Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever välkomnar en lex Sarah

Uppdaterat fredag 15 april 2011 kl 15.54
Publicerat fredag 15 april 2011 kl 12.03
"Eleverna kanske bättrar sig"
(1:23 min)

Lärare och annan personal i skolan ska få en skyldighet att själva anmäla missförhållanden i skolan. Det föreslår en utredning som i dag läggs fram. Tanken är att eleverna ska få ett bättre skydd mot missförhållanden, och det välkomnas av åttondeklassarna Ella von Knorring och Oskar Stjärnström på Engelbrektsskolan i Stockholm.

– Lärarna kommer att se mer allvarligt på saker som händer, säger Ella von Knorring.

– Jag tror att eleverna skulle bete sig bättre och inte ta sönder saker för det är väldigt mycket saker som går sönder, säger Oskar Stjärnström.

I utredningen som lämnades till regeringen i dag föreslås att anställda på förskolor och skolor får samma skyldighet att anmäla missförhållanden som i dag finns inom vården.

Det kan handla om allt från dålig arbetsmiljö till mobbning, och enligt förslaget ska anmälan lämnas till rektorn som sedan ska agera eller anmäla saken vidare till Skolinspektionen.

Förslaget välkomnas av utbildningsminister Jan Björklund.

– Jag tycker att det är bra att de anställda inom skolan har en skyldighet att påtala sådana brister som kan göra att enskilda elever kan komma att lida så jag tycker förslaget i sin huvudsak är bra. Sedan finns det en balansgång. Vi måste ha en ordning som att grövre missförhållanden anmäls till Skolinspektionen och rättsväsendet men det måste också vara så att mindre problem ska lösas på en arbetsplats så att när folk är oeniga om något så ska det inte direkt anmälas till domstol. Jag tycker att utredningens förslag balanserar detta bra.

Men det finns kritik mot att felen i första hand ska anmälas till rektorn.

Enligt lärarnas riksförbund finns risken att anmälningar inte utreds vidare, eller att personal som rapporterar missförhållanden utsätts för repressalier, en oro läraren Bo Jansson delar.

– Jag tror att det är nödvändigt att det går en nivå högre för annars kan det bli problematiskt att lärare kanske inte törs göra det som de borde göra, för att man vet att rektor reagerar mot att du ger skolan ett dåligt rykte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".