Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mörka utsikter för global klimatöverenskommelse

Publicerat lördag 23 april 2011 kl 10.50
Klimatmöte i Bangkok gick i stå
(2:25 min)
Aktivister från Greenpeace ifrågasatte vid klimatmötet i Cancún. Foto: Israel Leal/Scanpix.

Efter FN:s klimatmöte i Cancún i vintras växte hoppet om att kunna förhandla fram ett avtal om att hejda utsläppsökningen av växthusgaser. Men nu har det gått grus i maskineriet. En del länder vill gå längre, andra tycker att kraven från Cancun är för hårda.

I Cancún sågs det som ett framsteg att de löften länderna själva gett om sina egna utsläppsminskningar fästes på papper.

Det beslöts också att länderna ska öppna för granskning och insyn kring sina växthusgasutsläpp, och att fonder som ska hjälpa de mest utsatta länderna att anpassa sig till förväntade klimatförändringar ska startas.

Men kritikerna i Cancún, med Bolivia i spetsen, påtalade att åtagandena inte alls räcker till, utan att jordens medeltemperatur förväntas öka betydligt mer än de två grader som FN:s klimatpanel rekommenderat.

I andra fållan finns länder som värjer sig för kraven. Rika länder, som Japan och USA, irriterar sig på att länder som Kina, Sydafrika och Indien inte vill åta sig mer. De länderna å sin sida anser att de rika länder historiskt sett har släppt ut för mycket koldioxid.

Ett möte i Bangkok nyligen som skulle gå vidare med redan beslutade åtgärder landade i en träta om dagordningen.

– Alltså en diskussion om vad vi ska diskutera. Det var onödigt och olyckligt. Vi hade behövt gå in på substansen, säger Staffan Tillander, Sveriges klimatambassadör.

När man hör dig berätta om hur det var i Bangkok och Cancún kan man bli pessimistisk. Finns det någon förhoppning om att råda bot på klimatkrisen förhandlingsvägen?

– Det är viktigt att vara realistisk. Det är svåra frågor och det finns stora motsättningar. Det berör ländernas allra viktigaste nationella angelägenheter: ekonomi, utveckling och miljö. Det finns svårigheter, men också ett stort antal länder som är mycket angelägna om att gå vidare och driva på en förändring.

– Med den här pressen, där EU är en av de ledande aktörerna, ska det gå att nå framsteg. I alla fall är det den ambitionen vi har.

Hur mycket högre ambitionsnivå är det realistiskt att hoppa på?

– Ja, på kort sikt kommer det nog inte att vara så mycket. Till Durban tror jag det blir svårt att få höjda ambitionsnivåer när det gäller utsläppsbegränsningar. Men på några års sikt bör det vara möjligt att nå längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".