Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU planerar för trupper till Libyen

Uppdaterat fredag 15 april 2011 kl 17.08
Publicerat fredag 15 april 2011 kl 12.34
Utrikesminister Carl Bildt
(1:54 min)
Många libyer är på flykt undan striderna i staden Misrata. Foto: Scanpix.

Europeiska unionen har beslutat att planera för en militär insats i Libyen för att kunna få in humanitär hjälp. Om FN begär det ska EU kunna sätta in marktrupper för att bland annat evakuera sårade och få fram mat och annan nödhjälp till den utsatta staden Misrata. 

– Det finns ju förberedande planeringar för olika typer av insatser som kan bli aktuella och det här har förberetts ett tag. Om det skulle komma en förfrågan från FN i ett visst skede om man behöver hjälp med att få in saker för att hjälpa människor i Libyen - där vi inte ännu. För närvarande får man ju in en hel del genom att man förhandlar om att komma in, säger utrikesminister Carl Bildt.

EU vill vara redo om och när FN begär hjälp. Ett militärt högkvarter har öppnats i Rom i Italien och där finns nu militär personal från samtliga EU-länder på plats, inklusive Sverige. EU ska nu planera för olika typer av scenarier.

Det kan handla om att ställa flygplan och fartyg till FN:s förfogande, för att evakuera strandsatta gästarbetare från Libyen eller att få ut sårade från den belägrade staden Misrata. Men det kan också bli aktuellt att sätta in marktrupper för att skydda hjälpsändningar av mat, vatten, och mediciner till Misrata och andra städer.

För att få in nödhjälp kan EU-trupper behöva säkra till exempel hamnar och flygplatser. Men enligt Bildt handlar det inte om att med militärt kraft tvinga in hjälpen i Libyen.

– Det är inte aktuellt att vi ska skjuta oss in, utan snarare att understödja FN:s humanitära organisation, om de kan behöva hjälp med transporter eller med bevakning i ett senare skede.

Det finns ju en nordisk insatsstyrka, NBG, skulle den kunna vara aktuell?

– Det är väl inte förstahandsalternativet, utan det kan vara delar av denna - logistik- eller stabsdelar, eller något annat.

Flera EU-länder, bland andra Tyskland, som inte deltar i Natos insats i Libyen, har sagt sig vara beredda att ställa trupp till förfogande om det kommer en begäran från OCHA, som är FN:s organ för katastrofhjälp.

Frågan diskuterades av EU:s utrikesministrar tidigare i veckan, men då var bland andra Sveriges utrikesminister Carl Bildt skeptisk till att EU redan nu börjar planera för en militär insats eftersom det inte kommit någon begäran från FN.

Men nu har alltså beslutet fattats och även Sverige står bakom.

Igår togs frågan upp i riksdagens EU-nämnd vid ett så kallat skriftligt förfarande och då reserverade sig Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna mot beslutet.

Att skicka marktrupper för att säkra en humanitär insats i Libyen går utöver FN:s nuvarande mandat, anser Vänsterpartiet och varnar för att EU-soldater kan hamna i regelrätta strider i Libyen.

Men enligt Bildt skulle det inte strida mot FN:s beslut.

– Nej, tvärtom. Detta är ju i så fall på en begäran av FN, om det blir aktuellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".