Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Världsekonomin återhämtar sig

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 07.59
Man kan ännu inte blåsa faran över
(1:40 min)
I helgen hade IMF, G20 och Världsbanken sina vårmöten i Washington. Foto: Stephen Jaffe/Scanpix.

I helgen höll Världsbanken, G20 och IMF sina vårmöten i Washington. Världsekonomin håller på att återhämta sig, var slutsatsen, men IMF misslyckades med att enas om hur de stora kapitalströmmarna till tillväxtekonomierna ska regleras.

De ekonomiska toppmötena ägde rum i en påtagligt lugnare atmosfär än de senaste åren då finanskrisen varit akut, den allmänna uppfattningen var att sakta men säkert håller världsekonomin på att stabiliseras.

Men IMF varnade ändå för att man inte kan blåsa faran över, bland annat de ökande råvarupriserna kan driva ner tillväxten framför allt nästa år. G20, samarbetsorganet för de 20 största ekonomierna, försökte på sitt möte tackla de stora obalanserna i världsekonomin, till exempel att vissa länder som USA har stora underskott i sin utrikeshandel medan andra som Kina och Tyskland har stora överskott.

G20 enades om en mekanism där de sju ledande länderna ska vara under specialobservation för att man ska kunna se när och om utvecklingen går över styr.

Däremot misslyckades IMF att komma överens i den nu mycket känsliga frågan om de väldiga kapitalströmmarna till tillväxtländerna. Den extrema lågräntepolitiken i till exempel USA har lett till att det internationella kapitalet i stället söker sig till länder som Brasilien och Turkiet vilket ökar risken där för bubblor, inflation och problem med exporten.

IMF har tidigare, i ett totalt brott med tidigare politik, accepterat att tillväxtländerna får införa olika former av kapitalregleringar. De rikaste länderna ville i gengäld att IMF skulle få i uppdrag att vägleda hur regleringarna ska genomföras.

Detta ställde sig tillväxtländerna helt avvisande till och IMF ska nu utreda frågan vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".