Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många skolor utan brandtillsyn i flera år

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 05.10
"Vi såg ett mönster, att det var samma återkommande fel"
(2:31 min)
Brister i brandsäkerheten. Grafik: Martin Thelander

I mer än en av tio skolor har Räddningstjänsten inte haft någon tillsyn av brandsäkerheten på minst sex år – trots att det ofta finns brister, som Ekot rapporterade i går.

Sveriges Radio har granskat Räddningstjänstens senast gjorda tillsynsrapporter från närmare 220 kommuner. En av skolorna är Fredrika Bremer-skolan i Uppsala, där Öner Cicek är pappa till två barn.

– Det är klart att man blir väldigt orolig för att de har ju inte varit här, och vad skulle hända mina barn om de råkar ut för en brand? säger Öner Cicek.

I Uppsala kommun har runt var femte grundskola och gymnasium inte fått något tillsynsbesök av den lokala räddningstjänsten sedan 2004.

Det är kommunen som ansvarar för att göra tillsyn genom brandförsvaret, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– En tillsyn behöver göras. Kommunen har ett ansvar att göra tillsyn inte bara på skolor utan också andra objekt, säger Magnus Nygren, handläggare på Räddningstjänstens tillsynsenhet.

Borde inte alla skolor ha haft ett besök sedan 2004?

– Det är klart att det är rimligt även om inte lagstiftningen innehåller den här typen av detaljkrav. Det är naturligtvis också så att brandskyddet inte bara är tekniska åtgärder, utan det är även övningar och kunskaper hos personalen, vilket ju kan variera ännu snabbare, säger Torkel Schlegel, chef för rättsenheten.

I Sävsjö i Jönköpings kommun ser ställföreträdande räddningschef Magnus Persson att en skola hade tillsyn senast för tio år sedan, där annars fyra av sex skolor inte har haft någon formell tillsyn sedan 2004:

– Om jag talar för vår kommun så har skolorna inte prioriterats. Vi har prioriterat att informera och att utbilda vad man ska göra och hur man ska göra det.

Kunde ni ha varit ute mer tror du?

– Med facit i hand ja, säger Magnus Persson.

Men man behöver inte besöka alla skolor för att det ska fungera, anser Göran Carlsson, avdelningschef vid Uppsala Brandförsvar.

– När vi gick ut och gjorde våra tillsyner såg vi ett mönster, att det var samma återkommande fel. Vi träffar fastighetskontoret regelbundet där vi har god anledning att tro att det ser likadant ut i de övriga skolorna vi inte har varit på, och så kollar de upp det. Så vi tycker att vi har koll den vägen också, säger Göran Carlsson.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".