecoachning" från ett privat företag. Men det är en investering som kritiseras av lärarfacken.

På Runby skola är niondeklassaren Melinda Dahlgren och 18 andra elever på plats i biblioteket för coachning. Några högskolestudenter föreläser först i studieteknik och motivation, följt av läxläsning.

– Jag är här för att få bättre resultat på proven och komma in på gymnasiet, säger Melinda Dahlgren.

Studiecoachning har tidigare använts på friskolor eller för sommarkurser och intensivkurser, men nu köps det för första gången in av en kommun. Knappt 100 000 kronor kostar detta två månader långa pilotprojekt. Enligt moderaten Johan Hjelmstrand, initiativtagare och ansvarig för de kommunala skolorna i Upplands Väsby, blir det på så vis billigare än om skolan själv skulle coacha eleverna.

– Det hade inneburit att vi själva skulle behöva avlöna resurser för att hitta på ett eget koncept, kanske uppfinna hjulet igen. Att det finns ett privat företag här ser inte jag som något kontroversiellt utan tvärt om. Elever som går i friskolor har redan haft den här fördelen men nu kan vi erbjuda våra kommunala elever samma fördelar, säger Johan Hjelmstrand (M).

Det var viktigt för Johan Hjelmstrand att kunna erbjuda coachning redan den här terminen för de elever i åttan och nian som riskerar att inte komma in på gymnasiet. Men lärarförbundet är kritiskt till att en kommun köper in en sådan tjänst istället för att göra långsiktiga investeringar, det säger förbundsordförande Eva-Lis Sirén.

– Kommunen ska satsa på välutbildade lärare, så att kompetensen stannar och finns för elevernas skull hela tiden.

Även på Lärarnas riksförbund tycker man att det finns viktigare investeringar att göra först.

– Jag ser hellre att man anställer en lärare till, att man gör klasserna lite mindre och att man har en fortbildning värd namnet, säger Metta Fjelkner, förbundsordförande på Lärarnas riksförbund.

Men enligt Johan Hjelmstrand (M) vill kommunen se resultatet av det pågående pilotprojektet med studiecoachning innan några större och långsiktiga satsningar görs.

– Genom att pröva om det här fungerar och sedan utvärdera, kan det mycket väl vara så att det här är något vi ska göra i egen regi i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".