Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dalai lamas Sverigebesök kan bli det sista

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 13.33
Dalai lama kommer till Sverige. Foto: Mustafa Quraishi/Scanpix.

Dalai lama är på resa och detta kan vara sista gången han besöker Sverige. Tensin Gyatzo, som är hans namn, är nu 75 år gammal och har aviserat att han vill dra sig tillbaka till sitt hem i Dharamsala i Indien.

Förutom att han är högste religiöse ledaren för den tibetanska buddismen, är han också ledare för den tibetanska exilregeringen, en roll som han nyligen avsagt sig.

När Tensin Gyatzo var två år gammal, utsågs han till den fjortonde Dalai lama. Sedan slutet av 1300-talet har titeln Dalai lama vandrat genom generationer av personer som ansetts vara upphöjda och särskilt lämpade att hjälpa mänskligheten.

Traditionellt utses den religiöse ledaren Dalai Lama på livstid, och när denne ledare lämnar jordelivet, utses efterträdaren av tibetanska munkar, som söker ett litet barn i vars skepnad den nye Dalai Lama tros vara återfödd.

Förutom att Dalai lama är den högste andlige ledaren för den tibetanska buddismen, är han också den högste politiske ledaren för tibetanerna. År 1950, när Dalai lama var femton år gammal och hade blivit Tibets statsöverhuvud, invaderades Tibet av Kina.

Dalai lama flydde till Indien, där han bildade exilregering. Sedan dess har han vädjat till omvärlden om stöd för Tibets strävanden efter självständighet, samtidigt som han predikat om icke-våld.

Han har vunnit många genom sin vänliga karisma, och år 1989 fick Dalai lama ta emot Nobels fredspris för att han så konsekvent motsatt sig våld i sitt hemlands självständighetskamp.

Men Dalai lamas tid som politisk ledare går mot sitt slut. Den tionde mars i år meddelade Dalai lama att tiden har kommit för honom att lämna posten som ledare för Tibets exilregering, och att hans ersättare bör utses i fria val.

Frågan är om hans efterträdare kommer att leda Tibets självständighetskamp på samma fridsamma sätt.  Flera röster inom den tibetanska exilrörelsen vill ha en mer radikal kamp mot det kinesiska styret. Tibetanerna ser också hur frihetssträvan i Nordafrika och arabvärlden lett till snabba förändringar som få förväntat sig.

Dalai lama kommer till Sverige närmast från Irland, där budskapet var att irländarna inte ska tappa hoppet till följd av de svårigheter finanskrisen fört med sig.

Dalai lama är inbjuden till Sverige av biståndsorganisationen IM, Individuell Människohjälp, som har ett långvarigt samarbete med Tibet. Dalai Lama besöker den här gången Stockholm och Lund. Han ska medverka vid utfrågningar, besöka Nobelmuséet och tala vid Södertörns Högskola i Stockholm. I Lund möter han skolelever som deltar i operation Dagsverke, samt besöker en gudstjänst i Lunds domkyrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".