Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sparar USA mycket eller lite?

Uppdaterat fredag 15 april 2011 kl 16.21
Publicerat fredag 15 april 2011 kl 15.58
Foto: AP/Scanpix.

4 000 miljarder dollar ska USA spara på 12 år för att minska budgetunderskottet - är det mycket eller lite?

Häromdagen kom beskedet från USA:s president Barack Obama att landets ekonomiska läge är så prekärt att det krävs stort sparande för att vända på utvecklingen.

Målet sattes till att budgetunderskotten ska minskas med 4 000 miljarder dollar under de närmaste tolv åren. Är det mycket eller lite?

4 000 miljarder dollar på 12 år motsvarar 300 miljarder dollar per år. Den siffran kan ställas mot vad det sammanlagda värdet av allt som produceras per år i USA är. 15 000 miljarder dollar, det är USA:s BNP.

Sparambitionen motsvarar endast cirka 1,5 procent av vad som kommer att produceras under de 12 åren. Räknat per år ska sparmålet minska underskottet till 2,5 procent av BNP till 2015.

Just nu går dock utvecklingen mot ett starkt ökande underskott. IMF talar om 11 procent i år.

Den amerikanska ekonomin motsvarar en femtedel av hela världens ekonomi. 300 miljarder dollar är ungefär hälften av Sveriges BNP, räknat på dagens låga dollarkurs. En sådan besparing skulle vara gigantisk i Sverige, vars BNP ligger på cirka 3 600 miljarder kronor.

4000 miljarder dollar är lite mindre än BNP hos världens andra och tredje största ekonomier, Kinas och Japans. Kina, som gick om Japan förra året, har en BNP på ungefär 5 800 miljarder dollar, Japan 5 400 miljarder dollar. Men USA:s är tre gånger större.

Kinas ekonomi växer och inte minst i handeln med USA har Kina nu ett stort övertag och överskott. Siffror som publicerades i går visar att Kinas valutareserv för första gången har passerat 3000 miljarder dollar. Den är gigantisk men mindre än 4000 miljarder dollar som USA ska snäva åt i budgeten under 12 år.

Räknat per capita, andel av befolkningen, så är Japans BNP mer än tio gånger större än Kinas. Utslaget på hela Kinas 1,3 miljarder människor blir inkomsten 3600 dollar. 36 000 för Japan och 45 000 dollar för USA.

Så frågan är då hur mycket 4 000 miljarder dollar är? Svaret är att det är ganska lite i USA men väldigt mycket i resten av världen.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".