Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor skillnad på antal tillsynsbesök i kommunerna

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 12.55
Brister i resurser och personal
(2:07 min)
Brister i brandsäkerheten. Grafik: Martin Thelander

Räddningstjänsten har dröjt över sex år med besök för tillsyn på en av tio skolor. Det visar Sveriges Radios granskning av tillsynsrapporter från närmare 220 kommuner. Och antalet tillsynsbesök kan skilja sig stort mellan kommunerna.

I de kommuner där antalet tillsynsbesök sker sällan handlar det ofta om personalbrist, enligt räddningscheferna.

– Man har ofta ganska knappa resurser, säger Tomas Andersson, räddningschef i Skaraborg.

– Delvis beror det här på att vi inte varit tillräckligt med personal för att kunna genomföra så många tillsyner vi vill, säger Frida Niméus, räddningschef i Södra Älvsborg.

– Grunden till det här är ju att vi inte haft tillräckligt med personal för att kunna genomföra alla de tillsyner som varit planerade, säger räddningschef Johan Szymanski i Mora.

Som alla pekar på brister i resurser och personal. Räddningstjänsten har förstås inte bara skolorna som sitt tillsynsområde i kommunerna, ofta sker särskilda tillsynssatsningar från år till år, vilket också kan röra exempelvis äldreboenden eller hotell.

Och det kan också skilja sig stort mellan kommunerna. Moras räddningstjänst har inte gjort tillsyn på över hälften av sina skolor sedan 2004, medan närkommunen Leksand har regelbunden tillsyn, minst vart 4:e år, säger deras räddningschef Krister Ejeros:

– På de flesta skolor gör vi faktiskt tillsyn varje år, säger Krister Ejeros som är räddningschef i Leksand.

Detsamma gäller Kalmar där räddningstjänsten varit ute en gång om året på varje skola, medan andra kommuner i länet gör tillsyn mer sällan.

Sveriges Radios granskning av Räddningstjänstens senast gjorda tillsynsrapporter från landets skolor i 218 kommuner visar alltså att drygt en av tio skolor inte haft tillsyn på minst sex år.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. MSB, är det kommunens ansvar genom brandförsvaret att göra en tillsyn, men lagen säger inget om hur ofta det behöver ske.

Flera brandingenjörer Sveriges Radio talat med skulle gärna se en starkare lagstiftning på området. För i många fall blir det upp till räddningstjänsten att lita på skolornas egen rapportering, som inte alltid stämmer.

I går kunde vi till exempel berätta om Dannikeskolan utanför Borås som meddelat att deras brister åtgärdats fast det visade sig inte stämma när vår reporter besökte skolan.

Frida Niméus, vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

– I det här fallet är det väldigt ledsamt, speciellt där man fått in en skrivelse där det är åtgärdat, så måste vi ju tro på att den är sanningsenlig, säger hon.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".