Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ANDERS FOGH RASMUSSON

"Nato behöver fler sofistikerade plan"

Uppdaterat torsdag 14 april 2011 kl 18.16
Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 17.03
Kriget långt ifrån över
(2:09 min)
Carl Bildt (i mitten) med Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmusson (th) och Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle (tv) på Nato-mötet i Berlin. Foto: John MacDougall/Scanpix.

Försvarsalliansen Nato möttes i Berlin i dag för att diskutera insatsen i Libyen. Efter tre veckor av flygbombningar sa militäralliansens generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen, att Nato behöver fler sofistikerade plan som kan delta i insatsen.

Natos generalsekreterare sa att de sofistikerade planen behövs för att undvika civila dödsoffer eftersom Muammar Kadaffis regim nu har bytt taktik, regimen gömmer tunga vapen i städerna där de är svåra för Nato att slå ut.

Han sa sig vara övertygad om att länderna som deltar i Libyeninsatsen kommer att bidra med det som behövs även om han inte fick några direkta löften under mötet idag men Sveriges utrikesminister Carl Bildt, som också var med här i Berlin sa att det inte är aktuellt att ändra insatsreglerna för de svenska planen.

– Nej det är inte aktuellt. Vad vi möjligtvis kan titta på är spaningsresurser för att kunna bevaka läget på ett annat sätt. Vi tittar på underrättelse- och spaningsresurser som möjligtvis kan ställas till förfogande genom det mandat vi har från riksdagen, säger Carl Bildt.

Bara sex av Natos 28 medlemsländer deltar i själva luftangreppen och hälften av bombningarna utförs av franska och brittiska plan. De två länderna pressar nu övriga att ta en mer aktiv del i luftangreppen, sedan stormakten USA har gjort klart att man inte har några planer på att dra på sig insatsen ledartröja igen.

De förhoppningar som en del länder hyste i början av insatsen, nämligen att konflikten skulle ta slut snabbt när väl Nato engagerade sig militärt, de har kommit på skam.

Generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sa att Natos insats i Libyen kommer att fortsätta "så länge som det är nödvändigt" och inte heller utrikesminister Carl Bildt ser inget nära förestående slut på konflikten.

– Nu är vi nästan tre månader in i det libyska kriget eller den libyska revolutionen, hur man nu vill formulera det. Jag tror att man realistiskt kan se att med den utveckling som har varit så kommer det att ta ett bra tag till. Nu står man inför ett mera utdraget och svårt skede. Att från flyg åstadkomma avgörande inverkan på komplicerade operationer, kanske till och med i stadsmiljö, är väldigt, väldigt svårt, säger utrikesminister Carl Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".