Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Kärnkraften har ingen framtid i Tyskland"

Publicerat fredag 15 april 2011 kl 16.09
Kärnkraftens öde i Tyskland verkar vara beseglat
(1:36 min)
Angela Merkel. Foto: Thierry Charlier/Scanpix

I dag har Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffat regeringscheferna för Tysklands delstater för att diskutera framtiden för kärnkraftverken. Efter haveriet i Japan stängdes 7 av de 17 tyska reaktorerna och mycket talar för att de aldrig kommer att tas i drift igen.

Kärnkraften har ingen framtid i Tyskland, slog David McAllister, regeringschef i delstaten Niedersachsen, fast inför dagens möte. Han tillhör Angela Merkels konservativa CDU, partiet som så sent som i höstas rev upp ett beslut om att avveckla kärnkraften till 2021, men som nu har gjort en total kovändning.

Och därmed verkar kärnkraftens öde i Europas största ekonomi vara beseglat, 80 procent av tyskarna vill avveckla kärnkraften. Det finns inte ett enda parti i förbundsdagen som är för atomkraft, men några klara svar på hur avvecklingen ska gå till och när den ska vara genomförd finns ännu inte.

Dagens möte är ett första försök att bringa klarhet och det kommer att följas noga, inte minst av svenska Vattenfall som driver två av de reaktorer som nu står still. Gamla reaktorer är riktiga kassakor för elbolagen och allt talar nu för att de kommer att sina.

För att kompensera för bortfallet av kärnkraftselen vill regeringen satsa stort på förnyelsebar energi, främst vindkraft. Samtidigt uppmanas energiföretagen att modernisera sina kol- och gaskraftverk. Det krävs också en kraftig utbyggnad av elnätet om Tyskland ska klara omställningen utan att förlora i konkurrenskraft.

Historisk kallar tidningen Spiegel ombyggnaden som Tyskland nu står inför. Näringslivsministern uppskattar att den kommer att kosta konsumenter och skattebetalare uppemot två miljarder euro om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".