Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Naturskyddsföreningen tar avstånd från fiskguide

Publicerat lördag 16 april 2011 kl 09.25
Naturskyddsföreningen: WWF är otydliga
(2:09 min)
Okej att äta? Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen slutar använda sig av Världsnaturfondens fiskguide. Detta efter Ekots avslöjande om att rödmarkeringen av vietnamesisk hajmal tagits bort ur fiskguiden efter påtryckningar från Vietnam.

– Handlare och konsumenter måste kunna lita på en guide fullt ut. I det här fallet ser vi att en produktion av hajmal som borde få en rödmärkning inte längre får det. Vi tycker att kommunikationen om fisk har blivit otydlig från Världsnaturfonden så vi kan inte längre ställa oss bakom den, säger Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Det var i februari som Ekot kunde berätta att Världsnaturfonden plockat bort den vietnamesiska hajmalen pangasius från sin röda lista i sin fiskguide. Ändringen gjordes efter påtryckningar från den vietnamesiska regimen.

Världsnaturfondens fiskguide används i hela Europa som ett rättesnöre för vilken fisk som är okej att äta eller inte.

Pangasius är en av Vietnams största exportsuccéer och är en billig fisk som på kort tid ökat dramatiskt i de svenska frysdiskarna. Men fisken odlas i uppgrävda dammar i Mekongdeltat och skapar stora miljöproblem som även Världsnaturfonden pekat på tidigare.

Att Naturskyddsföreningen med sina 190 000 medlemmar nu tar avstånd från Världsnaturfondens fiskguide kommer att påverka många.

– Den informationsverksamhet som vi har vänder sig framför allt till butiker och handlare, men vi pratar också med många restaurangägare, kommuner och offentliga upphandlare. Vi har väldigt mycket besök på skolorna. Så det kontaktnät vi har runt omkring i landet är oerhört fint förgrenat och når väldigt långt, säger Mikael Karlsson.

Där kommer detta nu märkas? 
– Där kommer vi inte längre hänvisa till Världsnaturfondens fiskguide för att den har blivit alldeles för otydlig.

Inger Näslund är ansvarig för fiskfrågor på Världsnaturfonden.

– Det är ett beslut som Naturskyddsföreningen själva får står för. Vi har ingen direkt åsikt om det. Vi anser att Världsnaturfondens fiskguide är den mest genomarbetade och trovärdiga i Sverige och faktiskt hela Europa, säger hon.

– Fiskguiden tas fram i en öppen process och bygger på vetenskapliga undersökningar som är tillgängliga för alla. Så det är upp till Naturskyddsföreningen vad de väljer att följa, säger Inger Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".